Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 26°C Még több cikk.

Kényelmes többségben Botkáék

Szegeden a választásra jogosult polgárok 47 százaléka járult vasárnap a szavazóurnákhoz. Botka László és az MSZP–SZDSZ-koalíció fölényesen nyert az önkormányzati választáson. Nem történt bombameglepetés, de azért akadtak érdekességek.
Illusztráció: Schmidt Andrea
Szegeden a választásra jogosult polgárok 47 százaléka járult vasárnap a szavazóurnákhoz. Botka László és az MSZP–SZDSZ-koalíció fölényesen nyert az önkormányzati választáson. A szocialista polgármester 35 ezer 882 voksot, a leadott szavazatok 57,85 százalékát kapta. A 42 tagú városi közgyűlésbe 23 szocialista és szabad demokrata képviselő jutott be, így Botka László kényelmes többséggel kormányozhatja a várost, csakúgy mint az előző ciklusban. Most is tarolt a baloldal az egyéni választókerületekben. Akadt olyan körzet, ahol az MSZP-s jelölt 650 szavazattal nyert a fideszes ellenfelével szemben. A 25 körzetből 21-ben győzött az MSZP és az SZDSZ. A szocialisták még két mandátumhoz jutottak a kompenzációs listáról.

Az ellenzéki tömörülések, a Fidesz–KDNP, illetve az MDF–Együtt Szegedért Egyesület együtt összesen 16 helyet szerzett a képviselő-testületben. Egy-egy mandátum jutott az MSZDP-nek, a Független Városi Szövetség–Magyar Egyesületnek és a Szegedért Egyesületnek. Az első és második helyezett között a legkisebb különbség: 5 – Alsóvároson, a 14. számú választókerületben. A legkevesebb voksot, 6 szavazatot a 9-es, szőregi választókerületben kapta az egyik jelölt. A törvény szerint a közgyűlés alakuló ülését legkésőbb október 15-éig össze kell hívnia Botka Lászlónak. Lapunk információja szerint nem elképzelhetetlen, hogy már a hét végén megalakul az új városi közgyűlés Szegeden.

A nagyításhoz kattintson a képre!
Nyertesek és vesztesek


Szegeden az önkormányzati választáson nem történt bombameglepetés, de azért akadtak érdekességek. A helyhatósági választás legnagyobb vesztese a szociáldemokrata Szolnoki Ferenc lett, aki 6 szavazatot söpört be. A legnagyobb különbségű győzelmet az MSZP-s Kónya Gábor aratta, aki 650 vokssal verte a fideszes Haág Zalánt.

A vasárnapi önkormányzati választáson akadtak igazán szoros meccsek Szegeden. A legizgalmasabb csata Alsóvároson, a 14-es választókerületben folyt, ahol a szabad demokrata Virág András csupán öt szavazattal szerzett többet a fideszes Hüvös Lászlónál. A győzelemhez azonban ez is elég volt. Szoros verseny volt még Dorozsmán, ahol az MSZP-s Tóth József 48 vokssal nyert a fideszes Mihálffy Bélával szemben.
A Fidesz–KDNP-s Farkasné Pocsai Blanka 74 szavazattal verte Újszegeden a 8-as körzetben a szocialista Molnár Gyulát. Nem kellett a körmét rágnia idegességében Kónya Gábornak, aki a 19-es kerületben a szegedi választás legnagyobb különbségű győzelmét aratta. Kónya 650 szavazattal verte Haág Zalánt.

A második legnagyobb különbségű győzelmet Hekáné dr. Szondi Ildikó mondhatja magáénak. A szocialista képviselő 589 szavazattal szerzett többet, mint legfőbb vetélytársa, az MDF–Együtt Szegedért Egyesület színeiben induló Bakai Csaba, aki ellen nem indított jelöltet a Fidesz a 10-es körzetben. A választás legnagyobb vesztese az MSZDP–Független Civil Fórum jelöltje, Szolnoki Ferenc lett, aki hat szavazatot söpört be a 9-es, szőregi választókerületben. Tápén, a 25-ös körzetben is a vesztes szerepét osztották a választók a szociáldemokrata jelöltre, Gitay Antal hét szavazatot kapott. Kicsit jobban szerepelt Mizsik Attila, a Jobbik Magyarországért Mozgalom – Magyar Függetlenségi Párt aspiránsa, aki tarjáni 4-es kerületben 8 voksot szerzett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fölényesen nyerte a választást az MSZP–SZDSZ Szegeden

Botka László biztos többséggel a háta mögött folytathatja a kormányzást Szegeden. Az… Tovább olvasom