Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Kemény harc a kilók ellen

Ismét elindult az immár hagyományosnak számító szegedi fogyókúraverseny. Egy hétig várják a jelentkezőket, akik nyár elejére szeretnének megszabadulni fölösleges kilóiktól. A megmérettetésre már benevezett az öt évvel ezelőtti győztes is, aki szeretné megismételni a közel negyvenkilós fogyást.
Kovács Éva méretet vesz. Fotó: Gyenes Kálmán
Évente több száz kilótól szabadítják meg Szeged lakosságát a városi fogyókúraverseny szervezői. A hét elején immár ötödik alkalommal kezdték méricskélni a vállalkozó kedvűeket, akik úgy döntöttek: most mutat alattuk utoljára ilyen sokat a mérleg, május végére bombaformába hozzák magukat. Persze mindez nem megy varázsütésre, hónapokig tartó kőkemény diéta és edzés vár a versenyzőkre. De – mint tudjuk – csapatban minden könnyebben megy, ezért jelentkeznek minden évben több százan. Egymást húzva és biztatva ugyanis sokkal könnyebb a fogyás.

Ha valaki, hát Békési András mindezt már jól tudja. Ő volt az öt évvel ezelőtti első verseny győztese. Akkor 126-ról 90 kilóra fogyott le, mintegy fél év alatt. A kezdő lökést pedig éppen a verseny adta meg számára.
– Akkor voltam 22 éves, és éreztem, hogy már nem tartható tovább a súlyom – mesélte. – Akkoriban még nem lehetett olyan értékes díjakat nyerni, mint idén, amikor a győztes tengerparti utazást kap, de kihívásnak éreztem, hogy másokkal versenyt fogyjak.

András elmesélte: hetente háromszor járt zsírégető tornára és thai-bóra, amikor pedig már 100 kiló alatt volt, elkezdte a spinninget is. A sport mellett pedig szigorú vércsoportdiétát tartott, sőt két alkalommal fogyókúratáborban is volt. – Nem mondom, hogy nem szenvedtem – vallotta be. – De ott voltak a társaim, és az edzőm, Kovács Éva. Ők mindig átsegítettek a holtponton. És persze a rengeteg sikerélmény is hihetetlenül nagy lendületet adott. Amikor rádöbbentem, mennyivel könnyebben tudok egy sétát tenni a városban, amikor a régi nadrágjaim kétszer körbeértek, és amikor végre divatosan tudtam felöltözni, könnyebben folytattam.

András tehát pontosan tudta, mibe vág bele, amikor idén is benevezett a fogyiversenybe. Az eltelt idő alatt ugyanis kissé elhagyta magát, nem fordított olyan nagy gondot a sportolásra, és ismét közel 120 kilót nyom. A célja most a 84-85 kilós álomsúly, mely magassága és életkora alapján a legoptimálisabb számára. Nyáron már ezt a számot szeretné látni a mérleg kijelzőjén. És ha sikerül, már most megfogadta: még egyszer nem enged a habos sütemények csábításának. Hiszen tudja, mennyi és milyen kemény munka az, amit néhány hétnyi jóízű lakmározás tönkretesz.

A fogyókúraversenyre január 25-éig lehet jelentkezni. A szegedi sportcsarnokban délelőtt 10 és 12, valamint délután 5 és 8 óra között várják a fogyni vágyókat, akik az 1500 forintos nevezési díj fejében alkat- és fizikai állapotfelmérésen vehetnek részt, valamint személyre szabott edzéstervet és étrendet is kapnak. A megmérettetésre bárki benevezhet – korra, nemre, sőt egészségi állapotra való tekintet nélkül is. A túlsúlyosokat és a halmozott egészségügyi problémákkal küzdőket ugyanis külön, speciális tornával, folyamatos orvosi felügyelet mellett fogyasztják a szakemberek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lebontották a Bunkóczi-pavilont a Mars téren

Kényszerbontással tegnap megkezdődött a szegedi Mars téri bódéváros felszámolása. A többi, mintegy… Tovább olvasom