Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -3°C | 10°C Még több cikk.

Kéner Gabriella: Liverpooltól Szegedig

Szeged - Egertől Kecskeméten át Zalaegerszegig sok színházban játszott a szegedi társulat új tagja, Kéner Gabriella. A Hétköznapi őrületekben Alice-ként láthatják a nézők; a Palacsintás királyban az udvari bolond szerepében a gyerekek egyik kedvence.

Titánia, Hippolita, Hermia a Szentivánéji álomból, Vörösmarty Tündéje, Erzsébet a Don Carlosból, Süni A padlásból – hosszan sorolhatnánk a szeptembertől a szegedi társulatot erősítő Kéner Gabriella eddigi szerepeit. Kecskemétről szerződött a Tisza partjára; itt beugrással debütált: átvette A kölyökben egy, már máshol játszó kolléganője szerepét.

Kéner Gabriella Alice szerepében a Hétköznapi őrületekben.
Kéner Gabriella Alice szerepében a Hétköznapi őrületekben.
Fotó: Schmidt Andrea

– Jó volt ez a feladat, mert így rögtön az évad elején sok kollégát megismerhettem. Azután jött A palacsintás király: Csörögét, az udvari bolondot játszom. Hálás szerep. A Hétköznapi őrületek után már a januári bemutató, a Nő a múltból próbáit is megkezdtük, így szinte az egész társulatot megismertem már. Jól érzem magam Szegeden, mert nagyszerű kollégákkal játszhatok – mondja Kéner Gabriella, aki a színművészeti után az elmúlt két évtizedben Egertől Szolnokon és Zalaegerszegen át Kecskemétig több vidéki színházban is megfordult, sőt egy kis külföldi kitekintést is szerzett.

Alice szereti, ha nézik

– Amikor a Hétköznapi őrületek szövegét először elolvastuk, rögtön éreztük, hogy nagyon jó darab. Petr Zelenka forgatókönyveket is ír, ez a komédia is filmszerű, rövid, pergő, humoros jelenetekből építkezik. Szinte minden korosztály, mindenféle gondolkodású ember megtalálja benne azt a kapcsolódási pontot, amely szíven üti, vagy a múltjából ismerős. Akinek nincsenek ilyen élményei, annak abszurd és mulatságos történelmi látleletnek tűnhet; ráadásul remek stílusban írta meg Zelenka. Miközben magunkra ismerve elgondolkodunk a szituációkon, nagyokat nevethetünk – mondja a színésznő, aki a meglehetősen extrovertált, csak figyelő szemek hatására beinduló Alice szerepét alakítja.

– A kilencvenes években Liverpoolban részt vettem egy nemzetközi projektben: angolokkal és törökökkel közösen hoztunk létre egy gyerekeknek szóló produkciót, amely a modern mozgásszínház és a meseelőadás keveréke volt. A darabot Törökországban, itthon és Liverpool kamaraszínházaiban és iskolában is játszottuk. Életre szóló élmény, nagy tanulság volt. Az a fajta színház nálunk akkoriban még ismeretlennek számított. Pályázattal Dániában is részt vettem egy izgalmas, négy hónapos színházi kurzuson. A magyar színészek a nyelvtudás hiánya és az anyagi gondok miatt ritkán tudnak bekapcsolódni hasonló projektekbe, pedig ezek különleges ajándéknak számítanak. Rengeteget lehet tanulni abból, más országokban hogy állnak a munkához, az élethez, egymáshoz – hangsúlyozza a színművész, aki szerencsésnek tartja magát, hogy különböző stílusban alkotó rendezők irányításával királydrámáktól a musicalekig sokféle szerepet eljátszhatott. Most Bodolay Géza rendezésében a legnépszerűbb kortárs német drámaíró darabját próbálja.

Roland Schimmelpfennig izgalmas szerző, eddig négy darabjában volt szerencsém játszani Kecskeméten; mindegyikről jó emlékeket őrzök. Mai nyelven íródtak, a nézőkhöz közel állnak azok a hétköznapi helyzetek, amelyeket feldolgoz. Ez egyszerre könnyű és nehéz: meg kell próbálni a lehető legőszintébben létezni a színpadon. Élvezem a próbafolyamatot, nagy kihívásnak tartom az ilyen szerepeket. A párommal, Báhner Péterrel – aki ügyelőként és színészként velem egyszerre kapott szerződést – kezdjük szegedinek érezni magunkat. Vannak már kedvenc helyeink, szeretjük a zsinagógát, az Öreg Hölgynek becézett Szent István téri víztornyot, a ligetet. Fantasztikusak a cukrászdák, mindegyik kínálatát végig kell kóstolni. Rengeteget olvasok, még ide sem költöztünk, amikor már beiratkoztam a Somogyi-könyvtárba. A biciklis kirándulások híve vagyok, igyekszem felfedezni a város környékét is – árulja el Gabriella. Párjával családlátogató körútra indul az ünnepek előtt. Karácsony első napján már sietniük kell vissza: 26-án két Palacsintás királyra is várják a családokat a kisszínházba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Máté-Tóth András: az egyház a pártok plüssmacija

Elölről kell kezdeni a gondolkodást az egyházügyi törvényről, nem szabad kapkodni – mondja a szegedi valláskutató. Tovább olvasom