Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Kertész Imre estje Szegeden

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara és Móra Ferenc Kollégiuma szervezésében holnap 18 órai kezdettel Kertész Imre Nobel-díjas író estjét rendezik meg a BTK auditorium maximumában (Egyetem utca 2.). Az íróval Szörényi László irodalomtörténész beszélget.
Sorstalanság című regényéért Kertész Imre 2002-ben a magyar írók közül elsőként – és máig egyetlenként – kapta meg a világ legrangosabb irodalmi elismerését. Szeged díszpolgára, Ilia Mihály irodalomtörténész, aki személyesen is jól ismeri és barátjának nevezheti, akkor így jellemezte lapunkban a Nobel-díjas írót: „A II. világháború idején megismert tragikus sorsokat személyes élményként örökíti meg műveiben, miközben saját, puritán magyar nyelvet talált ki ennek a különös élménynek a kifejezésére.

Az, hogy Kertész műveit sok nyelvre lefordították, jelzi, hogy a magyar nyelv áttörte az irodalomban az ismeretlenség, az idegenség, a kuriozitás, a távoliság és a nem kedveltség határait. (...) Kertész Imre jó humorú, de rendkívül zárkózott, közszereplésre nem vágyó rokonszenves, művelt, világlátott ember, aki az írás, a míves munka elkötelezettje." Aki ismeri az író beszélgetőtársát, a humoráról, egyéni stílusáról, hatalmas tudásáról és hihetetlen memóriájáról híres Szörényi László professzort, az tudja: különlegesen izgalmas, élvezetes irodalmi est várható szerdán az auditorium maximumban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balogh László: Soha sehol sem féltem

Balogh László több mint húsz éve fotózza itthon és külföldön a különböző demonstrációkat,… Tovább olvasom