Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Kell sok pénz, vagy nagy szerencse

Kevés fiatalnak van sok pénze, ezért kell nagy szerencse ahhoz, hogy mégis hozzájusson valaki az első lakásához. Ez Szegeden is így van, pedig létezik önkormányzati támogatás és vannak garzonházak. Csak nem elég.
– Előbbre hoztuk a házasságkötésünket, amit már egyébként is tervezgettünk. Abban bíztunk, így majd hamarabb jutunk lakáshoz. Benyújtottuk igényünket az IKV Zrt. által hirdetett pályázatra, segítségével önkormányzati bérlakást kaphattunk volna Szegeden, az Arany János utcában. De sajnos nem tartoztunk a szerencsések közé, visszautasították kérelmünket – mesélte Fődi-Tóth Zsuzsanna.

Előbb tőke, aztán kölcsön

Elmondta, először a férje, Gábor anyukájánál laktak, majd albérletbe költöztek. Mivel elérkezettnek érzik az időt a családalapításra, mielőbb szeretnének saját lakást. Csakhogy nincs induló tőkéjük, mellyel banki hitelt vehetnének igénybe. – Gondolkoztunk rajta, hogy kérelmezzünk úgynevezett megelőlegező kölcsönt, de ez csak új lakás felépítésére és megvásárlására használható. Két gyermek tervezése esetén 2 millió 400 ezer forintot is igényelhetnénk, ami akár már egy banki hitelhez is szolgálhat önrészként. De ha nyolc éven belül önhibánkból nem sikerül világra hozni két babát, akkor kamattal együtt vissza kell fizetni a támogatást – bizonytalankodott a 25 éves Zsuzsanna.
Megpróbáltuk végigjárni az összes lehetséges utat, ami a Fődi-Tóth házaspár és hasonló korú társaik előtt áll.

Legelőször bankban kérdezősködtünk. – Nagyon sok fiatal jön be azzal a kérdéssel, hogy önrész nélkül vehet-e fel hitelt. Sajnos nem. Egyik bank sem finanszírozza meg a vételár 100 százalékát. A vételár 10-15 százalékával rendelkezni kell, ez származhat önkormányzati támogatásból, valamilyen lakáskassza előtakarékosságból, életbiztosításból, szülői örökségből vagy akár munkáltatói kölcsönből is. Abban az esetben viszont, ha például a szülői és a megvásárolni kívánt ingatlanra is jelzálogjogot rak a bank, a vételárat akár 100 százalékosan megfinanszírozza – magyarázta a hitelügyintéző. A legújabb lehetőség a lakáslízing: kevesebb önrésszel nagyobb hitel igényelhető.

Pár százezer, csak fiataloknak

A banki hitelek elbírálásánál nem számít, hogy a fiatalok házasok vagy sem, ellentétben például az állami kezesség vállalású Fészekrakó kölcsönöknél.

A szintén állami támogatásként igénybe vehető lakásépítési kedvezménynek („szocpol") két verziója létezik, a teljes és fél, illetve ehhez hasonló a megelőlegező kölcsön is, amelyet a még meg nem született, de előre tervezett gyerekek után fizetnek.

Garzonra tízen várnak

Nincs túljelentkezés. Jelenleg tíz alatt van azon fiatalok száma, akik az ifjúsági garzonlakásokra várakoznak és a követelményeknek is megfelelnek. Ha felszabadul egy lakás, jelentkezési sorrendben osztják a garzonokat. Szociális alapon évente egyszer lehet pályázni bérlakásokra is. Az ilyenkor felajánlott 20-30 lakásra körülbelül négy-ötszáz család jelentkezik. A feltételek némileg eltérnek az ifjúsági garzonoktól, például: nem csak 35 év alattiak jelentkezhetnek.  
Azok a fiatalok, akik első lakásszerzők, 35 év alattiak, házasok, szegediek, nem volt még lakástulajdon a nevükön – lakásvásárláshoz vagy építéshez önkormányzati támogatást is igénybe vehetnek. – Ha a pár megfelel a kritériumoknak, 300 ezer forint támogatásban részesülhet, ha gyerekük is születik, további 100 ezer forintot kaphatnak minden egyes baba után. Ezen felül, ha a kérelmező családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 81 ezer forintot, akkor legfeljebb 500 ezer forint értékben kamatmentes kölcsönt kaphatnak, illetve legfeljebb 500 ezer forint vissza nem térítendő támogatást adhat az önkormányzat – magyarázta Novkov Veszelinka, a szegedi szociális iroda vezetője.

Szociális alapon

Ha valaki nem tud hitelt felvenni, igényelhet szociális alapon kedvezményes önkormányzati bérlakást. Dr. Molnár Edit, az IKV Zrt. bérleményekkel foglalkozó vezetője biztatott: – Azok a fiatal párok, akik utánajárnak, és megelégednek a kis méretű lakásokkal, több lehetőséget is számba vehetnek. A Székely soron, a Tápai utcában és a Cserzy Mihály utcában lévő ifjúsági garzonlakások első körben négy évre igénybe vehetők, és ha éppen van szabad hely, és a kérelmezők megfelelnek a követelményeknek, bátran jelentkezhetnek. A következő feltételeknek kell megfelelni: 35 év alatti házastársak, vagy élettársak legyenek, akik legfeljebb két gyermeket nevelnek, egy éves szegedi bejelentett lakóhellyel rendelkeznek, állandó jellegű kereső tevékenységet folytatnak és előtakarékosság megfizetését vállalják, illetve nincs szegedi lakástulajdonuk és még bérleti joggal sem rendelkeznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vörös Gabriella: Rehabilitáljanak minket!

Nem talált bűncselekményt a rendőrség és az ügyészség az M5-ös ásatások elszámolásaiban. Pedig Vörös… Tovább olvasom