Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Katonákat vennének fel a megyében

Bőven van hely a Magyar Honvédség Csongrád megyei alakulatainál. Főként gépkocsivezetőket várnak a szentesi és a hódmezővásárhelyi zászlóaljakhoz. Naponta két tucat fiatal keresi fel a szegedi toborzóirodát. A biztos megélhetés motiválja a fiatalokat.
Naponta tizenöt-húsz fiatal keresi fel a szegedi toborzó irodát, mégis Csongrád megyében a szükségesnél 320 katonával kevesebb van. A húszéves Csuka Emese Gyöngyi tegnap hosszas gondolkodás után tért be a Kelet-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság szegedi kirendeltségére. A csanyteleki nő bolti eladóként dolgozott, de veszélybe került a megélhetése. Úgy gondolja, a katonaság biztos jövedelmet biztosít számára a jövőben. Szintén elhelyezkedési problémákat említ az a főiskolát végzett fiatalember is, aki önéletrajzzal a kezében érkezett az irodába.
– Szociális munkásként képtelenség munkát találni a régióban. Ezért döntöttem úgy, hogy kipróbálom magam a hadseregben – mondja a férfi, aki felsőfokú tanulmányai megkezdése előtt már egy évet lehúzott katonaként.

Ha az alkalmassági vizsgálatokon megfelelnek a jelentkezők, akkor már decemberben bevonulhatnak a hadseregbe – tudjuk meg Mészáros Antaltól, a szegedi toborzó- és érdekvédelmi iroda vezetőjétől. Az őrnagy elmondja: jelenleg hetven szerződéses katonára lenne szüksége a szentesi II. Rákóczi Ferenc műszaki zászlóaljnak, míg a Bocskai István lövészdandár hódmezővásárhelyi alakulatainál kétszázötven fiatalt várnak a legénységi állományba.
– Legalább százhatvan gépkocsivezetőre lenne szükség a két alakulatnál. Ezenkívül Vásárhelyen lövészeket és aknavető-kezelőket is kiképeznek – teszi hozzá az őrnagy.

Magyarok külszolgálatban

A világ minden táján megtalálhatók a magyar katonák. Körülbelül ezren teljesítenek külszolgálatot. Grúziában, Tádzsikisztánban, Afganisztánban, Koszovóban, Irakban, a Sínai-félszigeten, Szudánban, Cipruson, Albániában, Nyugat-Szaharában, Floridában, Bosznia-Hercegovinában vállalnak szerepet a magyar katonák a világ békéjének és biztonságának megteremtésében.

A makói Martonosi Péter és a szentesi László Zsolt szeptemberben vonult be a vásárhelyi, illetve a szentesi zászlóaljhoz. Mindketten azt említik, hogy a civil életben nehezen lehet boldogulni, a vállalkozók bármikor felmondhatnak, és ez rizikóval, idegességgel jár. Ezért álltak be a hadseregbe.
– Gépkocsivezetőként napi húsz órát dolgoztam, 250-300 forintos órabérért. Nem sokkal többet kerestem, mint a katonaságnál, ahol a jelenlegi bruttó bérem 118 ezer forint. Reggel fél nyolcra bejövünk, és tudjuk, hogy délután négy órakor hazamehetünk – mondja a szentesi László Zsolt. A fiatalemberek célja, hogy egy év elteltével külszolgálatra jelentkeznek. Főként a pénz motiválja a katonákat, hiszen az alapilletményük mellett havonta legalább ezer dollárt kapnak a határon túl szolgálatot teljesítők. Ezt mind félre is tudják tenni, hiszen a tábort csak ritkán hagyhatják el.

A biztos megélhetés miatt egy évvel ezelőtt még sorban állás volt a katonaságnál. Jelenleg intenzíven kell toborozni a fiatalokat a megyében. Mészáros Antal őrnagy ezt azzal magyarázza, hogy januárban átszervezték a hadsereget. Ennek következtében Csongrád megyében ötszáz katonával többre lett szükség. A toborzóirodánál nyilvántartottakat értesítették, és azok közül, akik még nem helyezkedtek el, a legtöbben el is fogadták a honvédség ajánlatát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borost és Bochkort kalitkába zárták

Szeged - Szegedről, a Széchenyi térről szólt kedd reggel a Sláger rádió reggeli műsora, a Bumeráng.… Tovább olvasom