Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Kedvenc versek nyomában Szegeden

Szeged - A kedvenc költemény első két sorát tudták elmondani azok a szegediek, akiket a költészet napja alkalmából faggattunk. Kíváncsiak voltunk arra, hogy a megszólított szegedieknek melyik vers jut először eszükbe. Petőfit, József Attilát, Radnótit és Adyt idézték.
– Talpra, magyar, hí a haza... Most csak ennyi jut eszembe – gondolkozott Horváth Norbert a Dugonics téri szökőkút mellett, amikor megkérdeztük, melyik vers jut először eszébe, és el tudná-e azt mondani. Ma van a költészet napja, ebből az alkalomból jártuk tegnap a szegedi belvárost emlékezetes költemények után kutatva.

– Mondd el azt a nyuszisat! – biztatta ötéves kislányát az eladóként dolgozó Horváth Norbert. A szőke, kék szemű Kinga azonban szégyenlősebb volt annál, mint hogy szavalni kezdjen.

Néhány paddal távolabb egy fiatalember olvasott. Őt nem hoztuk zavarba a kérdésünkkel: egy héttel ezelőtt – csak úgy – eszébe jutott Ady Endre egyik költeménye, amit el is olvasott a költő több más versével együtt.

Sántha Szabolcs szerint manapság nem lehet versekkel csajozni. Fotók: Tésik Attila
Sántha Szabolcs szerint manapság nem lehet versekkel csajozni. Fotó: Frank Yvette

– A Hortobágy poétája az egyik kedvencem. Hogy is kezdődik? „Kúnfajta, nagyszemű legény volt, kínzottja sok-sok méla vágynak..." Szeretem Adyt, mert tudok azonosulni a verseivel – árulta el Döme Márkó. A harmadéves közgazdászhallgató szívesen olvas a szabadidejében. Szerinte a számok és a poémák jól megférnek egymás mellett.

József Attila, Juhász Gyula, Petőfi Sándor – sorolták egymás szavába vágva a nyugdíjas barátnők a Széchenyi téren. Kiderült: a 75 éves Tóbiás Imréné kedvenc költeménye a Mama. Bele is kezdett a szavalásba... Azt mondta, tudja végig. Elhittük neki.

taplra Magyar! - mondta Horváth Norbet.
"Taplra magyar!" - mondta Horváth Norbet.
Fotó: Frank Yvette

– A régi verseket könnyebb volt megtanulni a ritmusuk miatt. A mostaniakat nehezebb, mert nem rímelnek – magyarázta mosolyogva a korábban banki ügyintézőként dolgozó hölgy.

„Egyszer volt egy kemence, Belebújt a kis Bence..." – ezt a mondókát ismételgeti unokája pelenkázása közben Suki Dezsőné. A 65 éves, nyugdíjas eladó egyébként Petőfiért rajong. Például a Szeptember végén című költeményt elejétől a végéig tudja.

Döme Márkó Adyt...
Döme Márkó Adyt...
Fotó: Frank Yvette

Kissé fáradtan ült egy Kárász utcai padon a fekete zakós Sántha Szabolcs. A 16 éves radnótis gimnazista előbb iskolája névadójától említette a Hetedik eclogát. Rövid gondolkozás után azonban elárulta, hogy Dante az egyik kedvence.

– Két éve az akkori barátnőmnek küldtem egy verset SMS-ben. A neten találtam, de már nem emlékszem, mi volt az – avatott be egy titkába a kilencedik osztályos diák. Bár a lánynak tetszett az SMS, azt határozottan kijelentette Szabolcs, hogy manapság nem lehet versekkel csajozni. Elárulta, korábban ő is írt egy-két „elvont" költeményt, de hamar elszállt az ihlet.

...Suki Dezsőné Petőfit, Tóbiás Imréné József Attilát szereti.
...Suki Dezsőné Petőfit, Tóbiás Imréné József Attilát szereti.
Fotó: Frank Yvette

Költészet napja

Április 11-e a magyar költészet napja. 1905-ben ezen a napon szültetett az egyik legismertebb költőnk, József Attila. A költészet napját – a Magyar Írók Szövetségének javaslatára – 1964 óta ünnepeljük minden évben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyuszifülbe, tojáshéjba haraptunk

Szeged - Tegnap már a szögletes alakú csokitojásokért is ölre mentek a vevők a Szabadkai úti Lidlben, a Cserepes soron pedig pillanatok alatt elfogyott a bizonytalan eredetű, cégér nélküli 30 forintos piros tojás. Tovább olvasom