Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Keskeny, kátyús, veszélyes útszakasz

Idén kétszer javították ki az úttestet, de ismét kátyúktól szabdalt a Hosszú utca. Szegednek ezt a legszélső, kis utcáját felfedezték maguknak az autósok: a Vértó környékéről Budapest felé sietők, vagy a Cora–Metro–Praktiker áruház-háromszögből a városba igyekvők erre rövidítenek. A Hosszú utca lakói pedig szenvednek.
Szlalompálya négy- és kétkerekűeknek is Fotó: Frank Yvette
– Katasztrofális állapotok uralkodnak itt! Jó darabon nincs járda. De ez hagyján, az áruházakból autózók ezt a keskeny utcát használják, hogy a lámpákat kikerülve bejussanak a városba – lép a kerítéshez közelebb V. S., mert az egyik autó a kátyúk között szlalomozva majdnem fellöki. A férfi elmeséli: augusztus óta albérletben lakik itt, de az egyre több autó zavarja a nyugalmát. Reggel hattól késő estig hajtanak erre a kocsik.

A Corához legközelebbi házban élő fiatal nő nem árulja el a nevét, csak azt, hogy 13 éve él itt. Ő úgy gondolja, előnye és hátránya is van annak, hogy az egykor csendes utca közelében nőttek ki a földből az áruházak. Örül, hogy a háza közelében a nagybevásárlást ugyanúgy megejtheti, mint ahogy a mindennapi élelmet is beszerezheti. Ezért tudomásul veszi, hogy utcájukban megnőtt a forgalom.

A kátyúktól szabdalt úttesten Kutas László kénytelen annyira lelassítani kocsijával, hogy gyalogosan mellette haladva kérdezhetjük, ő meg elmondja: azért jár sokat erre, mert az utca végében van a földjük.

– Mit akarnak itt? Épp elég baj, hogy az autósok megtalálták ezt az utcát. Ezért akarják szélesíteni és csatornázni, a kertemből is elvettek egy darabot – ront nekünk a mérges kutyáktól hangos ház dühös gazdája.

A környék önkormányzati képviselője, Lauer István is Hosszú utcai lakos.
– Négy nap alatt tették tönkre az ősszel rendbe hozott úttestet az autósok, akikből a karácsonyi vásárlás idején nekünk is több jutott. Az újabb javításnak csak tavasszal, a csatornázás befejezése után van értelme – magyarázza a képviselő.

Megtudjuk: az 1970-es években épültek az első házak itt, a Béketelep legszélén. Ő is azért választotta lakóhelynek, mert a városhoz közel, mégis nyugodt helyen tudhatta a házát. A városrész többi utcájától mezőgazdasági és ipari területek választják el. – Az biztos, hogy egyik itt lakó sem örül annak, hogy a nem átmenő forgalomra tervezett, ezért keskeny kis utcában autók tömegelnek. Nyugalmat szeretnénk. A város több pontján, például épp a Vértónál a lakók lezárták a közeli utcát az idegenek, az átmenő forgalom előtt. Tudomásul kellene venni, hogy ez is pihenő övezet. Ezért nem is szorgalmazom, hogy az autózóknak megfelelő minőségű legyen az úttest a Hosszú utcában – mondja a képviselő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terülj asztal, otthon

Külföldön megszokott, hogy szentestén étteremben eszik az egész család – a háziasszonyok… Tovább olvasom