Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Kedvelt keresztnév a Luca

Szegeden idén 16-an első, négyen második keresztnévként kapták a Lucát. Tavaly a Vivien, a Laura és az Anna név volt a legnépszerűbb.
A misztikum és a boszorkányság világától messze, a hétköznapokban Luca kedvelt, szinte már átlagos név lett. Azért nem olyan népszerű, mint a Laura vagy a Lili, illetve fiúknál a Máté és a Marcell, de Szegeden ebben az évben 16-an első, négyen második keresztnévként kapták a Lucát – tudtuk meg a polgármesteri hivatal anyakönyvi csoportjától. Ezek az adatok évek óta alig változnak, így tehát a szegedi Lucák száma néhány éve körülbelül ugyanannyival növekszik.

Országosan a 2004-es adatok állnak rendelkezésre. Ebből kiderül: 542 kislánynak tavaly első, 126-nak pedig második utóneve lett Luca. A legnépszerűbb név ekkor Magyarországon a Vivien, a Laura és az Anna volt. Lapunk Az év babája című kiadványában a Fannik és a Kirák között tizenkét kis Luca mosolyog.

A nyolcéves szegedi Kovács Luca nem boszorkányok vagy Szent Lucia után kapta nevét. Ennél sokkal hagyományosabb módon: András, az édesapja egy kolléganője kislányától „irigyelte meg" a lucaságot. Szép volt a kislány is, a neve is, ezért választottuk mi is – mesélte András.

A családban csak a nagynéni keseredett el a hír hallatán, attól félt, csúfolni fogják a lányt: Luca, Luca kitty-kotty. Szerencsére nem így lett, a mondókát nem kántálják a mai óvodások, iskolások, inkább Lucusnak szólítják a kislányt.

A december 13-i babonákat a család alig ismeri, széket sosem készítettek. A „névadó Luca" édesanyja azonban megígérte: idén Luca-búzát ültet Kovácsék kislányának is.
– Azért, mert nem hallgatott rám az anyja – indokolta egy kétéves Luca édesapja, miért ezt a nevet választották. Elismeri: ma már neki is tetszik a név, és a lánya is szereti. A kisasszonynak csak az ellen van kifogása, ha valaki meggondolatlanul Lucácskának szólítja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány: Az autópálya csak az első fontos lépés

Reptér, vasút, híd, tudásipar – sorolta a következő lépéseket a miniszterelnök, és a… Tovább olvasom