Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Kedveli a disznótort az angol lektor

Szeged - Megtalálták a helyüket a városban, nem vágynak el innen a külföldről Szegedre költözött egyetemi nyelvtanárok. Egyikük kétéves lányától is tanulta a magyart – és van olyan lektor, aki csaposként, rádiósként kezdte felnőtt életét.
– A disznótor a kedvenc magyar szokásom – meséli Jerremy Parrott, az angoltanár-képző és alkalmazott nyelvészeti tanszék lektora. A középkorú angol férfival magyarul beszélgettünk, hiszen 1991 óta – amióta itt él – kiválóan megtanulta a nyelvet, akcentusa szinte nincs. A rendszerváltás után a magyar kormány a brit segítségét kérte, angol módszertani szakértőkre volt szükség. Így került Jerremy Parrott Szegedre. Itt alapított családot, azóta elvált.

– Legtöbbet a családom segítségével tanultam magyarul, a lányom kétéves korában többször kijavított – mondja a tanár, aki hetente tíz órát tart. A magyar kultúráról is beszél külföldi és hazai hallgatóknak. Szerinte ez egy élhető város, amely folyamatosan fejlődik, imád itt élni.

Marco Winkler az egyik legnépszerűbb tanár a tanszéken. Fotó: Frank Yvette
Marco Winkler az egyik legnépszerűbb tanár a tanszéken.
Fotó: Frank Yvette

– Egy nő miatt maradtam Szegeden – ismeri be tökéletes magyarsággal az Egyesült Államokból áttelepült Thomas A. Williams, a bölcsészettudományi kar angol–amerikai intézetének nyelvtanára. Édesanyja magyar, 1987-ben családfáját kutatni érkezett hazánkba. 1989-ben tanítani jött Szegedre egy évre, de megismerkedett mostani feleségével – és itt ragadt. Jelenleg tanársegédként dolgozik az egyetemen, tíz órát tart hetente. A kétgyermekes családapa mindig tanul diákjaitól, sok újat mutatnak neki.

Marco Winkler, a német nyelvészeti tanszék lektora 2004 óta tanít az egyetemen. Vele anyanyelvén beszélgetünk, magyarul csak néhány mondatot tud. Mosolyogva mondja: nincs érzéke a nyelvekhez. Diákjai szerint az egyik legnépszerűbb tanár a tanszéken a negyvenes éveiben járó oktató. Főállásban Szegeden kezdett tanítani, előtte egyetemi évei alatt csaposként, pincérként, majd rádiósként is tevékenykedett Németországban. Sok kollégájával ellentétben úgy véli: a diákok nem rosszabbak, mint régebben, pusztán a kritikai gondolkodásmódjuk gyengébb.

Olvasóink írták

 • 4. SzSandorne41 2011. február 23. 11:01
  „A cikk írójának nem ártott volna tájékozódnia mielőtt butaságokat ír. Pl. fogalma sincs, hogy ki is számít lektornak. A fiamtól tudom, hogy Jeremy Parrott adjunktus, Thomas Williams pedig tanársegéd. Egyikük sem lektor és egyikük sem nyelvtanári bosztásban van. Ők főállású oktatók, tehát ugyanazt a fizetést kapják, mint a BTK többi oktatója, nem kapnak lakhatási támogatást. Lektort az anyaország küld és az ő esetükben a fizetésüknek csak az egyik részét kapják Magyarországon, a másik részt pedig a küldő féltől.Megbízatásuk pár évre szól és nem kerülnek az egyetem főállású oktatói közé. Na az ő esetükben van lakhatási támogatás. A cikkben szereplők közül ilyen max. a német tanszéken tanító úr.
  Tehát a cikk összességében egy nagy ostobaság, az olvasók félrevezetése és az újságíró abszolút hozzá nem értését és felszínes munkáját tükrözi. Kedves Horváth Attila, kicsit több tiszteletet mind az olvasó, mind a riportalanyok felé! Vagy már vmi bulvárlap felé kacsintgat és referencia-cikknek szánta? Sőt, lehet, hogy a DM is bulvárbabérokra pályázik? Mindenestre a legjobb úton halad afelé.”
 • 3. THE 2011. február 20. 10:30
  „Nem sajnálom a tanárokat, az ügyesebbek havi 200e-300e f-ot is összehoznak csak a magánórákból adómentesen.”
 • 2. zoltanszabo 2011. február 19. 17:51
  „A én legjobb barátom is ott tanít. Nagyon szeret nálunk. A kinti fizetését kapja Eu róban, az egyetem lakást bérel neki még a rezsit is kifizetik.
  Sokkal jobban él mint Németországban. Rengeteg magán tanítványa van, 6 ezer ft / óra díjjért. Egymaga annyit keres--mint a tanszék magyar oktatói együttvéve.”
 • 1. Pinaman 2011. február 19. 16:14
  „ez egy rendes ember, cukrot neki!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Népszerű az ingyenes parkoló - az SZKT nem mondja meg, hogy változott a parkolóbérlet eladás

Alig találtunk pénteken késő délelőtt szabad parkolóhelyet a szegedi Huszár Mátyás rakparton, még a buszparkolóban is személyautók álltak. Tovább olvasom