Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Kell a reklám – de nem így

SMS-ben kérdezi a kormány a választókat: törvényben tiltsák-e meg a kéretlen reklámújságok bedobálását. Utánajártunk, a szegedieket mennyire zavarja a nekik szánt reklámanyag-dömping, és büntetnék-e az interneten spamnek hívott kéretlen reklámok küldözgetőit.
Szinte mindennap, amikor kinyitjuk a postaládánkat, reklámújságok garmadája hullik a lábunk elé – sokunk „örömére". Az évi százezer tonna hulladékot adó reklámújságok miatt gyakran az előfizetett lapok is kiszorulnak a ládából, nem beszélve a levelekről, amit nagyobb erőfeszítés nélkül bárki kivehet onnan. Kérdés, hogyan rendezhető a bosszantó helyzet. Büntessék-e a reklámozókat és terjesztőket, mint a kormány tervezi, vagy vegyünk inkább nagyobb postaládát.

A József Attila sugárút közepén lakó Kósa Krisztina például egyetértene a szankcionálással – ami érthető is, elnézve a ládájából kibuggyanó számtalan reklámújságot –, egyes bevásárlóközpontok kiadványait azonban át szokta nézni, gyakran ezek alapján indul vásárolni. Ő tehát, ha tehetné, különbséget tenne az egyes hirdetőújságok között aszerint, hogy melyiket igényli és melyiket nem. A láda jelenleg azonban azt tanúsítja, erre nem sok esélye van – hiába írta ki rá, mit látna szívesen.

Néhány házzal arrébb nagy alakú fémláda van fölszerelve a panelház kapujában, amiben azonban semmi sincs. – Többnyire behozzák a házba a reklámlapokat, hiába tettük ki a ládát, abba jóval kevesebb kerül – dohog Labádi Imre. Mint meséli, egy részét olvasatlanul dobja a kukába, másik részét pedig macskaalomnak vagy zöldségpucolásra használja később, ha épp nincs náluk festés.

A Tarján széle utcában lakó Toppantó Roland szerint is teljesen következetlen a terjesztők gyakorlata: ugyanúgy dugdossák a reklámokat a lépcsőházi gyűjtőbe, ahogy a postaládákba. Biztos, ami biztos. Azt viszont nem igazán tudta eldönteni, büntetné a terjesztőgerillákat és megbízóikat, hiszen gyakran ő is a reklámújságokból tájékozódik vásárlás előtt. Barátnője azonban, aki három műszakban dolgozik, rettentően bosszankodik, amikor fölcsengetik, hogy bevigyék az újságokat a házba.

– Én már hozzászoktam a reklámszeméthez – mondja Pusztai Nándor a Szamos utcából. A tízemeletes házban lakó fiatalember arra a kérdésre, hogy mi történik a fölösleges reklámújságokkal, rámutat a postaládák alatt lévő papírdobozra, amiben vegyesen állnak a régi és új „szemetek". – Ha valaki ezek miatt kap dührohamot, az már régen rossz... – fűzi hozzá lakonikusan.

Tombácz Róbert

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vége a Kossuth nyomdának

Hiába ígérte a Szegedi Kossuth Nyomda Kft. vezetése, hogy megpróbál megoldást találni a gazdálkodási… Tovább olvasom