Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Kesselyák Gergely művészeti vezető marad a szabadtérin

Főzeneigazgatóként öt esztendőn át Kesselyák Gergely határozza meg a Magyar Állami Operaház művészeti arculatát. A fiatal karmester a szegedi szabadtéri művészeti vezetőjeként is tovább dolgozik.
Kesselyák Gergely Kevével, a Nabucco kesely paripájával a Dóm téren. Fotó: Hollósi Zsolt
A Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti vezetője, Kesselyák Gergely múlt szeptembertől már művészeti igazgatója és megbízott főzeneigazgatója volt a Magyar Állami Operaháznak. A napokban öt évre szóló hivatalos kinevezését is megkapta, ami a mostani felállásban azt jelenti: Hegyi Árpád Jutocsa főigazgató mellett ő határozza meg nemzeti dalszínházunk művészi arculatát.

– Nagy megtiszteltetésnek és hatalmas kihívásnak tartom a megbízatást. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a szegedi szabadtérivel megszakadna a kapcsolatom, továbbra is művészeti vezetőjeként is dolgozom – mondta el megkeresésünkre Kesselyák Gergely. – Folyamatosan gondolkodom arról, hogyan lehetne a két intézmény kapcsolatát még erősíteni is a jövőben. Eltökélt szándékom, hogy szorosabbra fűzzem az Operaház és a Szegedi Nemzeti Színház operatagozatának együttműködését is, amelyre már a múltban is számos jó példa akadt. Hogy más ne említsek, a Turandot-, a Pillangókisasszony- és a Vérnász-produkció is Szegeden született meg, majd miután ott nagy sikert aratott, Budapestre került.

Herczeg Tamás a helyettes

Herczeg Tamás, aki a fesztivál kommunikációs tanácsadójaként szerződéssel már az elmúlt nyáron is Szegeden dolgozott, a menedzsmentétől eltérő szakmai elképzelései miatt február 1-jei hatállyal lemondott a Magyar Állami Operaház kommunikációs igazgatói posztjáról. A jövőben a Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztiválszervező Kht. igazgatóhelyetteseként folytatja a munkát.

A főváros után Szeged a legnagyobb operai hagyományokkal rendelkező város Magyarországon, ezért azt remélem, hogy a feszített következő operaházi évad után a jövőben lehetőség lesz koprodukciókra nemcsak a szabadtérivel, hanem a kőszínházzal is. A Dóm téren jövő augusztusban még saját, szegedi produkcióként hozzuk létre azt a Bánk bánt, amit azután minden nyáron felújítunk majd augusztus 20-ára. Egyelőre tárgyalunk a szereplőgárdával. Az előadást valószínűleg Szikora János, a szolnoki színház igazgatója rendezi, én dirigálom, az énekesek pedig a magyar operajátszás élvonalából kerülnek ki. Két szereposztást tervezünk, világsztárokat és már nemzetközi színpadokon is bizonyított fiatalokat is meghívunk. Neveket egyelőre azért nem mondhatok, mert még tartanak a szerződtetési tárgyalások.

Bár Kesselyák Gergely 2004 decemberében 1+1 évadra szóló szerződést kötött a szabadtérivel, Bátyai Edina, a játékok ügyvezető igazgatója megerősítette: hosszabb távon is együtt szeretne vele dolgozni. A két funkció ugyanis nem zárja ki egymást, sőt a szabadtéri csak profitálhat abból, ha művészeti vezetője az Operaháznak is meghatározó egyénisége.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfél milliós adomány a szívsebészetnek

Másfél millió forint értékű műszert adományozott egy makói férfi a szegedi szívsebészeti klinikának.… Tovább olvasom