Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Képviselői vagyonnyilatkozatok: jobban élnek, mint négy éve

Csongrád megye - Kifizetődő politikusnak lenni – ez derül ki a megye országgyűlési képviselőinek vagyonnyilatkozataiból. Honatyáink többsége 2006 óta gyarapította vagyonát: ingatlanokat vásárolt, lecserélte autóját, hizlalta bankszámláját – álljon akár jobb, akár bal oldalon. A legtehetősebb megyei képviselők között van a szocialista Buzás Péter és a fideszes Lázár János.

A 14 Csongrád megyei országgyűlési képviselő január végén adta le a legfrissebb, 2009-es vagyonnyilatkozatát, amely a parlament honlapján olvasható. Ezt hasonlítottuk össze a ciklus elején, 2006 júniusában tett, archívumunkban megőrzött vagyonnyilatkozatukkal.

Bedő Tamás (MSZP) három és fél év alatt 5,3 millió forintról 18,1 millióra növelte megtakarításait. Vásárolt például befektetési jegyet 8 millió forintért.

Buzás Péter ma már 30 ingatlan tulajdonosa. Fotó: Karnok Csaba
Buzás Péter ma már 30 ingatlan tulajdonosa.
Fotó: Karnok Csaba

Ezzel együtt Bedő Tamás hitele 700 ezer forintról 14,5 millió forintra nőtt. A csongrádi polgármester ingatlanportfóliójában a legfontosabb változás, hogy a 61 négyzetméteres, bérelt lakásából 2007-ben átköltözött egy általa vásárolt, 130 négyzetméteres csongrádi magánházba. 2008-ban lecserélte régi kocsiját is egy Seat Alteára. Botka László (MSZP) a szegedi családi háza mellett felerészben tulajdonosa egy 2007-ben vásárolt mátraalmási üdülőnek. A szegedi polgármester három éve cserélte le a Citroën Xsara Picassóját egy Citroën C4 Picassóra. Három és fél év alatt 2,5 millió forinttal növelte megtakarítását. Hitele most sincs, és korábban sem volt Botka Lászlónak. Buzás Péter (MSZP) vagyoni helyzete jócskán megváltozott 2006 óta. A makói polgármester három és fél éve 16 makói, kiszombori és algyői ingatlannak volt teljes egészében vagy felerészben tulajdonosa. Ezekkel együtt ma 30 ingatlan az övé, amelyek között találni 13,5 hektáros szántót, 3,7 hektáros erdőt, valamint 1000–1400 négyzetméteres kertet. Buzás Péternek a megtakarításai mellett a tartozása is növekedett.

Nagyításhoz kattintson a képre!
Nagyításhoz kattintson a képre!

Farkas Sándor (Fidesz) a 2006-ban már meglévő szentesi lakása, garázsa és a 70 hektáros fábiánsebestyéni szántóföldje mellé tavaly vásárolt egy 170 négyzetméteres családi házat, valamint egy 1745 és egy 584 négyzetméteres beépítetlen területet Szentesen, amelyeknek felerészben a tulajdonosa. Tavaly egy ötéves Peugeot 307-es gépkocsit is vett. A fideszes politikusnak 2006-ban sem volt, és most sincs megtakarítása – a vagyonnyilatkozata szerint. Tartozik viszont 10 millióval a banknak és 10 millióval magánszemélyeknek. Géczi József (MSZP) ötmillió forinttal növelte megtakarításait. Ingatlanainak száma nem változott: a 180 négyzetméteres dorozsmai családi ház mellett – amely egyharmadrészben az övé – van egy tanyája Balotaszálláson, valamint földje Kiskunmajsán és Dorozsmán. Kozma József (MSZP) 2006-ban még 23 millió forinttal tartozott a banknak. Ezt faragta le mostanra 13,2 millióra. Úgy, hogy közben, 2007-ben lakást cserélt Szegeden, egy 120 négyzetméteresből átköltözött egy 157 négyzetméteresbe. Lázár János (Fidesz) ingatlanportfóliója jócskán megváltozott az elmúlt években. A vásárhelyi polgármester több mint 20 hektár szántóföldet vásárolt városa környékén. 2006-ban még volt egy VW Golfja, ma már nincs autó a nevén. Növekedett a megtakarítása, de a tartozása is. Lázár 14 milliós családi kölcsönt és 6 milliós banki hitelt tüntetett fel a legfrissebb vagyonnyilatkozatában. Nagy Sándor (Fidesz) megtakarítása csökkent. A kisteleki polgármester sem vett fel hitelt az elmúlt években. Lecserélte viszont 2007-ben a Mercedes Elegance 220 CDIT-jét egy Mercedes Benz E280 CDI-re. Nógrádi Zoltán (Fidesz) ingatlanainak száma nem változott a három és fél év alatt: felerészben tulajdonosa egy 150 négyzetméteres mórahalmi magánháznak és egy ezer négyzetméteres építési teleknek. Mórahalom polgármestere 2006 óta 8,7 millió forinttal növelte megtakarítását.

