Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Kéményseprők és a szerencse

Szeged a kedvenc városa az ország kéményseprő társadalmának: e ritka szakma képviselői ugyanis minden évben találkozóra gyűlnek össze az ország egy pontján, de Szegedre háromévente igyekeznek visszakanyarodni – állítják a szervezők. Azt is mondják, tovább élnek a szakmával kapcsolatos babonák, miközben a technika alaposan megváltoztatta a szakmát.
Balról jobbra: Szenkovszky István, Lajkó László, Farkas Tamás, Kovács Tibor, Vecsernyés Kálmán és Király József. Fotó: Karnok Csaba
Nevezik vándorgyűlésnek is az ország kéményseprő cégeinek találkozóját, el is hangzik ilyenkor egy-két szakmai előadás, de a cél sokkal inkább a kapcsolatok ápolása, a baráti beszélgetések folytatása ott, ahol az előző esztendőben abbamaradt – mondta Szenkovszky István, a Szegedi Kéményseprő-ipari Kft. ügyvezető igazgatója. Az ország mintegy száz kéményseprője ugyan tanulni jött Szegedre három napra – csütörtökön kezdődött, ma ér véget a találkozó a Novotelben –, de leginkább az volt a cél, hogy vegyenek egy nagy levegőt a hamarosan kezdődő fűtési szezon előtt.

A kéményseprés már régen nem az a szakma, ami az emberek tudatában máig él – állítja Vecsernyés Kálmán, a szegedi kirendeltség vezetője. – A gáztüzelésre való átállás a szakmát is átalakította: kevesebb a korom és több a műszer, már csak a kémények 20 százalékát kell a hagyományos kefével takarítani.

Egyre több a technikai újdonság – és egyre nehezebb a rendeletek között is eligazodni. A babona azonban, miszerint a kéményseprő szerencsét hoz, máig él. Beszélgetőtársaim egymás szavába vágva mesélik a legendaként tovább élő történeteket: amikor az orvosok és a gyógyszerészek ballagásán egyik kollégájuk hajtotta a fiákert, vagy amikor az egyik vizsgaidőszakban egy kéményseprőt felültettek a jogászok a „lófarára", és szálakat húztak ki a keféből. Valószínűleg az is a kéményseprők iránt érzett kitüntető szeretet jele – tette hozzá tréfálkozva Szenkovszky István –, hogy munkatársaitól minden évben ellopnak egy-két biciklit, magával a különleges ismertetőjellel, a kefével együtt.


A babona tovább él

Mivel régen a tüzek 90 százalékát a kémények okozták, szerencsésnek érezhették magukat, akiknek a falujában megjelent a vándorkéményseprő. Állítólag ez a babona alapja. A kéményseprő alaposan lekaparta a kémények belsejéről a kormot és elhárította a közvetlen életveszélyt. Ezt teszik utódai is, amikor a szén-monoxid-mérgezést előzik meg a kémények ellenőrzésével. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tálosi a legnagyobb esélyes

A Délmagyarország értesülése szerint a négy jelöltből Tálosi László pályázik a legnagyobb eséllyel a… Tovább olvasom