Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Késedelmi pótlék: még néhány nap

Az adó késedelmes megfizetése esetén az esedékesség napjától a teljesítés napjáig késedelmi pótlékot kell fizetni. Ennek a mértéke minden naptári nap után a felszámítás időpontjában érvényes jegybanki alapkamat kétszeresének a 365-öd része.
Az adóhatóság a késedelmi pótlék tartozásokat a gazdálkodó- és egyéb szervezeteknél évenként egyszer, november 15., vagy az ezt követő munkanapjával, mint esedékességgel előírja az adósok folyószámláján. Önkéntes teljesítés hiányában ezek beszedése érdekében ekkor tömegesen bocsátják ki az azonnali beszedési megbízásokat, ezek eredménytelensége esetén pedig haladéktalanul foganatosítják a vagyon elleni kényszercselekményeket is – áll az APEH Csongrád Megyei Igazgatóságának tájékoztatójában.

Van azonban egy ennél békésebb megoldás is e tartozások rendezésére: a fizetéskönnyítés. Ez irányulhat részletre, halasztásra, méltányosságra, vagy ezek kombinációira, a nem magánszemély adózó gazdasági helyzetétől, a működőképességét is biztosító teljesítőképességétől függően. A mérlegelésnél az adózó javára szolgáló körülmény, ha a tartozásából a kérelem elbírálásáig teljesít, hiszen a jóhiszemű joggyakorlás fogalmába – többek között a fizetési szándékot kifejező e magatartás is beletartozik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autót nyerhet, aki elmegy a szűrésre

Nyereményjátékkal csábítja egy most induló kampány az érintett nőket méhnyakszűrésre. Aki februárig… Tovább olvasom