Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Keringő, négykézláb

Szeged - Kicsit szinkronúszás, kicsit társastánc a dog dancing, csak éppen a szárazföldön űzi az ember – és kutyája. A Szegeden eddig kevéssé ismert sportot népszerűsítették szombaton az Eko-parkban.
Együtt lépked a gazdi és kutyája, majd Orsy Éva előrenyújtja combját, Rexi, a farkaskutya pedig odailleszti mancsát, közben a hangszóróból Bryan Adams szerelmes hangja szól – szombat délelőtt az Eko-parkban 13 páros mutatta be tudását a Szegeden még kevéssé ismert kutyás sportban, a dog dancingben (lásd keretes írásunkat). Kicsit szinkronúszás, kicsit társastánc – csakhogy szárazföldön, kutya és ember partnerségében valósul meg.

A kutyák csak Bryan Adams- számra tudnak táncolni – gondoljuk, miután a következő páros is a kanadai rockzenész muzsikájára lépked a zsűri elé. Kerényi Kata nem véletlenül választott lassabb dallamokat: kutyája, Brandy „már kiöregedett, nem kell megerőltető, akrobatikus ugrásokat végrehajtania".

Lucky is inkább táncban erős: néhány klasszikus lépést is bemutat „partnerével", Csák Tibornéval, aki olykor kezébe fogva kedvence mellső mancsát, jól meg is forgatja Luckyt. Keringő, négykézláb.

Utánuk Szita Gyöngyvér és Vacak padödőzik a betonon – a kis fekete ebnek élete a lábak között átbújás. Főleg akkor, ha jutalomfalat van kilátásban. – Kedvence a tescós párizsi. A labdáját is szereti, de az korlátozottan működik – vallja be a „kűr" után a gazdi. Egy éve ismerkednek a sportággal, Gyöngyvér szerint az egyszerű mozdulatokat, a pörgést, az átbújást könnyű megtanítani. A gond ott kezdődik, ha gazda és eb messzebb kerül egymástól: ahogy nő a távolság, lanyhul a figyelem, az engedelmesség.

Zenére táncoltak a kutyák és gazdáik az eko-parkban. Fotó: Schmidt Andrea
Zenére táncoltak a kutyák és gazdáik az Eko-parkban.
Fotó: Schmidt Andrea

Eközben a „parketten" a következő versenyző, Anki éppen partnere, Bakos Patrícia oldalra nyújtott lábán szökken át – nem csoda, hogy a zsűritől ezt halljuk: „a dog dancing hatékonyan tartja karban a kutya testsúlyát is". Aerobik, Morzsival.

„Ma éjjel táncolnék" – szól a hangszórókból, a kis beegle, Tappancs pedig két lábon ágaskodva tipeg gazdája, Nemes Nagy Panka előtt. Hasonló mutatványt láthatunk a valóban mikroméretű Pamacstól: a kis szőrgombolyag több időt tölt két lábon, mint négyen. Ő már egy kvartett tagja: gazdájával, Wilhelm Fruzsinával, és egy másik páros, Huber Henriett és Kelly társaságában mutatja be a gyakorlatokat. Míg Kelly engedelmesen földre fekszik, Pamacs nagy levegőt véve átugorja – némi jutalomfalat reményében.

Szinkronmozgás, zenére

A dog dancing (szó szerinti fordításban: kutyatánc) gazdi és eb zenére történő szinkronmozgása. Az állat és felvezetője látványos elemekkel tarkított fegyelmező gyakorlatokat mutat be, törekedve a minél tökéletesebb összhangra. A „kűrt" több szakértőből álló zsűri pontozza technikai kivitelezés és művészi érték szempontjából – mutatja be a viszonylag fiatal, alig 10 éves kutyás sportot Berta Helga, a verseny szervezője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robbanóanyagot fogtak Röszkénél?

Röszke - Gyanús csomagot találtak a vámosok szombaton este a röszkei határátkelőnél egy Szerbia felől érkező buszon, a csomagot jelenleg is vizsgálják. Tovább olvasom