Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Keresik a logikát a forgalmi rendben

Olvasóink Szeged két pontján az ott kialakított forgalmi renddel nem értenek egyet. Magyarázatot várnak a Széchenyi téri és a Szent István téri forgalmi megoldásokra.
A Nagy Jenő utcából autóval nem lehet a Belvárosi hídra hajtani. Fotó: Schmidt Andrea
Több olvasónkat is foglalkoztatja, hogy miért nem lehet Szegeden a Nagy Jenő utcából egyenesen, vagyis a Széchenyi tér megkerülése nélkül felhajtani a Belvárosi hídra? Vass György olvasónk szerint a jelenlegi megoldás teljesen logikátlan. Szerinte vissza kellene állítani a korábbi közlekedési rendet.

A felmérések szerint a Belvárosi hídon naponta több mint húsz ezer gépjármű halad át, amely hatalmas terhelést jelent a cent rumra, főleg a reggeli csúcsidőben. Amíg a Széchenyi tér Kárász utca felőli oldala mindkét irányban autózható volt, addig ennek a forgalomnak a jelentős része itt haladt át, ami gyakori torlódásokat eredményezett, ráadásul keresztezte a Kárász utcai gyalogos-átkelőhelyet.

Az önkormányzat városfejlesztési iroda közlekedési osztályvezetője, Tapasztó Sándor elmondta: azért született a jelenlegi megoldás, hogy az autóforgalom a megosztottság miatt csökkenjen. A hídról lefelé tartó autók a teret gyorsabban elhagyják, míg az ellenkező irányból érkezők a jelzőlámpák miatt feltorlódnának.

Az új forgalmi rend szerint személygépjárművel nem lehet áthajtani a Vidra utcán. Fotó: Karnok Csaba
– A jelenlegi megoldás bevált, az autósok megszokták, és a tömegközlekedési járművek szempontjából is előnyös ez a forgalmi rend – jelentette ki az osztályvezető.

A város egy másik pontján kialakított forgalmi renddel sem ért egyet olvasónk. Azt kérdezi, miért nem lehet személygépjárművel áthajtani a Vidra utcán és a Szent István tér keleti oldalán?

Tapasztó Sándor kifejtette: a város érvényes rendezési terve szerint a Vidra utca és a Szent István tér keleti oldala a belvárosi gyalogos övezet bővítéseként jelölték ki, ennek megfelelően csak a tömegközlekedés és a gyalogos- és kerékpárosforgalom veheti igénybe. A Szent István tér rekonstrukciós tervei is ennek a koncepciónak megfelelően készültek. Ennek, s a könnyebb megközelíthetőségnek köszönhetően a Szent István tér ismét Szeged belvárosának vonzó színfoltjává válhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Készítik a jégpályát a szezonkezdésre

Hűtik a betont a jégpályán, s egy-két nap múlva a vizet is ráeresztik. Ezt követően 7-9… Tovább olvasom