Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Kelendő kéziratok napja

A Royal Hotel étterme adott otthont szombaton a nyolcadik szegedi könyvárverésnek. A 435 kalapács alá kerülő kötet szinte mindegyikére érkezett érvényes licit. A gyűjtők leginkább az utazásokkal kapcsolatos kiadványokat keresték, de sokat áldoztak a dedikált példányokra is.
Lecsap a kalapács, elkelt az Árpád és az Árpádok című könyv. Fotó: Segesvári Csaba
– Ha rajtam múlik, a szegediek ebédre otthon vannak, de ez önöktől is függ – köszöntötte a nyolcadik szegedi könyvárverés részvevőit szombaton délelőtt tíz órakor Nátyi Róbert művészettörténész, az aukció vezetője. A Royal Szálloda éttermi részében legalább százan gyűltek össze, hogy az aukción szereplő 435 könyvritkaságra licitáljanak. Az ajánlatok gyorsan repkedtek a levegőben – az árverés így is több mint három órán át tartott.

– Az érdeklődés nagyobb és több tétel is kerül kalapács alá, mint tavaly. Idén folyóiratok is szerepelnek az árverésen, kíváncsian várjuk, milyen sikerrel – mondta az árverés kezdete előtt Boros Zsuzsanna. A Kárász utcai antikvárium munkatársa elárulta, a katalógusban szereplő könyvek több mint felére érkezett az ország különböző pontjairól elővételi megbízás, ami szintén az árverés iránti érdeklődés növekedését jelzi. A potenciális vásárlók már ekkor összedugták a fejüket: próbáltak tapogatózni, kinek melyik könyvre fáj a foga és meddig hajlandó elmenni a licitálásban.

– A könyvmánia – magyarázta Hadfi János jogász, mi is vonzza évről évre a szegedi aukcióra. Tavaly is jelen volt – az akkor kinézett könyvek felét sikerült megszereznie, ami elmondása szerint jó aránynak minősült. – Az a titkom, hogy amit meg akarok venni, azt meg is veszem – mondta Horváth Dezső, aki szintén törzsvendégként volt jelen a könyvárverésen.

A HVG művészeti mellékletének újságírója 2005-ben szép summát hagyott Szegeden. – A felhozatal kicsit gyengébb a tavalyinál, de ez nem is csoda. Évente nyolcvan-kilencven könyvaukciót rendeznek az országban, a készletek kezdenek kimerülni. A vidéki árverések közül így is a szegedi kínálata áll az első helyen – jegyezte meg a műértő szakember.

Drága Délmagyarország

Az árverésen ezer forintos kikiáltási áron kalapács alá került lapunk 1934. február 11-ei száma is. A vasárnapi kiadásban Móra Ferenc előző napi temetéséről számoltunk be részletesen. Az akkor húsz fillérbe kerülő Délmagyarországért kétezer nyolcszáz forintot fizetett ki a szerencsés licitáló.

Az utazásokkal kapcsolatos könyveknek mit sem változott a népszerűségük: kikiáltási áruk többszöröséért cseréltek gazdát. Szabó László a fővárosból leginkább Höhnel Lajos Teleki Sámuel gróf felfedező útja Kelet-Afrika egyenlítő vidékein című kétkötetes munkája miatt utazott le Szegedre. – Helytörténet, családtörténet, címertörténet – sorolta fel a férfi, milyen témájú könyvek érdeklik leginkább. Szabó László egyébként a Magyar Heraldikai és Geneológiai Társaság tagja – otthonában hatezer kötetes könyvtárral büszkélkedhet. Höhnel Lajos művére harmincöt ezret szánt volna, de a könyv az elővételi megbízások miatt az eredeti húszezer forintos kikiáltási ár helyett 70 ezer forintról indult az aukción. A fővárosi gyűjtő tárcsája nem is emelkedett a magasba.

Kelendőek voltak a dedikált példányok és a kéziratok is: Weöres Sándor Emlékezés Radnóti Miklósra című esszéjének saját kezű, tintával írt kézirata húszezer forintról indult – 140 ezerért kelt el. De nem kellett szégyenkeznie Juhász Gyulának sem: a szegedi költő dedikált verseskötetéért hatvanezer forintot fizetett az új tulajdonos. Az árverés végén a licitálók a hotel előterében felállított pénztárgéphez siettek, majd hónuk alá csapták az értékes könyveket és sietősen távoztak. Nyugalomban, minél hamarabb át akarták tanulmányozni újdonsült köteteiket, melyek közül sokat ádáz licitküzdelemben szereztek meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elbúcsúztatták Gregor Józsefet

Több mint másfél ezer ember kísérte tegnap utolsó útjára a szegedi Belvárosi temetőben a múlt héten… Tovább olvasom