Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Kell a sok pont a slágerszakokon

Az idén jóval többen érettségiznek emelt szinten, mint tavaly. Ennek egyik oka az lehet, hogy a slágerszakokon kell a pluszpont a felvételihez. A jövő héten kezdődő érettségiken a középfokú nyelvvizsga már nem ér emelt szintű érettségit.
Jóval többen érettségiznek hétfőtől emelt szinten, mint tavaly ilyenkor. A tanulók országosan hetvenöt százalékkal több vizsgára jelentkeztek be – derül ki az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont (OKÉV) adataiból.

Az országos tendenciának megfelelően Csongrád megyében is – néhány iskola kivételével – a diákok többen választották a nehezebb vizsgát. Tavaly 3656 emelt szintű vizsgát regisztráltak, ebből 1791-et középfokú nyelvvizsgával kiváltottak – ezt most már nem tehetik meg. A bizottságok tagjai ténylegesen 1865 emelt szintű dolgozatot néztek át illetve szóbeli feleletet hallgattak végig. Az idén 51 százalékkal, 2818-ra nő az emelt szintű érettségi vizsgák száma a megyében.

Ennek oka: a slágerszakokra csak pluszpontokkal lehetett tavaly bekerülni. Aki komolyan vette a tanulást négy évig, annak érdemesebb volt az emelt szintet választani.

A Vedresben kevesebben

A tavalyihoz képest negyvenöt százalékkal kevesebben jelentkeztek emelt szintű érettségire a szegedi Vedres István Építőipari Szakközépiskolában. Ennek oka – mondta Dobó László igazgató –, hogy a diákok megtalálják azokat a szakokat, ahova jól sikerült középszintű érettségivel is be lehet jutni. – A tanulók a pluszpontokat más úton szedik össze: például akik letették a technikusi vizsgát, bizonyos felsőfokú intézményben hét pontot kapnak – tudtuk meg az igazgatótól.

– Egy éve azt gondolták a diákok, hogy a jobb középszintű érettségi többet ér, mint a gyengébb emelt szintű. Tévedtek, fordított volt a helyzet. Éppen ezért a tanárok szeptembertől jobban motiválták a tanulókat a nagyobb tudást igénylő érettségi felé – magyarázta Mustos Tamás, a szegedi Gábor Dénes Gimnázium, Műszaki Szakközépiskola igazgatója. Az intézményben az idén harminc százalékkal több vizsga lesz emelt szinten, mint tavaly. A diákok elsősorban az idegen nyelveket helyezték előtérbe.

A szegedi Radnóti Miklós gimnázium tizenkét tanulója kimagasló versenyeredményeivel már megszerezte az emelt szintű érettségit – tudtuk meg Gál Béla igazgatótól, aki elmondta: a 800 vizsgából 240 lesz emelt szintű, amely arányaiban több, mint az elmúlt esztendőben. A Radnótiban a fizikát és a kémiát kétszer-háromszor annyian választották, mint egy éve.

– Azok jelentkeztek az emelt szintű érettségire, akik közgazdasági, külkereskedelmi vagy jogi pályára készülnek – mondta Kiricsi Imréné, a szegedi Kőrösy József Közgazdasági és Külkereskedelmi Szakközépiskola igazgatója, aki hozzátette: a tavalyihoz képest valamivel többen vizsgáznak emelt szinten, de igazi következtetéseket csak négy-öt év elteltével lehet levonni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már működnek a szökőkutak Szegeden

Kilenc szegedi szökőkútból hetet elindítottak május elsején. A Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. 17… Tovább olvasom