Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Kelet népe a Nyugatban: 100 éves a Nyugat című folyóirat

Szeged - Február 13-ig tekinthető meg a szegedi Somogyi-könyvtárban a Kelet népe a Nyugatban című kiállítás. A tárlat még szerdáig megtekinthető a földszinti aulában.
A Nyugat első száma a címoldal szerint 1908. január 1-jén, valójában 1907 karácsonyán jelent meg. A címlapon Beck Ö. Fülöp Mikes-emlékérme látható.

1908. január 1-jén indult a Nyugat című folyóirat, főszerkesztője 1929-ig Ignotus volt, anyagilag Hatvany Lajos és Fenyő Miksa támogatta, fő kritikusa és egyben szellemi irányítója nagyon hosszú ideig Osvát Ernő volt. 1929-1933 között Babits Mihály, Móricz Zsigmond és Gellért Oszkár közös szerkesztésében működött a lap, majd 1933-ban Móricz, 1939-ben pedig Gellért hagyta ott a folyóiratot, Babits Mihály 1941-ben bekövetkezett haláláig egyedül vitte tovább a szerkesztést.

Képek a kiállításról

A Nyugat első száma a címoldal szerint 1908. január 1-jén, valójában 1907 karácsonyán jelent meg. A címlapon Beck Ö. Fülöp Mikes-emlékérme látható.

A Nyugat címadás a tájékozódás irányát jelzi, melyről Fenyő Miksa így vall Móricz Miklósnak: "A Nyugat cím Osváttól való: illetőleg Osvát jegyzeteiből egy egész sor frappáns címet olvasott fel, és én a Nyugat címet ragadtam meg. Egy ideig még vacilláltunk a Nyugat és a Disputa közt, végül maradt a Nyugat. Ignotus brilliáns beköszöntő cikke egyszerűen azt jelentette, hogy Kelet népe a Nyugat mellett döntött." A folyóirat mindvégig támogatóknak köszönhette létét (pl. a Hatvany családnak és Fenyő Miksa kapcsolatai révén a Gyáriparosok Országos Szövetségének).

A 20. századi irodalmi megújulás igazi határkövét a Nyugat jelentette és 34 éven át, 1941-ig a magyar irodalom legmeghatározóbb műhelye volt.

A Nyugat rendkívül széles és változatos mezőnyt képviselt. A magyar kultúra egészének megújulását célozta, bemutatta és közölte a nyugati, polgári civilizációk eredményeit. A magyar irodalomban ismét a líra került előtérbe, a példakép a francia szimbolizmus, mellette helyet kaptak a szecessziós, impresszionista és naturalista törekvések is. A folyóirat folyamatosan megjelent a világháború éveiben, túlélte a háborút követő zűrzavarokat, az egymásnak ellentmondó politikai rendszereket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uniós milliárdok Szegeden

Szeged - Több tízmilliárd forintnyi uniós pénz érkezett Csongrád megyébe az elmúlt években. Különböző cégek és intézmények ezeket az összegeket főleg fejlesztésekre használták fel. Tovább olvasom