Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Késik a tiszavirágzás

Szeged - Újra árad a Maros és a Tisza, a tetőzés jövő hét elejére várható. Az áradás és a hűvös idő miatt késik a tiszavirágzás is: a kérészek nem kapták meg a fejlődésükhöz szükséges hőösszeget.
Akár naptárt is lehet igazítani a tiszavirágzáshoz, éppen ezért feltűnő, hogy június végén még mindig nem rajzanak a kérészek. A rovarok násztánca azonban idén sem marad el, csupán a szokatlanul hűvös időjárás és az áradás miatt még mindig hideg a víz, ezért nagyjából két hetet késik.

– Nem kapták még meg a fejlődésükhöz szükséges hőösszeget, ezért maradt el a június közepi lárvakelés – magyarázta Gaskó Béla entomológus, hozzátéve: a megemelkedett vízszint a szép természeti jelenségre semmilyen hátrányos hatással nem lesz. Várhatóan a jövő hét végén előbújnak az agyagpartok üregeiből a kérészek, hogy aztán a víz feletti nászrepülés után párosodjanak, majd még elpusztulásuk előtt a sodrásiránnyal felfelé haladva lerakják petéiket, bízva abban, hogy a folyó saját „szülőhelyükre" viszi vissza utódaikat.

Az áradó Maros miatt a Tisza szintje is emelkedik. Fotó: Schmidt Andrea
Az áradó Maros miatt a Tisza szintje is emelkedik.
Fotó: Schmidt Andrea

A Romániából érkező árhullám miatt egyébként tegnap első fokú készültség lépett életbe Makónál a Maroson. Keller Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság központi műszaki ügyeletvezető helyettese elmondta: vasárnap 450 centiméteren várják a tetőzést. Mindez a Tisza szintjét is befolyásolja: a lassú apadás megállt, sőt: Szegednél ismét emelkedni kezdett. Vasárnap vagy hétfőn várható a tetőzés 850 centiméteren.

Mindez azt jelenti, hogy legalább 2-3 hétig tart majd az apadás – feltéve, hogy nem esik jelentősebb mennyiségű csapadék. A szegedi rakpart így legalább 3 hétig még biztosan nem lesz használható.

Sok helyről jól látszik majd a tiszavirágzás

A tömeges kérészrajzás a Tiszán rendszerint 3–4 napig tart. Szakemberek szerint a tiszaszigeti telep az egyik leglátványosabb hely, de a folyó Szeged feletti szakasza, a Maros-torkolat, valamint Algyő is kedvező terület a tiszavirágzásra. Az utóbbi években még Szeged belvárosában is jól megfigyelhető volt a rovarfelhő késő délutántól alkonyatig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Novák Péter dupláz a szabadtérin

Novák Péter jelenleg a My Fair Lady próbáin dolgozik koreográfusként, lélekben azonban már Dózsa György szerepére is készül. Tovább olvasom