Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Kelemenék átzenélt évszázada

Szeged - Kelemen Tubi, Kelemen Pista, Kelemen Marci, s ki tudja még hány Kelemen szórakoztatta már a szegedi zenebarátokat az elmúlt évszázad során. A Tisza-parti muzsikus famíliában generációról generációra öröklődik a szép dallamok szeretete.
Az öreg rockerek egyik vezéregyéniségének, Kelemen Istvánnak még arra is marad energiája, hogy új tehetségek felkutatására szenteljen időt.

Több mint negyven éve, egészen pontosan 1963 óta üti a dobokat, izzítja a hangulatot a szegedi bulikon Kelemen István. Az öreg rockerek dobos-énekese bár hatvanadik születésnapját lassan már el is felejti, mit sem veszített lendületéből: mindig újabb és újabb akciókon töri a fejét, amelyekkel életben tarthatja az élő zenét régiónkban.

Generációk

A vendéglőkből a gépzene kiszorította a muzsikusokat, csak ritkán adódik alkalom a pénzt is hozó fellépésekre. Kelemen István is gépésztechnikusi képesítését felhasználva indított vállalkozást, most pedig, immár nyugdíjasként, műsorszervezéssel foglalkozik, s több zenekarban is fellép. Így például a Drink Panthers és a Berényi Apollo vezette „ős-PRT" is számíthat rá. Fia Anglia és Magyarország között ingázik. Úgy tűnik, a szigetországban nagyobb lehetősége lesz arra, hogy zenéjéből egzisztenciát is teremtsen – csendült ki a büszke apa szavaiból.

– Nem csoda, hogy a véremben a zene, hiszen a dédnagyapám koráig visszatekintve az összes felmenőm, de még az oldalági rokonok is szórakoztató zenészek voltak – beszélt a családi hagyományok erejéről Kelemen István. – Amikor a Kass Szálló külföldre is delegálta néhány muzsikusát egy-egy koncertkörút erejéig, köztük volt a nagyapám, Kelemen Tubi bácsi, aki Párizsban, Londonban is hegedült.

– Szeged a hatvanas években, vagyis a könnyűzene megújulásának idején a főváros mellett a muzsika legerősebb vára volt, rengeteg képzett zenész játszott itt szvinget, bluest, dixielandet, popzenét és dzsesszt. Csak éppen a vidékiség a mi szakmánkban is hatalmas hátrány, soha nem kaphattunk olyan lehetőséget, mint a Hungária körúton belül játszó bandák. Az 1980-as táncdalfesztiválon ugyan próbálkoztam, de a Szakítsd szét a szívem című dzsessz-rockos nótámmal, amit Postássy Juli énekelt, csak mérsékelt sikert értünk el, igaz a lemez az utolsó szálig elfogyott – szomorkodott egy kicsit Kelemen István. A kilencvenes évektől viszont újra visszatért a sikerkorszak. Öreg rockerek bulijai, zenei estek, koncertek, két, a szegedi rock történetét feldolgozó könyv (Kiviszem a lovam, Jaj, ha anyám látna) is jelzi: a szegedi zene valóban élő.

– Lihegnek a nyakunkban a trónkövetelők. Olyan tehetséges srácok, mint az én tizenkilenc éves fiam, Marci is, aki a legjobb tanároktól – Szaniszló János, Polgár Gyula, Kovács Gábor – tanulhatott. Egy egészen különleges formáció is létrejött Szegeden Juniolds néven. Ez a fiatalokat és idősebbeket is kiszolgáló, boogie-woogie zongorajátékra épülő alapzenekar, amelyben mostanság Kakuszi Béla, Faragó Gyula, Varga Zsolt zenél, Marci fiam és szerény személyem mellett, jó pár szegedi muzsikust színpadra szólított már egy-egy bulin. Így lesz ez a jövőben is, mondjuk az öreg rockerek decemberi évzáró koncertjén, ahol például Nagy Péter szólógitáros száll be, hogy még jobban szóljanak a Cliff Richard nóták. Legközelebb november 3-án a Boleróban lesz rockerbuli.

Olvasóink írták

 • 1. Lurko D+C 2008. november 11. 03:13
  „Hello!!! Nagyon megöruultem amikor raatalaaltam erre az oldalra.
  Szeretneem sziiböl udvözolni a Kelemen "dinasztiaat",hiszen a
  csalaad reegi joo ismerööse vagyok a kezdettöl fogva.
  Meeg mindig sziivesen gondolok vissza a 60-70-es eevekre,
  hiszen az eeletem legszebb napjai voltak.Valamint sok uudvözlet
  a reegi zeneesz haveroknak is.
  "Mert jöhet baarmi de ami akkor volt sosem"

  Sok uudv. Lurko a D+C "elsöö" dobosa.Keesöbb Hungaaria Baar.

  Ps:"Kiviszem a lovam" Oriaasi alkotaas.legalaabb is nekem!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy kerékpár, 11 ország, 8401 kilométer, mínusz 23 kilogramm

Szeged - Dovalovszki András vasárnap érkezett vissza arról a közel száznapos biciklitúráról, amelyen… Tovább olvasom