Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Késik, de tavaszra meglesz a Bálint Sándor-emlékház

Közel egyéves késéssel jelölte ki a szegedi közgyűlés a Bálint Sándor-emlékház helyét, következő lépésként pedig egy kutatóközpont létrehozását tervezik.
Amikor 2004 júliusában nem jutottak egyezségre Bálint Sándor szülőházának adásvételéről az ingatlan tulajdonosai és a szegedi városvezetés, Botka László polgármester egy Szeged feliratú matricát ragasztott az épület kapujára, jelezvén: hamarosan újra az önkormányzat birtokába kerül a Pálfy utcai ház. Azóta tudjuk, ez nem így lett, hiszen az ingatlant lebontották.

Még abban az évben létrehozták az európai jelentőségű szegedi néprajztudósról, Bálint Sándorról (1904–1980) elnevezett közalapítványt, hogy megfelelő helyet biztosítsanak a hagyatékának. A tervek szerint 2006. július közepéig kellett volna kijelölni, hol rendezzék be a tudósról elnevezett tájházat, a szegedi közgyűlés azonban csak múlt csütörtökön szavazta meg a forrást az alsóvárosi Nyíl utca 43. szám alatti napsugaras ház megvásárlására.

Virág András alsóvárosi képviselő, a Bálint Sándor Közalapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, a 19. században épült ház mellett szólt, hogy alapító okiratukban lefektették: csak olyan ingatlan jöhet számításba, amely közel található a Mátyás térhez, azaz Bálint Sándor kutatómunkájának elsődleges helyszínéhez.

Az adásvételt heteken belül lebonyolítják, kora ősszel megkezdődhet a rekonstrukció. Első lépésben egy emlék- és közösségi ház kialakítását tervezik, amelyben a tudós életútját, életművét követnék végig, az ingatlan udvarán pedig a néprajzi hagyományok szellemében egy közösségi teret létesítenének – mindez jövő tavaszra készülne el.

Az ingatlan kiválasztásánál sokat nyomott a latban a Nyíl utcai épülethez tartozó mintegy 1300 négyzetméternyi telek, hiszen az emlékház létrehozása mellett a hagyaték különböző részleteit is látogathatóvá kívánják tenni. – A közalapítvány projektje újabb ingatlant feltételez, hiszen célunk egy kutatóközpont kialakítása is a területen – árulta el Szabó Magdolna, a Móra Ferenc Múzeumot képviselő kuratóriumi tag, a Bálint Sándor-hagyaték gondozója.

Az emlékház és az alapinfrastruktúra kialakításának költségeit – 40 millió forint – Szeged város magára vállalta, a második lépésben azonban szükség van a kuratóriumban képviselt intézmények, azaz a Móra Ferenc Múzeum, a Szegedi Tudományegyetem és a Szeged-Alsóvárosi Ferences Rendház összefogására, illetve pályázati források elnyerésére.

Gelegonya Edina

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyvenévesen diploma

Tovább olvasom