Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 21°C | 30°C Még több cikk.

Keményen bírságolt a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2007-ben 74 versenytörvénysértést állapított meg és összesen 2,2 milliárd forintos bírságot szabott ki. Egy évvel korábban 9,2 milliárd forinttal nagyobb fogást csinált, köszönhetően egy hétmilliárdos biztosítós kartellügynek.
A hivatal 2007-ben közel kétszáz versenyfelügyeleti eljárást zárt le határozattal, ebből hetvenben – 1,2 milliárd forint értékben – a fogyasztók megtévesztésével kapcsolatban róttak ki büntetést. A panaszok miatt két ágazatnál is volt piactisztító vizsgálatsorozat. A legnagyobb visszhangot a bankok megtévesztő hitelkártyahirdetéseinek visszaszorítására indított akció keltette. Nyolc pénzintézetet marasztalt el a GVH és összesen 381 millió forint bírságot rótt ki ezekben az ügyekben. A légitársaságok megtévesztő reklámjai miatt hat cégnek összesen közel százhúsz millió forint bírságot kellett fizetnie.

A legnagyobb visszhangot általában a GVH kartell ügyekben hozott döntései váltják ki. Tavaly mindössze öt ilyenben született végső döntés és a kiszabott összes bírság 1 milliárd 21 millió forint volt. A legnagyobb kartellügy a Magyar Posta és a Lapterjesztő versenykorlátozó megállapodása volt, itt 936 millió forint bírságot szabott ki a GVH.
A hivatal komoly sikerként értékeli, hogy 2007-ben jogerősen pert nyert – többek között – a kartellező autópálya-építő vállalkozásokkal szemben, amelyekre 2004 nyarán rekordösszegű, több mint hétmilliárd forintos bírságot szabott ki a versenyhatóság.

Kudarc az áramverseny

A GVH 2007-ben is aktív „versenypártolást folytatott". A villamosenergia-törvény 2008 január 1-jétől teljes piacnyitást célozna meg, de a hivatal minden törekvése ellenére sem látszik a hatékonyságot kikényszerítő verseny. Sőt a volt jogi monopolhelyzetből egy valódi korlátozás nélküli monopólium felé vitte a piacot.

A két legtöbb fogyasztót érintő ügy az OTP-hez kapcsolódik, amelyekben a GVH közbenjárására a bank vállalta, hogy a személyi kölcsönökhöz és a lakáshitelekhez kapcsolódó díjak egyoldalú megemelése miatt kártalanítja ügyfeleit. Mindkét esetben több tízezren kapták vissza a pénzüket, amely összességében több milliárd forint.

Hasonlóképpen fontos volt az állampolgárok számára, hogy a vezetékes telefonszolgáltatók a GVH eljárása nyomán kötelezettséget vállaltak arra, hogy az ADSL alapú szélessávú internetszolgáltatást vezetékes telefonszolgáltatás nélkül „csupaszon" is hozzáférhetővé teszik.

A versenyhatóság 2007-ben két ágazati vizsgálatot indított. Elsőként, még februárban, a lakossági és kisvállalati bankpiacon. A GVH megállapítása szerint túlzottan ritkán fordul elő bankváltás, így a piaci verseny torzulhat vagy korlátozódhat. A másik ágazati vizsgálat nyáron indult a televíziós műsorszolgáltatással kapcsolatosan.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Itt a százdolláros olaj

Egyetlen, saját számlára dolgozó független forgalmazó egyetlen, valószínűleg jelképes célú kötése… Tovább olvasom