Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Katonai mentőhelikopterek Szeged felett

Szeged - Fél tucat mentőautó, több civil mentőhelikopter is felsorakozott délben a Szegedi Repülőtéren, amikor egy román felségjelű és egy hazai Mi-17-es mentőhelikopter leszállt.
Fél tucat mentőautó, több civil mentőhelikopter is felsorakozott délben a Szegedi Repülőtéren, amikor egy román felségjelű és egy hazai Mi-17-es mentőhelikopter leszállt. A „Cross Landing" magyar-román közös kutató-mentő gyakorlatban a szolnoki helikopter bázis gépe, a román partnerrel együtt egy tömegszerencsétlenség helyszínéről érkezett Szegedre. Az alapszituáció szerint, egy katonai helikopter Dóc mellett hajtóműhiba miatt kényszerleszállást hajt végre, miközben nekiütközik két autónak. A közös mentésben a katonai egységek mellett, a katasztrófavédelemben közreműködő társszervek – így a szegedi mentők, rendőrök is részt vettek.

Katonai mentőhelikopterek Szeged felett. Fotó: Segesvári Csaba - galéria

– Az elmúlt években megváltozott a mentések végrehajtására vonatkozó törvényi háttér, amely szerint a gyakorlatot évente végre kell hajtani – mondta Bali Tamás alezredes. A 86. Szolnok Helikopter Bázis repülésfelkészítő főnöke elárulta: a használat módjától függően, a 2010-ben Kolontáron éjszaka is bevetett helikopter 6, illetve 12 fekvő sérültet képes szállítani. A gyakorlatban 14, vérrel és kötésekkel életszerűvé tett beteg érkezett a Szegedi Repülőtérre, majd utaztak tovább a szegedi klinikákra.

– Elsőként a gép felkutatását kellett elvégezni, illetve meg kellett erősíteni, hogy a gép szerencsétlenül járt. Már jó ideje nem érkezett felőle hír, ezért kezdték meg a helikopter légi kutatását a Magyar Honvédség egységei – közölte Tátrai János. A gyakorlatban résztvevő Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezete, és a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egységei csak a helyszínen szembesültek azzal, hogy a a szerencsétlenül járt helikopteren kívül még két gépjármű is sérült. – A feltételezés alapján egy személy elhunyt, és összesen tizenhárom sérült mentését és ellátását kellett megoldani. Az eset helyszínén a vonatkozó eljárásrend szerint a katasztrófavédelem szakembere veszi át az irányítást. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság delegált szakemberei nem találtak olyan hibát a feladatok végrehajtásában, ami negatívan befolyásolhatta volna a beavatkozás hatékonyságát – közölte a katasztrófavédelmi szóvivő.

Olvasóink írták

 • 8. SP 2012. október 10. 21:57
  „Remélem
  a HA-RUF a Rubik Kánya
  is látható lesz Szeged első repülőnapján a közeljövőben.

  http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/ujra-szall-rubik-repuloje-2113807”
 • 7. heró 2012. október 10. 09:10
  „KisÖrdög mint Zsákos Frodó!!! Juhéjjj ez nem is rossz!!!! :)”
 • 6. X_Y 2012. október 10. 08:50
  „"Van nekünk repülőgépgyártásunk?"

  Az nincs, csak szógyártásunk: Szógyártó Péter elvtárs személyében... (bár egyesek szerint szargyártó...)”
 • 5. Tiszthelyettes 2012. október 09. 19:20
  „3: Az a helikopter román gyártású, még ha francia (Puma) licensz alapján is készült. Van nekünk repülőgépgyártásunk?”
 • 4. Jozsoci 2012. október 09. 18:01
  „A dóci és balástyai tanyavilágba nem ártana néhány katonai helikopternek leszállnia.”
 • 3. lj510126 2012. október 09. 16:21
  „Attól mentsen meg bennünket az ég, hogy bármikor is egy román helikopter segítségét kelljen kérnünk!”
 • 2. karaly 2012. október 09. 14:06
  „Szerintem Zsákos Frodó.”
 • 1. na 2012. október 09. 13:23
  „Ki az a törpe, 800forintos szemüvegbe??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hármas karambol a Párizsi körúton

Egy trolibusz, és két személyautó ütközött a Párizsi körút, Kossuth Lajos sugárút kereszteződésénél. A troli egy mentőt akart kikerülni. Tovább olvasom