Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Kéményseprők évadja

A nem takarított kémény, az ellenőrzés nélkül üzemelő gázkészülék halálos veszélyt rejt télen. Különösen azoknak kell felkészülniük a fűtési szezonra, akik felújították otthonukat és nyílászárót cseréltek.
A kéményseprők hagyományos módszereivel is megelőzhető a tragédia. Fotó: Segesvári Csaba
A kéményseprő – akárcsak a filmbeli postás – mindig kétszer csenget. Amennyiben először nem jut be a lakásba, értesítőt hagy, amelyben újabb időpontot jelöl meg. Akinek ez sem felel meg, jelezheti, hogy mikor fogadja a szerencsét hozó embert. Néhányan azonban ennyit sem tesznek meg biztonságuk érdekében. Az ő nevük a jegyzőhöz kerül, aki szabálysértési eljárást indít, amelynek akár pénzbírság is lehet a vége, sőt mivel a kéményseprés kötelező szolgáltatás, legvégső esetben karhatalmi segítséggel végzik el az ellenőrzést. Van rá példa, hogy rendőrrel, lakatossal megerősítve indul dolgozni a kéményseprő.

Akik felújították lakásukat és nyílászárót cseréltek, könnyen veszélybe kerülhetnek – mondja Szenkovszky István, a Szegedi Kéményseprő-ipari Kft. ügyvezető igazgatója. A hőszigetelt nyílászárók ugyanis nemcsak a hideget, hanem a friss levegőt is kint tartják. A gázkészülékek jelentős része viszont a lakásban lévő oxigént használja működése során. Amikor ez elfogy, a kéményen keresztül biztosítja a levegőt, és ezzel együtt a füstgáz is visszajut az otthonba. Általában emiatt következik be a tragédia.

Felújítás állami pénzből

Szegeden körülbelül 60 ezer egyedi és mintegy kétezer úgynevezett gyűjtőkémény van. Utóbbiak emeletes házak lakásait kötik össze, és komoly veszélyforrást jelentenek. Ezek felújítására, cseréjére állami támogatás áll rendelkezésre. Szegeden, a becslések szerint, a gyűjtőkémények majdnem felét felújították az elmúlt három évben. A munka költségét az állami és az önkormányzati büdzsé 70 százalékban támogatja. Lakásonként ez az összeg maximum 80 ezer forint lehet.

Ezért életet is menthet a gázkészülékek és a kémények évenkénti ellenőrzése és szükség esetén javítása, de a szakemberek azt tanácsolják: aki teheti, vásároljon szén-monoxid-jelzőt, amely – típustól függően – hang-, illetve fényjelzésekkel figyelmeztet a bajra. A rendszeres karbantartással akár tízszázalékos fogyasztáscsökkenés is elérhető.

Az átvizsgálásnál a kéményseprők gyakran darázsfészket találnak a kéményekben, korábban pedig a csókák kedvelt fészkelő helye volt a füstjárat. Ha szükséges, az átjárhatóságot műszerrel vizsgálják, és ha életveszélyes helyzetet találnak, jelzik a gázszolgáltatónak, amely lekapcsolja a gázt. Vigyázni kell az elszívó ventilátorokkal is.

Szenkovszky Istvánék gyakorlatában már előfordult, hogy míg az anyuka húst sütött a konyhában, és bekapcsolta a készüléket, a nappaliban a tévé előtt leszédültek a gyerekek a fotelből. Ilyenkor fontos a szellőztetés, vagy az, hogy a kazán külön helyiségben üzemeljen.

P. Á.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kényelmes többségben Botkáék

Szegeden a választásra jogosult polgárok 47 százaléka járult vasárnap a szavazóurnákhoz. Botka… Tovább olvasom