Lázár János több mint 20 hektár földet is vásárolt Hódmezővásárhely környékén. Fotó: Schmidt Andrea
Lázár János több mint 20 hektár földet is vásárolt Hódmezővásárhely környékén.
Fotó: Schmidt Andrea

Sándor Klára (SZDSZ) 2006-ban még teljes egészében, ma viszont már csak ötödrészben tulajdonosa egy 120 négyzetméteres szegedi családi háznak. Budapesten egy 40 négyzetméteres társasházi lakás az övé, amelyet még 2003-ban vásárolt. Sándor Klárának 6 millió forinttal növekedett a megtakarítása, és félmillióval csökkent a tartozása három és fél év alatt. Szirbik Imre (MSZP) vagyoni helyzetében alig történt változás. Szentes polgármestere felerészben tulajdonosa egy 160 négyzetméteres szentesi lakóháznak. Pénzét takarékbetétben tartja. 2006-ban lecserélte az autóját, vásárolt egy Ford Focust, amelynek a hitele 1 millió forint. Ujhelyi István (MSZP) egy szegedi családi ház mellett felerészben tulajdonosa egy badacsonytomaji lakóháznak is. A szocialista politikusnak 2006-ban még nem volt megtakarítása, most 1,5 milliója van készpénzben, 1 milliója takarékbetétben, és van egy életbiztosítása is. Hitelének összege nem változott. A csongrádi Vincze László (Fidesz) három és fél év alatt megnégyszerezte megtakarítását, s lecserélte az 1983-as VW Golfját egy 1996-os Passátra. 2006-ban négy ingatlan – magánház, szőlő, szántó – tulajdonosa volt, tavaly óta 7 ingatlant, főként szántót bérel Csongrádon.

Bodó Imre 2007 novemberétől képviselő

A 14 megyei képviselő között Bodó Imre (Fidesz) a kakukktojás. A tiszaszigeti polgármester ugyanis ciklus közben, listáról került be a parlamentbe. 2007. november 19-ével váltott  a T. Házban Kispál Ferencet, aki azért mondott le mandátumáról, mert más helyett szavazott, és rajtakapták. Bodó Imre tavaly vásárolt egy 167 négyzetméteres lakóházat Szegeden, amelynek fele az övé. Tavaly vett egy Skoda Octaviát is – derül ki legfrissebb vagyonnyilatkozatából. A fideszes politikusnak van 4200 részvénye – amelynek értéke darabonként 100 forint – és 19 millió forint tartozása.

Olvasóink írták

131 hozzászólás
 • 131. bambinaXX 2010. február 07. 23:45
  „de szépen összefoglaltad!”
 • 130. valakiiii 2010. február 07. 23:02
  „Szép Béla (MSZP): Komolyan hittem, hogy a megújulás és a megtisztulás ígérete az MSZP-ben beteljesül, de az országos listát megismerve láttam, ez nem következett be. Bebetonozták magukat azok, akiknek a leváltását követelték párton belül és kívül, lásd a MÁV, a BKV és az energiaszektort körüllengő botrányos ügyeket.

  Népszabadság: Romokban az MSZP, az SZDSZ-nek lassan pulzusa sincs. A népszerűtlenség és a szétesés fontos oka - a gyönge kormányzati teljesítmény mellett - a nyilvánosságra került korrupciós ügyek sorozata.

  Szanyi Tibor (MSZP): Az MSZP-t tényleg megfertőzték a hatalombrókerek és a mutyilovagok.

  Tóth Károly (MSZP): Tiszta szívből utálom a korrupciót, mert ráment az MSZP.

  Békesi László: Az MSZP nem fog változni. Lehetetlen, alkalmatlan párt.

