Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Kérdeznek a szondáztatók

Nem készít exit poll, vagyis a szavazófülkéből kilépők megkérdezésén alapuló felmérést egyik nagy közvélemény-kutató cég sem az április 9-i országgyűlési választás napján; a voksolást közvetlenül megelőző napokban ugyanakkor több kutatást is végeznek.
A választási törvény értelmében „a szavazást megelőző nyolcadik naptól a szavazás befejezéséig a választásokkal kapcsolatos közvélemény-kutatás eredményét nem szabad nyilvánosságra hozni". A kampány hajrájában tehát friss közvélemény-kutatási eredmények nem tehetők közzé sem az írott, sem az elektronikus sajtóban.

A közvélemény-kutató cégek közül a Medián vezetője, Hann Endre elmondta, hogy a moratórium előtti utolsó kutatásukat március 30-án teszik közzé. Ők azért nem készítenek exit pollt, mert hatékonyabb módszernek tartják a közvetlenül a választást megelőző másfél napban végzett, személyes megkérdezésen alapuló kutatást. E reprezentatív felmérésben háromezer választót keresnek meg péntek délutántól szombat estig, hogyan voksolnak. Kolosi Tamás, a Tárki vezetője azt közölte: jövő pénteken hozzák nyilvánosságra utolsó prognózisukat. A felmérést most végzik egy reprezentatív, ezer fő személyes megkérdezésén alapuló mintán. De a moratórium ideje alatt is végeznek majd felmérést.

Závecz Tibor, a Szonda-Ipsos vezetője elmondta: a reprezentatív mintán alapuló adatfelvétel eredményét jövő pénteken hozzák nyilvánosságra. A választás előtti két-három napban, valamint a választás napján is végeznek majd reprezentatív felméréseket, mintegy tízezer ember személyes megkérdezésével. A felmérésnek egy sajátos formáját választották: a megkérdezettek (miközben a kérdező elfordul) egy laptopon, billentyűk megnyomásával választhatják ki a számukra szimpatikus pártot. A Szonda-Ipsos az első, amely Magyarországon egy országgyűlési választáson alkalmazza ezt a módszert, amitől azt várják, hogy őszintébb válaszok, és így pontosabb adatok születnek.

Manchin Róbert, a Magyar Gallup Intézet vezetője közölte: utolsó reprezentatív adatfelvételük a moratórium előtti szombat és hétfő között lesz; ennek eredményét csütörtökön vagy pénteken hozzák nyilvánosságra. Még nem döntöttek arról, készítenek-e a moratórium ideje alatt valamilyen felmérést. A döntést annak fényében hozzák meg, hogy látnak-e a két utolsó felmérés között átrendeződést, vagy sem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dúl a nagylaki finánc–csempész háború

Egyre több cigarettacsempészt fognak el a vámosok Nagylakon, a háborúnak azonban még nincs vége.… Tovább olvasom