Délmagyar logó

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 20°C | 33°C Még több cikk.

Katonásat játszott Marci - jött a kommandó

Szeged - Golyóálló mellénybe bújt kommandósok szállták meg a napokban Felsővároson a Molnár utcát, mert egy ötven év körüli nő azt közölte a rendőrséggel, hogy egy férfi fegyverrel fenyegetőzik. Kiderült, a tizenéves Marci játszott katonásat játék pisztollyal.
– Egy ötven év körüli nő jött velünk szembe a Molnár utcán, aki láthatóan nagyon ideges volt. Feldúltan panaszolta, hogy látott egy terepszínű ruhában szaladgáló pisztolyos embert. Amikor kiderült, hogy az a férfi Marci, akit az egész környék ismer, és csak katonásat játszik a többi gyerekkel, próbáltuk lenyugtatni, de nem lehetett. Közölte, hogy hívja a rendőrséget – idézte fel a pár nappal ezelőtt történteket Mondovits Andrásné. A Tápai utcában lakó nő elmondta, barátnőjével igyekeztek jobb belátásra bírni a felpaprikázott asszonyt, akinek elmondták, hogy a fiú sérült, de ez nem érdekelte.

– Azt mondta, akármennyire is sérült a gyerek, ne engedje az apja, hogy pisztollyal rohangáljon. Elmondta, van egy ötéves unokája, akit akár le is lőhet. Kértem, várjon, amíg szólok az apának – emlékezett Mondovits Andrásné, aki értesítette is az apát, de mire visszament a Molnár és a Tápai utca sarkára, a nő már kihívta a rendőrséget.

A bejelentés valótlan

Egy állampolgár jelentette be a rendőrség segélyhívószámán, hogy Szegeden a Molnár és Tápai utca kereszteződésében egy terepruhába öltözött férfi fegyverrel fenyegetőzik. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenységirányítási Központja a bejelentésnek megfelelő erőt irányított a helyszínre. A rendőrök megállapították, hogy a bejelentés valótlan, ugyanis egy fiatalkorú fiú játék pisztollyal játszott, a bejelentő ezt értette félre – tájékoztatta lapunkat az esetről a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztálya.

Elmondása szerint mivel a zaklatott nő másokat is megállított, és másoknak is panaszkodott az utcán, úgy döntött, nem hallgatja tovább, és hazament.

Mondovitsné már nem látta, hogy mekkora erővel vonult fel a rendőrség. Erről más, név nélkül nyilatkozó szemtanúk számoltak be lapunknak. A Molnár utcában élők elmondták, három rendőrautó és egy kommandósokat szállító busz érkezett a helyszínre. – Két golyóálló mellénybe öltözött kommandós azonnal beszaladt a panelházak közé, a többiek pedig a Molnár utcát végigjárva beküldték a bámészkodókat a házakba – mondta egy szemtanú. – Nekünk a bolt raktárába kellett bemenni a barátnőmmel – közölte a Molnár utcai kisboltos, aki elmondása szerint jót nevetett az akción, mert akkor már tudta, hogy Marcit keresik.

Marci azonban akkor már otthon volt, mert az édesapja azonnal felhívta a lakásba, amikor hírét vette, hogy egy nő kihívta rá a rendőrséget.

– Marci évek óta bújócskázik, bandázik, játszik katonásat a gyerekekkel, a barátaival a Molnár és Tápai utca környékén. Most is ezt csinálták. Valóban sérült a fiam, aki szeret katonásat játszani. Ő már csak ilyen, és ilyen is marad, örök gyerek – mondta a Tápai utcán lakó Ötvös Ferenc, aki naponta hordja át a tizenéves fiát Hódmezővásárhelyre, a sérült gyermekekkel foglalkozó Kozmutza Flóra iskolába. A férfi elmondta, Marci nem először játszott katonásat a bátyja airsoft pisztolyával, amit valaki messziről akár igazinak is nézhet. A történtek után eltette az apa ezt a pisztolyt. Amikor erről beszélgetünk a sarkon, Marci mellénk lép, és jobb kezéből pisztolyt formálva átlő a másik oldalra. Ott veszik a felnőttek a poént, és visszalőnek. Mint kiderül, régóta ismerik Marcit.

– Ártalmatlan, rendes gyerek, a légynek se tudna ártani. Mindig előre köszön. Beszélgetni is szoktunk. Állítom, sok dolgot jobban tud, mint a felnőttek. Az okostelefont például jobban kezeli, mint mi – mondta a férfi, aki „kézpisztolypárbajt" vívott Marcival. Tőle tudtuk meg, hogy az a nő, aki kihívta a rendőrséget, már több mint húsz éve a Molnár utcában lakik.

Elmondta, nem tudja elhinni, hogy a nő nem látta még Marcit katonásat játszani. Abba belegondolni se mert, mi van, ha a sérült fiút az utcán találják, és egy rossz mozdulat miatt leteperik a rendőrök.

- Pánikba esett és pánikot keltett a nő. Ezzel tudom magyarázni azt, ami történt. Ez jellemző a mai Magyarországra. Már az ezredforduló óta ez megy, mindig háborúban állunk, harcot vívunk valakivel, mindig ellenség valaki – mondta Ötvös Ferenc, aki szerint nem tehettek mást a rendőrök. – Ilyenkor a rendőrségnek kötelessége kivonulni, akár ilyen erőkkel is, nem mérlegelhet, mert mi van, ha valóságos a riasztás – magyarázta Ötvös Ferenc, akit elmondása szerint szóbeli figyelmeztetésben részesítettek.

Beszéltünk azzal a nővel is, aki kihívta a rendőröket. Bár minden kérdésünkre válaszolt, később visszavonta a nyilatkozatát.

Közlemény

Cikkünkel kapcsolatban a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe, amely szerint nem jött "kommandó" Szegedre.

Azt írták: A valóság ezzel szemben az, hogy a bejelentésben a Szegedi Rendőrkapitányság járőrei lövedékálló mellényben intézkedtek, mivel a segélyhívás "terepruhába öltözött fegyveresről" szólt.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság közölte, a rendőrség továbbra is minden bejelentésre gyorsan, határozottan, szakszerűen reagál, amely fegyveres vagy fegyver utánzattal elkövetett bármely cselekményre irányul.

(Címlapi képünk illusztráció! - a szerk.)

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fél napot is várnak a betegek a szállításra

Órákig utaztatott, vagy este 10-ig a kórházban várakozó betegek - ismét sok a panasz a betegszállítókra. A cégeknél azt mondják, ennyi pénzből csoda, hogy még működőképesek. Tovább olvasom