  Szili Katalin (MSZP): Maszatolunk, és az ország azt látja rólunk, hogy szétkenünk minden felelősséget, és ezzel csak szappanozzuk magunk alatt a lejtőt.

  Karsai József (MSZP): Balatonőszöd óta jobban hazudunk.

  Lendvai Ildikó (MSZP): Nem akarjuk az SZDSZ nyakába varrni a BKV által szimbolizált gondokat, ami eddig történt a fővárosban, az közös felelősség.

  Desewffy Tibor (Demos): Az egész balliberális oldalon át kellene gondolniuk a szereplőknek, hogyan is jutottunk ide.

  Bacher Iván: Ahol felbukkannak, ott lopás esik. Metró: lopás. MÁV: lopás. Posta: lopás. Autópálya: lopás. BKV: lopás. Villamos művek: lopás. Margit híd: lopás. És ez itt, a hetedik kerület: lopás.

  Népszabadság: (A jobboldalt) a másik oldal segíti hatalomra. Gyávasággal, kulturálatlansággal és mindenekelőtt: a korrupcióval.

  Steiner Pál (MSZP): A BKV-nál kitört anomáliák olyan mértékben váltak szimbolikussá, hogy már az MSZP hitelességét érintették.

  Szili Katalin (MSZP): A szocialista párt azért veszítette el a szerethetőségét és a társadalom bizalmát, mert morálisan megkérdőjelezhető helyzetekbe került.

  Hegyi Gyula (MSZP): Az MSZP ellen összehordott, általánosító korrupciós vádak egy része könnyen megcáfolható. Más esetekben sajnos jogos a vád.”
 • 129. valakiiii 2010. február 07. 22:58
  „A baloldalra szavazok:

  - mert szeretem hallgatni a milliárdosok szájából az Internacionálét.
  - mert szeretem látni a kábszeres buzik felvonulását az Andrássy úton és elítélek minden szélsőséget.
  - mert a komplett Terézvárosi és Erzsébetvárosi frakció előzetesben van.
  - mert a volt pénzügyminiszter fiai védelmi pénzt szednek.
  - mert szeretem, amikor szemeket lőnek ki állami ünnepségeken.
  - mert jó, hogy az In-kal megmotoz, miközben a családommal sétálok a Múzeum kőrúton március 15.-én.
  - mert rajtunk röhög Európa és elhatárolódik tőlünk már Románia és Bulgária is.
  - mert szegény Soros Gyuri bácsit csak mi fogadjuk be, pedíg ő mindent megtett az egyetlen hazai tulajdonú OTP bank összeomlásáért .
  - mert hiteles előttem (LI) Bajnai György (OFF-SHORE) Gordon, aki szerint úgy igazságos, hogy fájjon mindenkinek, csak nekik ne.
  - mert Bajnai mindent megtett azért, hogy a libatenyésztők megkapják jogos követelésüket a hízlalt libák árát.
  - mert az állami nagyvállalatok vezetői megérdemelten kapják fizetésüket, PL: Nemzeti Vagyon Kezelő igazgatója havi 3,5 millió Ft m.bért, + évi 33,6 millió prémium, + 3-5 havi bért jutalmul,
  MÁV Zrt vezérigazgatója havi 3,42 milló m.bért+ 32,8 millió éves prémium + 3-5 havi bért jutalmul,
  Magyar Posta vezérigazgatója havi 2,54 millió m.bért + éves prémium 24,7 millió + 5 havi bért jutalmul, stb.

