Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Képviselőket választanak a civilek

A három dél-alföldi megye, Bács, Békés és Csongrád civil elektorai ma tartják Szegeden tanácstagválasztó elektori gyűlésüket.
Az év elején lejár azoknak a tisztségviselőknek a mandátuma, akiket a Nemzeti civil alapprogram (NCA) értelmében 2004 januárjában és februárjában választottak meg. A 17 fős tanács feladata az NCA alapvető támogatási elveinek meghatározása, ugyanakkor a regionális és szakmai szempontok alapján szerveződő kollégiumok dolga a pályáztatás, a támogatások tényleges elosztása. Az NCA jóvoltából a két év alatt számos nonprofit szervezet jutott működési támogatáshoz.

Most ismét képviselőket választanak a civilek. Ennek első mozzanata, az elektorok állítása elkezdődött. A civil jelöltállítási rendszerbe azok az országos, legalább hét megyére kiterjedő, és regionális, legalább egy megyére kiterjedő hatókörű civil szervezetek jelentkezhettek be és állíthattak elektort, amelyek ezt a szándékukat a megadott határidőig jelezték. Az ezt követő gyűléseken az elektorok tehetnek javaslatot és választják meg a tanács, illetve egy későbbi időpontban a regionális és szakmai kollégiumok civil delegáltjait. A most megválasztandó tisztségviselők már nem két, hanem három évre kapnak megbízatást. A dél-alföldi régió tanácstagválasztó elektori gyűlése ma, kedden tizenegy órakor kezdődik Szegeden, a megyeházán.

A régió 368 civil szervezete jelentkezett be elektorként a választásokra. Az elektori gyűlések nyilvánosak, azokon szavazati jog nélkül, érdeklődőként bárki részt vehet. A kollégiumi tagok megválasztása február 16-án lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehet-e a bolognai rendszerbe átbukni?

A most első éves egyetemi hallgató nagyon nehéz helyzetbe kerül, ha tanulmányai folytatására egy… Tovább olvasom