Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Kazinczy Ferenc gyógyszerész szeretne lenni

Szeged - Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán tanul a soproni Kazinczy Ferenc. A 23 éves fiatalember oldalági leszármazottja a nyelvújító írónak.
Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán tanul Kazinczy Ferencnek (1759–1831), a nyelvújítás vezéralakjának oldalági leszármazottja. A 23 éves Kazinczy Ferenc a költő testvérének, Kazinczy Józsefnek a szépunokája.
Az egyetemista iWiW-es adatlapján meglepő módon Babits Mihály és Karinthy Frigyes sorai olvashatók.

– Nagyzolós lett volna, ha éppen Kazinczytól idézek. Kedvelem a Fogságom naplója című művét, de irodalmilag sokkal közelebb áll hozzám Radnóti Miklós, József Attila vagy éppen Babits Mihály
– mondta a soproni fiatalember.

Vajon kötelező örökség a Ferenc keresztnév használata a családjukban? – A mi águnkról tudomásom szerint én vagyok az első Ferenc. Ez megtiszteltetés, ugyanakkor – főleg irodalomórákon – terhet is rótt rám. A tanárok mindig rákérdeztek, hogy rokona vagyok-e a költőnek, s az igenlő válasz után egyből a családfánkat kérték tőlem. Ráadásul természetesnek gondolták, hogy jártas vagyok az irodalomban, pedig nincs hozzá tehetségem – mondta mosolyogva Kazinczy Ferenc. Hamar kiderült, hogy az alma mégsem esett olyan messze a fájától.

Kazinczy Ferencnek nincs irodalmi tehetsége. Fotó: Schmidt Andrea
Kazinczy Ferencnek nincs irodalmi tehetsége.
Fotó: Schmidt Andrea

A fiatalember elmondta, hogy egyszer elindult egy Kazinczy-versenyen – a szép magyar beszéd, a helyes kiejtés versenye –, de nem ért el helyezést. Az egyetemi versmondó versenyen ugyanakkor különdíjas lett.
– Színészkedtem is – Kazinczy Ferenc 1790-ben a magyar színészet érdekében emelt szót Prónay László csanádi főispánnál –, főleg kávéházi jelenetekben és kuplékban léptem színpadra – magyarázta.

Arról is faggattuk az egyetemistát, hogy a tanároknál, lányoknál előnyt jelent-e történelmi neve. – Az biztos, hogy megjegyeznek, de sajnos ennek nincs sok köze a hódításhoz. A tanárok is inkább azt jegyzik meg a leckekönyvem lapozgatásakor, hogy Sopron jó messze van Szegedtől – mesélte Kazinczy Ferenc.

– Még soha nem volt nagyobb találkozó a leszármazottak között, azt sem tudom, hogy egyáltalán hányan lehetnek, pedig szívesen részt vennék egy ilyenen – válaszolta arra a felvetésre, vannak-e más Kazinczy leszármazottak.

– A rokonság egyébként semmi kiváltsággal nem jár – mondta Kazinczy Ferenc. Ha egyszer fia születik, vajon a Ferenc névre keresztelné? – szegeztük neki a kérdést. – Több név van a tarsolyban, köztük a Ferenc is. Természetesen a leendő feleségemnek is lesz beleszólása a dologba – nevetett az egyetemista.

Terveiről azt mondta: szülei kópházi gyógyszertárában képzeli el a jövőjét. Kazinczy a neve a patikának? – tudakoltuk. – Pelikánnak hívják, de ennek is köze van a családunkhoz. A Kazinczyk címerében ez a madár szerepel – mesélte.

A nyelvújítás jeles alakjának leszármazottját végül arra kértük, árulja el legkedvesebb magyar szavát. – A képzelet szó tetszik a legjobban – mondta rövid töprengés után Kazinczy Ferenc.

Az orruk hasonlít

A költő jó nyelvérzékkel volt megáldva, németül, franciául, latinul és ógörögül is beszélt. Hasonlít ebben leszármazottjára Kazinczy Ferenc? – Én is jól beszélek németül, és franciául is szeretnék megtanulni. Külsőre pedig az orrunk hasonlít – mondta a gyógyszerészhallgató.

Olvasóink írták

 • 3. Stn 2010. január 25. 07:26
  „Nagyra nőlj:)”
 • 2. gyorgy99 2010. január 25. 06:34
  „egyebken sok sikert kivanok neki az eletben.
  udvozlom szegeden.”
 • 1. gyorgy99 2010. január 25. 05:59
  „Külsőre pedig az orrunk hasonlít - mondta a gyógyszerészhallgató.

  akkor kerunk egy oldalnezetet is:))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beletörhet a bicskánk a vagyonadóba

Életbe lépett a vagyonadóról szóló törvény, így hamarosan vallanunk kell ingatlanainkról. Ehhez azonban tudni kell, mennyit is ér a lakásunk. Tovább olvasom