  - mert végre vannak jogai szegény bodzaszedő roma honfitársaimnak és büntetlenül ölhetnek, rabolhatnak, sikkaszthatnak, hazudhatnak.
  - mert a TV Székházat olyan jól adták el, hogy egy kanadai cég kereshetett rajta két milliárdot.
  - mert a völgyhidat úgy építették méreg drágán, hogy nem is kellett volna az utat a magasba emelni.
  - mert a M6-os úton sikerül alagutat építeni az alíg néhány méter magas löszfalba.
  - mert a makói gázmezőket sikeresen eladták kanadai kitermelésre, csupán 12 % -ot kap hazánk belőle
  - mert szeretem, amikor romlik a forint.
  - mert tényleg nem emelték a gáz árát.
  - mert hazudtak éjjel-nappal.
  - mert tényleg nem vezették be a vizitdíjat és a kórházi napidíjat.
  (mert mindent elkövettek azért, hogy ne legyen vizitdíj..)
  - mert a 4-es Metro 190 milliárd helyett 600-ból épül(?).
  - mert a Baja Ferenc már rég nem utalhatott pénzt a Zsurki vodkagyárnak.
  - mert a honvédelmi miniszter atomrészegen szónokolt a Grippenek átadásán.
  - mert integráció címén végre vannak ***** osztálytársai a gyermekeinknek és mert a Lauder ***** iskolában is vannak ***** diákok.
  - mert 8 év alatt hazánk adóssága 8 ezer millárdról 19 ezer millárdra nőtt, én szeretek adósságban dúskálni.
  - mert az orvosaink már szerte Európában gyógyítanak, itthon pedig...
  - mert dübörög a gazdaság és ugrik a pannon puma.
  - mert olyan szabad országban élünk ahol bárkinek, még a volt miniszterelnöknek, Gyurcsány Ferencnek is lehet több mint 50 cégben érdekeltsége, tulajdona, és mellette nagylelkűen lemond miniszterelnöki fizetéséről.
  - mert semminek nincs felelőse és szabad a rablás.
  - mert a Közraktár utcai bálna épületet off-shore cég építheti.
  - mert eladják külföldi cégeknek a közműveinket és kiárusítják a vízvagyont is.
  - mert drága pénzen terveztek nekünk kormány negyedet, amiből semmi nem lett (hála Istennek) csak költségei vannak.
  - mert bkv, máv, offshore.
  -mert kedvenc pártom lassan megalakíthatja börtöntagozatát
  stb,stb,stb”
 • 128. bambinaXX 2010. február 07. 15:14
  „124, csgabka! Nem ez a felháborító hanem, hogy mindezeket (ingatlan, autó..) nem a fizetésükből vásárolják. Amit mellette összecsalnak-az a bicskanyitogató..”
 • 127. niemand 2010. február 06. 17:06
  „Szirbik családjának anyagi helyzete, hogy változott? Gyermekei albérletben laknak a városban? esetleg már az unokáknak a nevén is van valami? Öszinte a bevallása?a Megtakarított pénz nagysága gondolom nem 100.000 forint.”
 • 126. pecásolvasó 2010. február 06. 09:59
  „Mit tesznek tulajdon képen? Abban az esetben ha a Magyar gazdaság jól működne azt mondom legyen nekik több mert jól dolgoztak . De mivel a politika irányítja a gazdaságot és ez a általuk irányított gazdaság egy nagy SZ...r!! Tehát az ö juttatásaikat is úgy kellene meghatározni , amilyen lendületes a gazdaság úgy kapjanak honoráriumot!! Az országban Úgy hiszem nincs másik csoport ki maga szabja meg a munka díját ! Próbálja meg valaki hogy oda megy a főnöke elé és közli hogy ebben az évben a rám ruházott feladatokat csak ennyi meg ennyi összeg ért fogom elvégezni4 Ezek után jön ö esetében a két lábas szindróma , mi által meg kapja a kezdő sebességet a távozásra!!! / TEHÁT NE PRÓBÁLJA MEG SENKI /”
 • 125. honorus 2010. február 06. 08:08
  „Ha a vagyonnyilatkozatokban szereplő bevételekhez képest túlságosan nagy a vagyoni gyarapodás, erre alapozottan nem lehet feljelenti őket???, Nincs rá lehetőség hogy vagyonosodási vizsgálatot rendeljenek el??????

  Úgyis kimagyarázzák magukat, abban nem kételkedem, de a gyanú ereje mindig erősebb mint rá adott cáfolat. Ha volna rá időm és energiám biztos megcitáltatnám a rohadékokat!!!!4

  Én is utálom őket mint a sz@rt!!!4”
 • 124. meki55 2010. február 05. 17:53
  „És mi lett volna, ha be is vallottak volna mindent,amijük van én kíváncsi lennék??????????????????”
 • 123. csgabka 2010. február 05. 16:36
  „Miért érdelmenek politikusaink magas fizetést? Miért érdemel az "egyszerű ember" csak minimálbért?
  Annyiból mi is tudnánk 30 ingatlant venni, megtakarítani! Gyalázatos társaság!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 122. szandokán 2010. február 05. 09:18
  „Rohadt banda.”
 • 121. GAgyi 2010. február 05. 08:21
  „nahh moderátor dolgozik..
  helyes!”
 • 120. gyorgy99 2010. február 05. 07:41
  „http://magyarsors.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=3014&Itemid=81

  Kedves Világpolgár!

