Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Kérdés: tárol vagy parkol

Minden lakás, üzlet, cég autótárolást fizet az önkormányzatnak, ha saját telkén nincs elég parkolóhelye. Egy autó díja közel félmillió forint, de Szegeden tárolhatnak kedvezményesen.
Balogh Mihály: A lányom garázsában parkolok, a sajátomban dolgozom, mégis vállalkozásbővítésnek számít. Fotó: Gyenes Kálmán
– Tizenkét éve alakítottam ki a műhelyemet egy garázsból. Nemrég megvettem a szomszédos garázst a lányom nevére, hogy az autóval beállhassak. A falra polcokat szereltem, gondoltam, jó lesz pakolni. Az önkormányzat közel félmillió forintot számlázott ki gépkocsitárolás címén – magyarázta Balogh Mihály vállalkozó. Nem értem – mondta –, hiszen garázst vettem, és most azért is fizetnem kell, hogy már nem az utcán parkolok?

Kedvezményes megváltás

2004-ben 415 ezer forintba került egy autó helye, 25 befizetőtől 25 millió 798 ezer forint tárolási díjat szedett be az önkormányzat, tavaly 450 ezer volt, és 67 millió 840 ezret számlázott 22 ügyfélnek, köztük az új Lombard-irodaháznak és az ítélőtáblának. Idén is emelkedik a díj, még nem tudni, mennyivel. Szegeden a belvárosban létezik kedvezményes „megváltás": tömegközlekedési járművek útvonalán 40-50 százalékkal mérséklődnek az árak.

– Minden üzlet, lakóház és műhely a saját telkén biztosít parkoló- és rakodóhelyet az építési törvényben meghatározott számú járműnek – tájékoztatott Kovács Béla, az önkormányzat építési irodájának helyettes vezetője. Ha nem megy a tárolás a beépített helyeken, az önkormányzat előírja, hogy a magánszemélyek, vállalkozások közterületen, parkolóházban „váltsák meg a járműtárolást". A működési engedély megszerzéséhez 1996 óta ezt egy összegben kell befizetni a város parkolási alapjába. A helyiség funkciója szerint a tárolási díj más és más: boltok és szolgáltatók főhelyiségének minden megkezdett tíz négyzetmétere után egy autót számítanak, vendéglátóhelyeknél pedig kettőt.

Fenntartott parkolóhely nem jár a tárolási díjjal, mert „nem parkolásra, hanem tárolásra vonatkozik", tehát aki fizet, az sem „nyer" biztos parkolóhelyet a portája előtt. Hogy Balogh Mihály garázsára miért vonatkozik a tárolási díj – ha parkol benne? Kovács Béla irodavezető elmondta: közömbös, kinek a nevén szerepel a második garázs. Mivel a műhely mellett van és raktároz is benne, a vállalkozása bővítésének számít. Egyébként csak az 1996 után épített házakra és kinyitott üzletekre vonatkozik a tárolási díj. Visszamenőleg nem intézkedik az önkormányzat, de akkor, és azóta kétszer minden működési engedélyt felülvizsgáltak. Praktikusan senki nem bújhat ki a rendelet alól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénze után fut a MÁV-kollégium

A szegedi MÁV-kollégiumnak 700 ezer, a városi sportigazgatóságnak pedig 143 ezer forinttal tartozik… Tovább olvasom