Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

''Kedves naplóm'' – az interneten is

Jó egy éve tart a blogőrület hazánkban, egyre többen teszik közzé életük történéseit, titkait az interneten. Szegedi bloggereket kérdeztünk arról, miért jó ez nekik.
– Lassan úgy élem meg az eseményeket, hogy közben azon gondolkodom, hogyan fogom megírni majd a blogomban – illusztrálja az egyetemista Markovics Annamária, mennyire fontos életében a blogja. Amely tulajdonképpen egy nyilvános weboldalon létrehozott, bejegyzéseket tároló webes alkalmazás. Lehet egyszerűen egy interneten közzétett személyes, egyéni napló, de lehet egyéni vagy csoportos politikai véleménynyilvánítás, vagy üzleti jellegű kommunikáció eszköze is.

Az Anami néven publikáló lány szerint a blogíráshoz nagy adag exhibicionizmus, eredetiség és stílus szükségeltetik.
– Több mint egy éve írok blogot. Előtte sehol nem volt alkalmam rendesen kifejteni a véleményemet. Olyan dolgot is megírhatok, amit szemtől szembe nem mondanék el. Mára annyit fejlődtem, hogy akár a semmiről is tudok írni, ezt pedig hasznosíthatom például egyetemi dolgozatokban – vall motivációiról.

A miniszterelnök töltött paprikája

– Találkoztam itt Bélukával, akinek a ruháit hetente egyszer mossák ki a szülei és csak egy váltás ruhája volt, (...) és persze Ádámkával is találkoztam, akit még bárányhimlősen is behozott a reggel fél tízkor már részeg édesanyja. A pöttyöket látva kézen fogtam a fiamat és meg sem álltunk hazáig – így szól az alig egy hónapja blogoló Demcsák Zsuzsa botrányt kavart bejegyzése, mely hozzájárult ahhoz, hogy végül nem lett kormányszóvivő. Rutinos bloggernek számít viszont Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki legutóbb a töltött paprikáról értekezett.

Korábban ő is írt naplószerű, „mi történt velem, merre jártam"-típusú bejegyzéseket. – Most is megírom, hogy ettem három almát, csak filozófiai töltettel látom el a szöveget. Vannak persze „vinnyogós", „de rossz minden"-jellegű bejegyzéseim is, ilyenkor jólesik, hogy az olvasóim vigasztalnak, hogy most rossz, de majd jó lesz – mondja, hozzátéve: átlagos napi nézettsége háromszáz körül van. Kaszás Attila haláláról szóló bejegyzését viszont hatezren, a színházi világnapról szóló írását négyezren olvasták.

– Sosem írtam korábban naplót, a blogot viszont kedvelem, mert az önkifejezés egy formája. Mindannyian szeretünk belepillantani a másik életébe – fejtegeti az internetes napló sikerének titkát Lukácsi Péter, a Szeged Plaza marketingigazgatója, aki ugyancsak egy éve kezdte blogját. Kezdetben kollégái, barátai szórakoztatására koncertekről, szórakozásról, filmélményekről számolt be. Tavaly júniusban viszont éles váltással irodalmi blogot kezdett írni.

– A holdba nézel, kenegesse arcodat fénye. Csillagokból állítod össze a fényképét, az üstökös a mosolyhoz kell. Mindig felfelé tekints! A jó dolgok föntről jönnek – szól egyik bejegyzése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pomponlányok Szegeden is tűzbe hozzák a közönséget

A nagyobb tömegeket megmozgató sportesemények manapság már elképzelhetetlenek látványos… Tovább olvasom