Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Keresztbe tettek egymásnak

A Városkép Kft. először elutasította, majd az önkormányzat városüzemeltetési irodájának jóváhagyása után végül engedélyezte annak a fából készült kettős keresztnek a felállítását, amit a Jobbik nevében kedden helyeztek el a Klauzál téri Kossuth-szobor talapzata elé.
A fából készült kettős keresztet lehetetlen nem észrevenni: a Klauzál tér jelképét, a Kossuth szobrot takarja el. Fotó: Karnok Csaba
A Jobbik Magyarországért Mozgalom nevében Tóth Péter még november elején kért engedélyt annak a fából készült kettős keresztnek a kihelyezésére, amit kedden állítottak fel a Klauzál téri Kossuth-szobor talapzata elé. A Városkép Kft. először elutasította az építés tervét.

– Úgy gondoltuk nem illik a városképbe, de kikértük a műemlékvédelmi szakhatóság véleményét is: ő sem támogatta az ötletet – mondta Szélpál Gábor. A Városkép igazgatója ezért azt közölte Tóth Péterékkel, a területet nem adhatják bérbe nekik. A keresztállítók ezt nem hagyták annyiban: az önkormányzathoz fordultak.

– Felülbírálták a döntésünket a városüzemeltetési irodán, végül egy kompromisszumos megoldás született. A Jobbik január 7-éig szerette volna a keresztet a Klauzál téren hagyni – a várostól december 10-éig kapták meg az engedélyt – mondta Szélpál Gábor.

Mennyire áll biztos lábakon a négyszáz kilós kereszt? A kérelemmel együtt a városkép egy statikai véleményt kapott a szobor biztonságosságáról. Ha baleset történne, azért a kérelmezőnek, vagyis a Jobbik szegedi alapszervezetének kellene vállalnia a felelősséget. A területhasználatért befizetendő 6 ezer 768 forintot a városkép egyébként már kiszámlázta a Jobbiknak.

Tetszik, nem tetszik

„Le kellett volna aranyozni, mert a fának a színe nem kelti fel eléggé a figyelmet. Hiányzik alóla a hármas halom, de egyébként helye van a Klauzál téren" – mondta Bíró Csaba, aki tegnap délután figyelt fel először a Kossuth-szobor előtt felállított kettős keresztre. „Feltűnő, mert nem idevaló" – fogalmazta meg véleményét Kovács Mónika. A kisgyermekes anyuka szerint bárki is tette ki a keresztet, ügyelhetett volna, hogy ne takarja el vele a Kossuth-szobrot.

– Nem fizetjük ki a számlát és a szobor biztonságosságát sem tudjuk garantálni – mondta Apáti Bálint. A Jobbik szegedi vezetője elmondta: Tóth Péter – mióta belépett a magyar függetlenségi pártba –, alapszabályuk szerint már nem tagja a szegedi szervezetnek. Apáti nem érti, hogy fogadhatta el a város a területfoglalási igényt egykori irodavezetőjüktől, akinek a Jobbik nevében a megrendelésre semmilyen meghatalmazása nem volt. – Nem tudjuk, ki csinálta a keresztet. Ha rádőlne valakire, azért a Jobbik nem tudja vállalni a felelősséget – magyarázta.

Tóth Péter azonban még mindig a Jobbik tagjának tartja magát és elmondta: a keresztállítás pártja országos akciója – a legtöbb nagyvárosban hasonló kereszteket állítottak fel. Arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy az emberek a karácsonyi bevásárlás alatt se feledkezzenek meg az ünnep keresztény gyökereiről. A fából készült kettős keresztről megemlítette, ez fejezi ki legjobban a nemzet egységét.

A fakeresztet egyébként egyik asztalosként dolgozó tagtársuk készítette el. A harmincezer forintba kerülő keresztre – Tóth Péter elmondása szerint – a helyi alapszervezet tagjai és a kormányellenes tüntetők adták össze a pénzt. Apáti Bálinttal kapcsolatban megjegyezte: az, hogy az elnök nem kívánt részt venni ebben az akcióban, nem jelenti azt, hogy a tagság nagyobb része erről ne tudott volna és nem támogatta volna a kereszt felállítását.


A kettős kereszt története

A Bizánci Birodalomban alakult ki a IX. században a kettős kereszt, ami hamarosan a császár egyik felségjelvényévé vált. Magyarországon először III. Béla 1190-es évek első felében vert pénzein jelent meg a kettős kereszt, címerként, pajzsba foglalva – tudtuk meg Makk Ferenc történésztől. A jelkép alatti „dombok" jelentéséről megoszlanak a vélemények: valaki hármas halomnak tartja, más lóherének. Címertani funkciója annyi volt, hogy talpat képzett az addig lebegő keresztnek – mondta a professzor. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megsemmisítették a szalmonellás húst

Folytatódik az élelmiszerek fokozott ellenőrzése. Az ellenőrök megyeszerte keresik a Pest megyei cég… Tovább olvasom