Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Keresztkérdések

Botka Lászlónak magánemberként elege van a több hónapja tartó „szélsőséges jobboldali" akciókból, polgármesterként viszont helyénvalónak tartja, hogy mindenféle véleménynyilvánítás szabadon megjelenhet a városban. Oláh János, a Fidesz szegedi elnöke szerint a Jobbik csak meggyőződéséhez ragaszkodik, a városüzemeltetési iroda pedig hallgat a kereszttel kapcsolatban.
Fotó: Karnok Csaba
Mint arról lapunk tegnapi számában írtunk, néhány napja egy fából készült kettős keresztet lehet látni a szegedi Klauzál téri Kossuth-szobor talapzata előtt. Felállítására a Jobbik Magyarországért Mozgalom nevében Tóth Péter kért engedélyt, aki – legalábbis a városi alapszervezet szerint – már nem is tagja a pártnak. Szélpál Gábor, a Városkép Kft. igazgatója csütörtökön úgy fogalmazott: a városkép, a műemlékvédelmi szakhatóság véleményével egyetértve, elutasította a kereszt kihelyezését. Ellenben az önkormányzat városüzemeltetési irodájának jóváhagyása után december 10-éig mégis engedélyezték felállítani. Az iroda vezetője csütörtökön nem kapott jegyzői engedélyt, hogy elmondhassa álláspontját. Tegnap újra próbálkoztunk, kértük Mózes Ervint, adjon engedélyt a nyilatkozatra. A jegyzőnél ezúttal sem jártunk sikerrel: szerinte nem az önkormányzat, hanem a Városkép Kft. adott engedélyt a jelkép felállítására, így az iroda illetékesének megkeresése felesleges.

– Nagyon örültünk, hogy a más politikai elveket valló önkormányzat is elfogadta a kettős kereszt állítást. Szeretnénk, ha az eredeti terveinknek megfelelően vízkeresztig meghosszabbítanák az engedélyt – fogalmazott a keresztállítók nevében Tóth Péter, aki szintén úgy tudta, nem a Városkép Kft., hanem az önkormányzat adta áldását a keresztállításra.

Szegeden járt a Jobbik új országos elnöke

Szegedre látogatott tegnap délután a Jobbik új országos elnöke. Vona Gábor elmondta: a szegedi alapszervezet is tisztújítás előtt áll. A kettős kereszt állítása országos akció része volt, de a szegedi esetről nem szívesen nyilatkozik, amíg nem tisztázódnak a viszonyok. A Jobbik jövőjéről kifejtette: szakítanak a kispárti gondolkodással. A Jobbik felvállalja radikalizmusát, de hogy szélsőségesek lennének, azt elutasítja. Pártja a nemzeti politika hangsúlyozása mellett ezután nagy hangsúlyt fektet a kulturált hangnemre, a szakmai igényességre is.

Botka László szocialista polgármestert és Oláh Jánost, a Fidesz szegedi elnökét kérdeztük: Mi a véleménye a keresztről?

– A Jobbik e kezdeményezését meggyőződéssel képviseli. Az pedig, hogy pont a szobor elé került, szerintem nem zavaró: a májusfát is ott szokták felállítani – vélekedett Oláh János.

– Egy város akkor működik jól, ha mindenféle vélemény megjelenhet benne. Magánemberként viszont úgy látom, hogy olyan szélsőséges jobboldali csoportok csinálnak hetek óta cirkuszt a városban, akik az idei két választáson Szegeden jelölteket sem tudtak állítani, nemhogy szavazatokat szerezni – fogalmazott Botka László. A polgármester ettől függetlenül úgy látja, amíg nem tesznek kárt a városban és betartják a törvényeket, addig őket is megilleti a véleménynyilvánítás szabadsága.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Káosz és titkolózás kórházfronton

Zűrzavar és titkolózás – ez jellemzi leginkább a kórházreformot négy héttel a kormánydöntés… Tovább olvasom