Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Kedvencek temetője: Tisza, töltés, kiskert

Van, aki a töltés oldalába, más a ház melletti kiskertbe temeti elpusztult házi kedvencét. Félix teknőst a fagyott Tisza nem fogadta be, Tomi teknős sírjáról a szomszéd eltüntette a virágot. Az állatok hamvait a szerető gazdik urnában is őrizhetik.
Fotó: Gyenes Kálmán
Lali hörcsög – élt 2 évet. Elpusztult: egy szegedi panellakásban. Temetés: a töltés oldalában. A lakásban tartott állatok többnyire így, vagy a házak előtti kiskertben végzik, kedvencek temetője Szegeden egyelőre nem létezik. Cirmi cica vagy Frédi hörcsög vásárlásakor a temetés kérdése persze távoli, később azonban sok gazda kerül kellemetlen helyzetbe, amikor saját kert híján közterületen szeretné örök nyugalomra helyezni az állatot.

A Kovács család 15 éves teknőse, Félix egy téli napon szenderült jobblétre. A legidősebb fiú barátnőjével indult útnak, hogy – az apa tanácsára – a Tiszába dobják Félixet.
– Amikor hazaértek, Félix még mindig náluk volt. A Tisza ugyanis be volt fagyva – mesélte az apa, Kovács Szabolcs. A családnak nem volt más választása, el kellett temetniük az állatot. Ásó, kapa nem volt a háztartásban, ezért kölcsönszerszámokkal ástak lyukat a panelház hátsó bejáratánál a fagyott földbe. Szerencsére az idén karácsonyra vásárolt hörcsög enyhe időben pusztult el, így az ő sírját – a gyerekek kívánságára a Félixéhez közel – műanyag játékásóval is ki tudták alakítani.

Gyepmester vagy kert

A Csongrád Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás tájékoztatása szerint az elhullott állatokat a gyepmesteri telepre kell szállíttatni. Ha a tulajdonosnak van kertje, ott is eltemetheti az állatot – minimum 80 centiméter mélyre.

A 13 évesen elhunyt Tomi teknőst gazdái nem csak egyszerűen elföldelték. Szalvétával betakarták, dobozba tették, sírjára keresztet és virágokat tettek.
– A virágokat a szomszéd rendszeresen eltávolította. Biztosan nem értette, mit keres a kis kert közepén két szál pitypang – magyarázta az egykori tulajdonos, Katona Ferencné.

Perényi László szegedi kisállatgyógyásztól megtudtuk: Budapesten már működik olyan szolgáltatás, amely vállalja a halott kedvenc hamvasztását, a hamvak urnába gyűjtését. Az urnát aztán a gazdi őrizheti. Szegeden ilyen nem létezik, a gyepmesteri telepen ugyan elhamvasztják az állatokat, de urnába nem teszik őket. Perényi László hangsúlyozta: akinek van kertje, és a temetést választja, ügyeljen arra, hogy legalább 80-100 centiméter mély gödröt ásson, különben a kóbor állatok kikaparhatják a tetemet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismeri-e ön a pártok ígéreteit és képviselőjelöltjeit?

Harmincegy nap van még hátra a parlamenti választások első fordulójáig. Noha nyakig benne vagyunk a… Tovább olvasom