Délmagyar logó

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -5°C | 2°C Még több cikk.

Katona János tanyán sarjadt életéről írt - A történészek nem erről számolnak be

Szeged - Fia és unokái biztatására kötetbe foglalta életének főbb élményeit a 83 éves Katona János. Tanyán sarjadt életem emlékei című könyvét csak az emlékezetére hagyatkozva írta meg, „szögedies" tájszólással.
Szeged-Alsótanyán született 1928 decemberében Katona János. Mint mondja, a mai Domaszék, Zákányszék, Ruzsa, Ásotthalom és Mórahalom térségét nevezték alsótanyának akkoriban. Parasztgyerekként nőtt fel, 10 évesen már 12 marha őrzését bízták rá, de a tanulás sem okozott neki gondot. Főleg a humán tárgyakból volt sikeres. 14 évesen TBC-s lett, 3 hónapig a szegedi gyermekklinikán kezelték. Bár pedagógusi pályára készült, betegsége miatt más irányba terelgették a tanárai. 1960-ban a nemzeti bankhoz került.

– Hála istennek olyan az emlékezetem, hogy mindent papírra tudtam vetni, ami több évtizede történt – mesél a Tanyán sarjadt életem emlékei című kötet megszületéséről Katona János, aki Újszegeden él feleségével.

Katona János 2009-ben kezdte írni az idén márciusban bemutatott könyvét. Fotó: Frank Yvette
Katona János 2009-ben kezdte írni az idén márciusban bemutatott könyvét.
Fotó: Frank Yvette

A 83 éves férfi megtakarított pénzéből vágott bele a könyvkiadásba. Két fia és 5 unokája van; családtagjai inspirálták az írásban. 2009-ben tollat ragadt, és idén márciusban mutatta be a Bába Kiadó gondozásában megjelent művét a Somogyi-könyvtárban. A szerkesztésben fia és unokája segítette.

– Eszméletemtől, nagyjából ötéves koromtól 1961–62-ig örökítettem meg a fontosabb mozzanatokat, a későbbi évekről már csak felületesebben írtam. Verseim és családi fotók is kerültek a kötetbe, amelyben egyebek közt Rózsa Sándorral kapcsolatos legendákról, a második világháború éveiről és a Rákosi-korszakról írtam. A történészek, akik levéltárakban kutatnak, nem erről számolnak be – hangsúlyozza Katona János, és hozzáfűzi: olykor még az idézetek is pontatlanok a szövegben, mert aki legépelte, nem „szögedies" tájszólással beszél.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három kérdés, aki válaszol: Dux László államtitkár

Dux Lászlót, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium felsőoktatásért és tudományokért felelős helyettes államtitkárt kérdeztük az új felsőoktatási törvény (ftv) részleteiről. Tovább olvasom