Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Keresik a városok a karácsonyfájukat

Minden nagy megyei város keresi a fenyőfáját, amelyet az ünnepeken állít fel a település központjában. Az önkormányzatok várják a karácsonyfa-felajánlásokat.
Egyre nehezebben talál fenyőfát a városközpontba Makó – tudtuk meg a főkertésztől, Ádók Jánosnétól. Az önkormányzat heti ingyenes újságjában már megjelent az ilyenkor szokásos felhívás, futott is már be jelzés a városházára, de mivel már tavaly a falvakban is kellett keresni, lehet, hogy nem lesz egyszerű a dolog. A Széchenyi téren 10–12 méteres, sűrű lombozatú ezüstfenyőt szoktak felállítani az ünnepen.

A makóihoz hasonló módon, bár egyelőre a város honlapján keresik a városi fenyőfát Hódmezővásárhelyen. Itt általában 8–10 méter magas lucfenyőt várnak, olyat, amely már kinőtte mondjuk az udvart vagy az utcakertet. Göbl Vilmos, az önkormányzat sajtóreferense lapunknak elmondta: Vásárhelyen nem csupán egy köztéri fenyő lesz az ünnepeken, a Kossuth téren kívül a város más forgalmas pontjain is állítanak karácsonyfát, mert általában több felajánlás is érkezik. Idén eddig négy futott be.

Szeged 14 méteres fáját a Klauzál téren állították fel. Fotó: Segesvári Csaba
Szeged 14 méteres fáját a Klauzál téren állították fel.
Fotó: Segesvári Csaba

Szentesen az elmúlt években hirdetés nélkül is összejött a díszíteni való örökzöld, idén viszont eddig mindössze egyet ajánlottak fel a városnak.

– Ha ez nem lesz elég nagy vagy megfelelő szépségű, elképzelhető, hogy vásárolni fogunk valahonnan – mondta Baloghné Berezvai Csilla főkertész. A legegyszerűbb, egyben legolcsóbb és a fákat is kímélő megoldást Csongrádon alkalmazzák: Gyovai Gáspár alpolgármestertől megtudtuk, náluk a főtéren vannak olyan szép fenyők, amelyeket az ünnepek alkalmával egyszerűen csak fel kell díszíteni.

Szeged fenyője megérkezett

A tavalyi, újszegedi örökzöld óriás testvérére esett a választás a városban felajánlott 10 fa közül. Szeged 14 méteres, kéttonnás díszét tegnap állították fel a Klauzál téren, és ma kezdik dekorálni. A normandiai fenyő kinőtte a helyét, ezért vált meg tőle a tulajdonosa, aki idén sem vállalta a nyilvánosságot. A kivágás és szállítás 10 ember több mint kétórás összehangolt munkáját igényelte, és 350 ezer forintba került. Ugyancsak felajánlásból érkezik karácsonyfa jövő héten a Kodály térre és a Bertalan híd felsővárosi lábához.

Olvasóink írták

 • 2. amata 2009. november 24. 15:38
  „Sajnálom a fenyőfákat. Az óriásfákat meg különösen. Egész erdőre való fenyőt irtanak ki, hogy azután a szemétben végezzék.
  Mindig gyökeres fácskát vásárolok. Az ünnepek elmúltával kiültetjük a fenyőt valamelyik ismerős vagy rokon kertjébe.
  Én így szeretem a karácsonyt.
  Más meg másképp, de azért el lehetne gondolkodni a fenyők sorsáról.”
 • 1. Freimann 2009. november 24. 14:21
  „Remélhetőleg idén nem úgy fog kinézni a fa mint ahogy az elmúlt években megszokhattuk...azok kb. Ulánbátor főterére illettek...

  Ha már kivágták ezt a szerencsétlen fát, legalább díszítsék fel rendesen. Ne 3 méteren kezdődjenek a díszek, amikből néhány fityeg a fán, a fényfűzér meg nem látszik a közvilágítás mellett, mert olyan halvány...

  Itt egy példa, hogy milyen egy város fája:

  http://crazyjunkyard.com/wp-content/uploads/2009/02/file000.jpg”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Takarékossági intézkedések a szegedi klinikákon

Szigorú takarékossági intézkedéseket vezettek be az SZTE klinikáin, ez néhány szakmacsoportot leszámítva november 23. és 27. között a tervezhető műtétek elhalasztásával jár. Tovább olvasom