Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Keringési betegségek tizedelik Csongrád megyét

Szeged - Csongrád megye élen jár a keringési betegségek okozta halálozásban, daganatos megbetegedésekben viszont az országos átlagnál kevesebben halnak meg megyénkben – mutat rá egy nemrég készült elemzés. Lakóhelyünktől is függ, mikor és miben halunk meg.
Jelentős mértékben meghatározza egészségi állapotunkat, életkilátásainkat, hogy az ország melyik részén élünk – derül ki az Egészségbiztosítási Felügyelet felkérésére készült tanulmányból. A komplex elemzés a legutóbbi, 2003-as Országos Lakossági Egészségfelmérés adataira épül, azóta ugyanis nem készült hasonló.

A dél-alföldi régió három megyéje közül az összesített halálozási adatok szempontjából Csongrád megye áll a legjobban: az országos átlag – 100 ezer lakosból évi 1636 fő – 101,5 százalékát értük el. Ezzel megyénk Baranyával, Vassal és Szabolcs-Szatmár-Bereggel áll egy szinten. Ennél csak másik hat – amelyből öt dunántúli – megyében halnak meg kevesebben évente. Bács-Kiskun a középmezőnybe tartozik, Békés viszont az utolsó előtti a rangsorban: csak Nógrádban halnak meg többen.

Keringési betegségek tizedelik a Csongrád megyében élőket. DM-grafika
Keringési betegségek tizedelik a Csongrád megyében élőket.
DM-grafika

A keringési betegségek, illetve az emiatt bekövetkező halálesetek számát tekintve már korántsem ennyire pozitív a Csongrád megyei helyzet. A 19 megye – plusz Budapest – közötti „rangsorban" a legrosszabb eredményt produkálók között, a 16. helyen állunk, a szomszédos Békés pedig az utolsó. Bács-Kiskun megye a rangsor első kétharmadában foglal helyet. Az adatokból kiderül: a dunántúliaknak van a legnagyobb esélyük arra, hogy ne keringési betegségekben haljanak meg. Csongrád megyében az országos átlag – 100 ezer lakosból 840 fő – 108,3 százaléka a keringési okok miatti halálozás mértéke, Békésben ez az arány közel 120 százalék. A szakemberek szerint az adatok összefüggnek a délkeleti régió magas munkanélküliségével, és hogy sokaknak rossz anyagi helyeztük miatt nem telik az egészségesebb táplálkozásra. Megyén belül ebből a szempontból a csongrádi kistérségben a legrosszabb a helyzet: az a terület az ország 168 kistérsége közül a 165. helyre került.

Jó hír viszont, hogy a daganatos betegségek okozta halálozásban Csongrád az ország 8 legalacsonyabb értékét produkáló megyéje között van, Bács-Kiskun pedig a negyedik. Ez azt jelenti, hogy az országos átlagnak – 100 ezer lakosból 415 fő – csak 95,2 százaléka hal meg rákban Csongrád megyében. Békés viszont ebben is az egyik legrosszabb mutatóval bír: a 19 megye és a főváros alkotta „mezőny" 18. helyén áll. A legtöbb daganatos halált a fővárosban regisztrálták.

Környezeti hatások

A tanulmány célja bizonyítani: az egyéni biológiai adottságok – kor, nem – mellett a gazdasági-társadalmi-természeti környezetnek – anyagi helyzet, iskolai végzettség, munkanélküliség, településméret – is meghatározó szerepe van egyes betegségek kialakulásában, és a lakosság egészségi állapotának területi egyenlőtlenségeiben.

Lakóhelyünktől is függ, mikor és miben halunk meg. DM-grafika
Lakóhelyünktől is függ, mikor és miben halunk meg.
DM-grafika

A mórahalmi példa

A mórahalmi kistérség daganatos halálozási értéke országos összehasonlításban is nagyon alacsony: a Sátoraljaújhelyi kistérséggel együtt itt a legkevesebb – az országos átlag 78,1 százaléka – a daganatos halálesetek száma. Vághy Richárd, a mórahalmi Móra-Vitál Kht. főorvosa szerint alapvetően két tény magyarázhatja a kiugró eredményt. Egyrészt az itt élők a többi településnél jóval több helyben termesztett zöldséget, gyümölcsöt esznek, másrészt legalább nyolc éve komoly szűrőprogramokat szerveznek, ahol a részvételi hajlandóság is nagyon magas. Ez utóbbival még idejében felfedezhetők és gyógyíthatók a rákos megbetegedések.

Olvasóink írták

 • 3. benq 2008. november 21. 07:48
  „http://mrahalom.myminicity.com/env”
 • 2. KukoricaJancsi 2008. november 20. 21:33
  „Ne feledjük el, hogy ha nem a keringési betegség, akkor más halálok tizedelné a lakosságot, és ez a cikk majdnem változatlan formában érvényes lenne akkor is!”
 • 1. micsibucsi 2008. november 20. 18:10
  „Idézet a cikkből: "A szakemberek szerint az adatok összefüggnek a délkeleti régió magas munkanélküliségével, és hogy sokaknak rossz anyagi helyeztük miatt nem telik az egészségesebb táplálkozásra."
  Szerény észrevételem, hogy az anyagilag oly lehetetlen helyzetben lévők nagy többségének azért minden nap van mit füstölnie! Akkor most, hogy is van ez? Szerintem mindenkinek arra jut pénze amire akarja, van aki vitamint vesz de aki ilyenekre költ azt a többség hülyének nézi.
  Off”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmadszor volt Szegeden bombariadó

Szeged - „Csak a szokásos bombariadó?" – érdeklődött egy rendőrtől egy fiatalember az Anna-kútnál. Tovább olvasom