Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Késnek és hiányosak a tervezetek

Tegnap megírtuk, hogy a szegedi egészségügyi intézmények vezetői határidőig megkötik a finanszírozási szerződéseket az egészségbiztosítóval. Más megyei intézmények tegnap délig viszont még a tervezeteket sem kapták meg.
Horváth Ágnes, a szaktárca államtitkára korábban arról beszélt: minden egészségügyi intézményhez eljutottak kedd estig a finanszírozási szerződéstervezetek. Ezeket április elsejéig kellene megkötni az egészségbiztosítóval, hogy a kórházak hozzájussanak a működésükhöz szükséges forrásokhoz.

Pajor László, a városi kórház főigazgatója – aki időben megkapta a szerződés tervezetét – tegnapra ígérte ugyan az aláírást, de ezt mégis csak ma délután teszi meg.

Haiman Éva, az SZTE orvoscentrumának PR-referense viszont arról tájékoztatott, hogy csak tegnap délután jutott el hozzájuk a finanszírozási szerződés „előzetese". Ebből hiányoznak a teljesítményvolumen-korlátra (tvk) és az extrafinanszírozásra vonatkozó adatok. E nélkül viszont lehetetlen kiszámolni a pénzügyi támogatás mértékét. Megkérdeztük Schleining Ibolyát, a megyei egészségbiztosítási pénztár vezetőjét, miért hiányoznak a legfontosabb adatok a szerződéstervezetből. Az igazgató a kérdésre nem tudott válaszolni, csupán annyit mondott, időben elküldték a megállapodások tervezeteit a megye egészségügyi intézményeinek. Hozzátette: a nyomtatott változatokat csütörtökön, pénteken és szombaton írhatják alá székházukban a kórházvezetők.

„Csak" a lényeg nincs meg

Az OEP-pel kötendő szerződéseknek négy alapeleme van, az egészségügyi intézmények ebből tudják kiszámolni, mennyi pénzre számíthatnak a működésükhöz. Ezek az ágyszámok, a tvk-k, a súlyszámok vagy szorzók és az extrafinanszírozás bizonyos speciális ellátásokra. Az ágyszámok március eleje óta ismertek, az ehhez kötődő alapfinanszírozás szintén, a szorzók – amivel bizonyos drágább kezeléseket súlyoznak – ugyancsak tudhatók. Csak két adat volt ismeretlen eddig: az, hogy egy adott ellátásból mennyiért fizet havonta az egészségbiztosító (tvk), és hogy melyek azok a speciális kezelések, amire pluszpénzt adnak, illetve mennyit adnak érte. A szegedi orvoscentrum szerződéstervezete egyiket sem tartalmazza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telt ház előtt tartotta estjét Szegeden Kertész Imre

Telt háznál, több száz hallgató körében tartotta meg tegnap estjét Kertész Imre Nobel-díjas író az… Tovább olvasom