Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Kávé és tea a Sándor-palotában

Nyugat-Európában két évtizede, itthon még csak két éve terjed a fair trade, azaz a méltányos kereskedelem rendszere. Ez a multik helyett a környezetbarát módszerekkel dolgozó kistermelőket segíti. A termékek egy része hamarosan Szegeden is elérhetővé válik.
Néhány napja döntött úgy Sólyom László köztársasági elnök, hogy a Sándor-palotában a látogatóknak ezután csak méltányos kereskedelemből származó kávét és teát szolgálnak föl. A Védegylet által jelölt államfő ezzel széles körben propagálhatja a környezetbarát technológiát és a szolidaritást szem előtt tartó úgynevezett fair trade mozgalmat.

A nyolcvanas évek végén Hollandiából indult ez a mára világszerte elterjedt gondolkodásmód és az abból kinőtt hálózat, amelynek tagjai a multinacionális kereskedelmi vállalatok kikerülésével tudatosan a harmadik világbeli őstermelőktől vásárolnak. Ez azért fontos, mert a multik a fejlődő országokban úgy lenyomják a mezőgazdasági termények felvásárlási árait, hogy a kistermelők inkább csak vegetálnak, fejlődni nem tudnak. A multik az olcsón beszerzett termékeket busás haszonnal adják el a fejlett országokban, a haszonból a termelőhöz semmi sem jut vissza. A fair trade rendszerben a termelő a szokásos tíz helyett a fogyasztói ár harminc százalékát kapja az árujáért, a vásárló pedig – amellett, hogy hozzájárul a fejlődő világ kistermelőinek jobb életkörülményeihez és a hagyományos, környezetkímélő termelés fennmaradásához – szigorúan ellenőrzött minőségű termékhez jut.

Nyugaton milliárdos üzlet

A Nyugat-Európában közel két évtizede működő méltányos kereskedelem mára milliárdos üzletté vált. 2004-ben csak a britek ötvenhárom milliárd forintnyi fontért vásároltak fair trade termékeket, amelyből nagyjából ezer félét kapni a szigetországban. Itthon jóval soványabb a választék, teához, kávéhoz, csokihoz, kakaóhoz, banánhoz és szárított gyümölcsökhöz lehet így hozzájutni.

Az ilyen árucikkek kicsit ugyan drágábbak a multik árainál, a különbség azonban nem olyan irreális, hogy lehetetlenné tenné az átállást.
– Fontos leszögezni, hogy csak olyan árucikkek vásárlását támogatjuk ebben rendszerben, amit nem termelnek Magyarországon. A helyben is megtermőket a piacokon, őstermelőktől vegyük meg – ajánlja Szentistványi István, a Védegylet szegedi csoportjának koordinátora.

Többször tartottak idén Szegeden is tea- és kávékóstolós beszélgetéseket a fair trade-ről, legutóbb a SZIN-en arattak sikert a fiatalok körében. Hamarosan Szegeden is elérhetővé válnak a méltányos kereskedelemből származó teák és kávék: ősszel kezdik az egyeztetéseket a helyi bioboltokkal, és az egyetemi törzshelynek számító kávézókkal, amelyek nyitottak a kezdeményezésre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kötelező a pénteki tanévkezdés

A pénteki tanévkezdés miatt a kollégisták már ma beköltöznek a diákotthonokba. Az évnyitó időpontja… Tovább olvasom