Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Kémiai tudástár a világhálón

Szeged - A kémiát mint szerethető tudományt mutatja be a chemgeneration.com weboldal. A szegedi egyetem által is támogatott magyar fejlesztésű portál a következő hónapokban tíz országban tizenegy nyelven debütál.
Az egyedülálló internetes tudásbázist a kémia nemzetközi éve alkalmából a Magyar Kémikusok Egyesülete (MKE) és a BASF Hungária hozta létre. Az alapítókhoz csatlakozott a Richter Gedeon Nyrt., a TEVA Gyógyszergyár, a MOL, a Tiszai Vegyi Kombinát és a sanofi-aventis/Chinoin, hiszen, mint a honlapot bemutató budapesti sajtótájékoztatón elhangzott, e cégek számára létfontosságú a megfelelő szakember-utánpótlás. Ehhez pedig nagymértékben hozzájárulhat egy modern, a közösségi média eszköztárát is felhasználó, az ifjúságot a mai kor nyelvén megszólító weboldal. A tudománytár létrejöttét szakmailag a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszéke támogatta. A honlap jelenleg Magyarországon kívül Bulgáriában, Csehországban, Horvátországban, Lengyelországban, Romániában, Szerbiában, Szlovéniában és Szlovákiában érhető el, a későbbiekben pedig a német változat elkészültével Ausztiára is kiterjesztik a projektet.

„Az elmúlt száz évben a kémia óriási fejlődésen ment át, ám eredményeit egyre kevésbé vesszük észre" – hangsúlyozta Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Mint kifejtette, a vegyipar, a kémia eredményeit naponta felhasználjuk a tisztítószerekben, a fiatalodást ígérő készítményekben, de különösen a gyógyszeripar termékeiben, amelyeknek köszönhetően „nem csupán jobban élünk, nélkülük sokan nem is élnénk". Pálinkás József a honlap jelentőségét méltatva rámutatott: fontos megismertetni a fiatalokkal, hogy a kémia nem csupán száraz képleteket jelentő tudomány. Az új technológia, az internet révén megismerhetik élvezhető voltát, s ami különösen fontos, a Chemgenerations hiteles ismereteket közvetít.

A chemgenerations.com látványos köntösben, szórakoztató módon mutatja be a kémia történetét, eredményeit és a civilizáció fejlődésére gyakorolt hatását. Gerincét a Technológia mérföldkövei kémikus szemmel című fejezet adja, amely a legfontosabb iparágak történetét nyomon követve mutatja be a kémia fejlődését és meghatározó szerepét az elmúlt évszázadokban. A portál virtuális kémiatermében egyebek közt olyan kérdésekre kaphatnak választ az érdeklődők, hogy miként lesz a fekete aranyból üzemanyag, hogyan ment életet egy apró penészgomba, vagy mi folyik egy nanocsőben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Torkos csütörtök: méteres sorok, vendéginvázió a megyei éttermekben

Különleges borokat és drága ételeket is könnyű szívvel kipróbáltak csütörtökön a vendégek. Tovább olvasom