Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Kék szem, barna haj a spermabankból

Szeged - Nincs fotó, és azt sem lehet tudni, milyen könyvet olvasott utoljára – spermadonort többek között magasság és szemszín alapján lehet választani. A szegedi női klinika andrológiai laboratóriumában jártunk, ahol megtudtuk: négynél több utód nem születhet egy donortól.
185 centi magas, atletikus testalkatú, 87 kiló, barna, egyenes hajú, bőrszíne fehér, a kaukázusi rasszhoz tartozik, a szeme kék. Például az ő adatait és lefagyasztott spermáját tárolják az SZTE női klinikáján, az andrológiai laboratóriumban. Aki most szeretne, nyolc mintából választhat. Nagyjából ugyanennyi minta még vizsgálat alatt áll. Az andrológiai laboratórium vezetőjét, Szöllősi János professzort azzal a kérdéssel kerestük fel, milyen lehetőségei vannak egy egyedülálló nőnek, ha úgy dönt, hogy a lényegesen élvezetesebb, ám sokkal kockázatosabb kalandozás helyett donortól szeretne teherbe esni.

A humán reprodukcióra több jogszabály vonatkozik, az egyedülálló nők esetét egy 2006-os miniszteri rendelet szabályozza. E szerint az a nő, aki egészségi állapota – meddőség – vagy életkora miatt nem vállalhat természetes úton gyereket, annak ingyenes a beavatkozás. A meddőséget két, egymástól független orvosi szakvéleménynek kell igazolni. Akinek lehetne egészséges babája a hagyományos módon is, annak fizetnie kell: nagyjából 50 ezer forint a beavatkozás költsége.

Szöllősi János elmondta: az ivarsejtet és az adományozót is számos vizsgálatnak vetik alá. Fotó: Miskoczi Róbert
Szöllősi János elmondta: az ivarsejtet és az adományozót is számos vizsgálatnak vetik alá. Fotó: Miskoczi Róbert

Az ivarsejt-adományozót komoly vizsgálatoknak vetik alá a pszichológiaitól a genetikaiig. Szűrnek – többek között – HIV-re, hepatitiszre, gonorrhoeára. A HIV-tesztet hat hónappal később megismétlik. Ha minden rendben, csak akkor használható megtermékenyítésre a sperma. Minden donor magyar állampolgár, 20-35 éves. Az adományozás előtt öt napig tilos az alkohol, a szex, a dohányzás, és természetesen a drog. A tökéletes egészségi és szellemi állapot sem biztos, hogy elég, az ondónak a fagyasztást is jól kell tűrni. Ha 5-10 százaléknál nagyobb a veszteség, akkor az adományozó nem alkalmas donornak.

Nincs fotó az ivarsejt-adományozókról a laborban. Fotó: Miskoczi Róbert
Nincs fotó az ivarsejt-adományozókról a laborban.
Fotó: Miskoczi Róbert

Négy bizonyított terhesség után ugyanannak a férfinak az ivarsejtjeit megtermékenyítésre már nem, legfeljebb tudományos célra használják fel.

Természetesen a nőnek is vizsgálatok során kell részt vennie, majd különböző ellenőrzéseken. A jól monitorizált, és előkészített mesterséges megtermékenyítés esetén a ciklusonkénti terhességi arány 20-25 százalék. A társadalombiztosítás hat próbálkozást fizet.

Párok

Párok – házastársak, élettársak – esetén is előfordulhat, hogy donorra van szükség. Ilyenkor a rendelkezésre álló adományozók közül azt választják, aki legjobban hasonlít a férfihoz.

Olvasóink írták

 • 6. benq 2009. május 10. 21:44
  „http://mrahalom.myminicity.com/sec”
 • 5. török 2009. május 10. 12:44
  „flex:

  1. szerinted a kaukázusi rasszba mióta tartoznak bele a romák? :) és mióta van kék szemük, szőke hajuk? :)

  2. miért tragédia, ha pl. születik egy félroma gyereked a pároddal, amikor ti nevelitek, és majdnem olyan lesz, amit ti akartok csak kis mértékben örököl tulajdonságokat az apjától? minimális a sansz, hogy lopni-ölni-segélyből élni fog, ha nem a cseró mellett nevelik fel a putrikban.”
 • 4. maradando 2009. május 09. 02:01
  „Flexnek egy kérdés?Ha te vagy az a fehér börszinű,Kaukázusi-"kefir" 150 IQ-val,185 sörpocakkal,Adonisi alsótesteddel,szöszi hajjal,villogó fogsor mellett égkék szemekkel:Internetfűggöségen kivűl ,absztinens és káros szenvedélyektől mentes.Könyörgöm mond meg nékem elfogadná É ,egy meddő roma család a spermádat?
  Várom megtisztelő válaszodat !”
 • 3. sevenof9 2009. május 09. 01:02
  „azert orulok,hogy a ttks tanragyak oktatas-hala az szadesznek-visszaszorult,igy legalabb a spermabank termel egy kis extraprofitot. ugyanis az emberi genetika nem egyszeru feher borso+piros borso=rozsaszin borso menten zajlik,ennel azert egy fokkal byonyolultabb,igy lehet remenykedi,hogy az apa tulajdonsagai megjelennek a kis utodban,de semmi sem biztos.”
 • 2. turboman 2009. május 09. 00:45
  „a donornak fizetnek?”
 • 1. flexsnake 2009. május 08. 18:29
  „Azért 4 alkalom hogy az utódok ne fussanak össze egymással vagy az apjukkal. persze ha a szomszédok elmesélik milyen frankó ez és divat lesz a lépcsőházban, könnyen megeshet hogy a 4 gyerek egymástól pár méterre nő fel.
  Azt lehet-e tudni hogy a donor roma-e? Mert mi van ha nem akar a nő romától gyereket? törvénybe ütközik hogy eszerint vélekedjen?

  ,,nesze neked alain delon..."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több órás dugók várnak ránk Szegeden

Szeged - Nagyhalál vár a Szegeden közlekedőkre a szakértő szerint. Tovább olvasom