Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Kelendőek most a rémségek

Kelendőek most a rémségek
Szeged - Boszorkányjelmez, véres kézlenyomat vagy éppen csontvázfülbevaló - a közelgő halloweenre ma már szinte minden kellék beszerezhető hazánkban is. Az angolszász ünnepet nálunk elsősorban a gyerekek tartják, illetve a külföldi diákok, akik ezen a napon horrorpartit szerveznek.
Angolszász ünnep vagy sem, egyre többen ünneplik a halloweent hazánkban is. Október 31-e a boszorkányok, kísértetek és szellemek éjszakája. Ilyenkor a gyerekek és a felnőttek is jelmezbe bújnak, a kicsik házról házra járnak édességért, az ablakokban, kertekben világítanak a töklámpások, aki pedig igazán ijesztőt szeretne, akár horrortanyává is változtathatja lakását az ilyenkor szokásos bulik idejére.

Az ünnepre természetesen a kereskedők is felfigyeltek, így a közelgő halottak napi kellékek mellett egyre több helyen a halloweeni dekorációk is felbukkannak. Szétnéztünk a városban, mennyi pénzből lehet beszerezni a partikellékeket, és milyen lehetőségei vannak annak, aki szeretne megemlékezni erről az ünnepről.

Az alapkellék természetesen a kerek sütőtök, amelyből némi kézügyességgel remek töklámpást lehet faragni. Akciósan már 95 forintért is hozzájuthatunk kilójának, így pár száz forintból meg is úszható a dolog. Aki viszont inkább kihagyná az egyébként gyerekprogramnak is rendkívül jó mókát, hogy ijesztő fejet alkosson egy zöldségből, kerámia töklámpást is vehet, amelynek nagy előnye, hogy jövőre is jó lesz. Ezek azonban nagyjából 2000 forintnál kezdődnek.

Dekorációs kellékeket a tapasztalatok szerint elsősorban azok visznek, akik erre a napra bulit szerveznek.
 
Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

– Néhány éttermet is kidekorálnak ilyenkor, de elsősorban az egyetemisták körében jellemző ez. Főleg a külföldi diákok tartják fontosnak, hogy az otthon megszokott ünnepről megemlékezzenek – mondta el Szailer János, az egyik belvárosi dekorbolt tulajdonosa. – Elsősorban a kihúzható partigirlandokat és a lufikat keresik, de vannak ennél különlegesebb dolgok is.

A neonfényben világító csontváz ezek közül a legvisszafogottabb: láttunk például ajtóra ragasztható, 3D-s véres kézlenyomatot és vécétetőre ragasztható zombit is, ami úgy fest, mintha éppen onnan mászna ki. De természetesen gondoltak a gyerekekre is: vannak kifejezetten kedves dekorelemek is mosolygó szellemekkel és denevérekkel. A kedvencünk pedig a kitömhető és fára aggatható tökformájú zacskók voltak: mivel falevelekkel lehet megtölteni, duplán is hasznos így ősszel.
 
 Halloween idején a boszorkányjelmez a divat. Fotó: Karnok Csaba
Halloween idején a boszorkányjelmez a divat. Fotó: Karnok Csaba

Aki beöltözne, elsősorban boszorkány- és csontvázjelmezek közül válogathat. A kiegészítőkre is lehet azonban nagy gondot fordítani: láttunk csontvázfülbevalót, pókgyűrűt és pókhálónyakláncot is. Egy ilyen szettet már csak a fekete műköröm teheti teljessé – azt is lehet kapni pár száz forintért. És mivel a gyerekek számára ilyenkor az édességgyűjtés a legnagyobb buli, már ezen a területen is megtalálhatók a szezonális termékek. Más kérdés, kinek van kedve egy nyolcévest meglepni például egy véres szemgolyóval – még ha gumicukorból is van.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tóth Vera is fellépett az Árkád színpadán

Tóth Vera is fellépett az Árkád színpadán
Ötödik születésnapját ünnepli Szeged legnagyobb bevásárlóközpontja, az Árkád. Ez alkalomból… Tovább olvasom