Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Képregényes fellegvár Szeged

Szeged - Elvetemült fanatikusokkal, nosztalgiázókkal, alkotókkal telt meg szombaton a Somogyi-könyvtár alagsora. Kajlától Pszicho Dzsánkiig – képregényfeszt Szegeden.
Képregényes berkekben közismert tény, hogy fővároson kívül hazánkban Szegeden a legerősebb a képregényes jelenlét. Sok neves alkotó indította innen képregényes pályafutását és több kezdeményezés fűződik a városhoz. Jugoszlávia közelsége is hathatott erre a folyamatra – mondja a szegedi Szabó Zoltán Ádám, a kepregeny.net portál szerkesztője és a Panel képregény szaklap főszerkesztője. Nagy a nyüzsgés az I. Szegedi Képregényfesztivál standjainál, a könyvtáros hölgy alig tudja túlkiabálni a zsizsegést: be kell jelenteni az este hatig tartó előadássorozat aktuális fellépőjét.

Szegedi kötődésű képregénykészítők mutatkoznak be a nap elején. A honlapunkon is blogot vezető Pilcz Roland számol be szórakoztatóan népszerű karaktere, Kalyber Joe sorsának alakulásáról, majd poszt-posztapokaliptikus letargiába csöppenünk: Szociopata fecskendő rock’n'roll címen mutatják be alkotói Pszicho Dzsánkit, az önszurkáló antihőst. Az X-embörök az X-men magyarosított paródiája Busóval, Titokzattal és a többi lepukkant káeurópai mutánssal.

Mindenki megtalálta a hozzá illő képregényt. Fotó: Frank Yvette (Képgaléria)

A kultikus Kockás füzetek ritka darabjai, újra kiadott Lucky Luke (értsd: Talpraesett Tom), Dargay Attila sok-sok klasszikusa vagy éppen régi Pókember-kiadványok hozzák vissza sokak gyerekkorát, a fiatalabbak pedig közvetlenül ezek mellett megtalálhatják napi betevő Csillagsivatagukat, vámpírvadászukat, Démonnaplójukat. Alkotók, kiadók beszélgetnek fanatikusokkal, laikusokkal a Somogyi-könyvtár rendezvényén.

Megszállott örültek csinálnak ma már csak képregényt Magyarországon – vázolja a helyzetet Kertész Sándor, nyíregyházi képregénytörténet-kutató. - Kicsi ország, kicsi piac, a rendszerváltással ránk ömlő amerikai, japán képregények mellett esélye sincs a magyar kezdeményezéseknek. A kiadók általában nem áldoznak pénzt erre, nem térül meg – mondja. - Kitörni is nehéz, hiszen főleg speciálisan magyar témákat dolgoznak fel a helyi megszállottak, de ha ki is találnak nemzetközileg eladható sztorit, nagyon nehéz a külföldi profizmussal versenyezni. A mai fiatalok már nem ragaszkodnak a papírhoz, az internet lehet a képregények jövője - zárja gondolatait.

Busó az X-embörökből. Fotó: Nagy Zoltán (Képgaléria)

Itt még Pókember is a rétegkultúra része, míg rengeteg országban abszolút a mainstreamhez tartozik. Csak 2000-5000 példányban adják ki a legnépszerűbb történeteket is – világosít fel Szabó Zoltán Ádám. És a gyerekeknek szóló Pif és Herkules, Rahan, Góliát? - Szubkultúrává zsugorodott a képregényes szcéna, amiből a gyerekek kimaradtak. Találhatnak ők is maguknak valót, de már nem olyan mennyiségben, mint régen. A tini- és geekképregények szuperhősei vagy éppen antihősei uralják a terepet. Kevesen veszik, mert drágák, drágák, mert kevesen veszik.

Kertész Sándort szólítják épp előadásra, az érdeklődők nem lankadnak. Úgy tűnik, hagyomány lesz ebből is. Megérdemelte már a szakma és a szegedi közönség ezt a rendezvényt. Az “őrültek" és a "szüzek" is.

Olvasóink írták

 • 4. Logaritmus 2009. november 15. 09:05
  „Igen!”
 • 3. szegedil 2009. november 14. 22:07
  „Még még még!”
 • 2. franzvon 2009. november 14. 21:55
  „Pif és herkules,Placid és Muzó,Leo,Pifu,Rahan,Okada,Dr. Justice,Fix und foxi,Kajla,Digedag,Abrafax,Asterix,Lucky Luke,Zórád,Korcsmáros, ennyi volt a hetvenes-nyolcvanas években, és igen jugó,ahol volt Jó Pajtás, benne Robot Karcsi,karóka,aztán jött az Alfa...”
 • 1. vimvirepellere 2009. november 14. 19:44
  „Megszállott örültek???????

  Az igen :) Őrülten örültek...:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

12 nap kóma után halt meg a zebrán elgázolt bicajos

Ma hajnalban elhunyt az a férfi, aki 12 napig kómában feküdt, miután november elején a kerékpárjával… Tovább olvasom