  Úgy hiszem, eljött az ideje, hogy felfedjek néhány olyan dolgot, melyek előtt az utóbbi évtizedekben tanácstalanul állsz. Jó lesz, ha megérted ezeket, hogy tudd, miként kell viselkedned a most alakuló Új Világrendben. Szeretnénk, ha új társadalmunk aktív és szerves részévé válnál. Elvégre a te érdekeidet szolgálja leginkább.

  Mindenekelőtt a teljesebb együttműködés érdekében nem árt, ha tisztában vagy szándékaink egy részével. El sem tudom mondani, milyen nehézségeknek nézel elébe, ha ellenállsz. Megvannak az eszközeink, hogy elbánjunk az ellenállókkal. Azért csak most mondom ezt, mert most már úgyis késő visszafordítani a dolgokat. Már rég elmúltak azok a napok, hogy meg lehessen állítani minket. Az egész föld és a pénzügyek fölött totális hatalommal bírunk, ehhez jön még a fontosabb médiapropaganda, és egyszerűen semmilyen módja sincs, hogy egy nemzet vagy hatalom legyőzzön minket.”
 • 119. franzvon 2010. február 05. 06:56
  „Szerintem az teljesen rendben van, hogy választott képviselőink gazdagodnak, mert ki, ha ők nem.
  Így legalább nyugodt, rendezett háttérrel tudnak koncentrálni munkájukra, a mi, azaz a nép érdekképviseletére.
  Képviselőkre igenis szükség van, még több is kellene.”
 • 118. sunyifigyelő 2010. február 05. 05:46
  „8 dolog, amit egy képviselőnek tudnia kell

  1. Sose higgyél magadnak, mert lelkiismeret-furdalásod lesz...
  2. Csak olyat ígérj meg, amit utólag cáfolni tudsz.
  3. Ha bonyolult kérdéssel találkozol, állj hozzá korruptan.
  4. A gyerek- és nyugdíjas simogatás ingyen van, de csak tanúk jelenlétében csináld!
  5. Mindegy, melyik párt tagja vagy, ha át is ülsz egy másikba, ugyanaz marad a munkahelyed.
  6. Ha tévéközvetítés van, vegyél feltűnő nyakkendőt, hogy felismerjenek a választókörzetedben. Ha nem mutat a kamera, kiabálj be valami csúnya szót, hogy rád menjen.
  7. Csak olyan témához szólj hozzá, ami nem igényel szakértelmet, viszont lehet benne személyeskedni.
  8. Nem elég tisztességesnek látszani, négy év alatt valahogy a családról is gondoskodni kell.”
 • 117. qrumpli 2010. február 05. 03:25
  „Na végre egy örömhír!

  A többit meg ott egye meg a fene!”
 • 116. valakiiii 2010. február 05. 00:37
  „www.korrupedia.hu
  ezt mindenkinek ajánlom”
 • 115. utazó81 2010. február 04. 22:32
  „Most néztem a listát ,szerintem az Újhelyi nem fizeti a hitelét,mert 2006-ban is 7 milla volt és 2009-ben is ennyi maradt.”
 • 114. abri47 2010. február 04. 21:43
  „116.
  pont azért kell, hogy cserélődjenek. másnak is jusson a húsosfazékból. nem utolsó sorban 1x már volt pár évtized mikor nem cserélődtek a politikusok, láttuk mi lett belőle. hacsak nem azok közül vagy akik pont abból profitáltak.”
 • 113. richifater 2010. február 04. 21:35
  „Szulutyka azok is lopnifognak ök még nem nyúltak bele a mannás tarisznyába. Azt hiszed hogy jobblesz??”
 • 112. maros50 2010. február 04. 21:33
  „105.hozászoláshoz kiegészítés!
  Búzás Pétör bácsinak emberöltő fejlesztésével bankbetétjét és ingatlanjainak számát is fejlesztette és nincs szégyenérzete,gátlástalanul vigyorog az óriás plakátokon,megzsírosodott.”
131 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A belső sávok királyai

Minden reggel rendőrök segítik a forgalom levonulását a Madách utca és a Párizsi körút kereszteződésénél. Mindenki a belső sávban akar menni, holott a külső üres. Tovább olvasom