Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Késtek a buszok és a vonatok

A Dunántúlon és az ország középső részén tegnap lehullott hó a távolsági buszközlekedésben és a vasúti forgalomban is jelentős fennakadásokat okozott. Ezek egy része Csongrád megyét is érintette, a Szegedre tartó járatok olykor többórás késéssel érkeztek meg.
Több mint 4 óra késéssel futott be Szegedre a Pécsről menetrend szerint 9 óra 20 perckor érkező busz. Szebenyi István Bajáról szeretett volna Kecskemétre jutni tegnap délelőtt.

– Baján nem tudták megmondani, hogy hol jár az a busz, amelyiknek Kecskemétre kellett volna indulnia – számolt be tapasztalatairól a fiatalember. – Ezért felszálltunk erre a járatra, hogy innen, Szegedről vonattal mehessünk tovább Kecskemétre – tette hozzá.
Minyó István, a Mars téri autóbusz-pályaudvar diszpécsere arról számolt be, hogy bár voltak többórás késések tegnap, a közlekedés folyamatos volt. A helyközi autóbuszok tudták tartani a menetrendet, és az Észak-Magyarországról érkező távolsági járatokkal sem volt gond. A Dunántúlról felénk tartó járatok közül azonban sok autóbusz késett 1-2 órát, így a Győrből, Székesfehérvárról vagy Veszprémből érkező buszok is.

A vonatozók is bőven megérezték a havazás hatását: a Nyugati pályaudvarról 14 óra 5 perckor indult gyorsvonat például durván egy órát késett. Az állomáson az információs az utasoknak elmondta: Cegléd környékén a havazás miatt kaotikus az állapot. Délelőtt még nagyjából félórás késésre számítottak a vasutasok, délutánra egy óra lett belőle. A MÁV hivatalos tájékoztatása szerint Kőbánya-Kispest állomás forgalma akadozott, és a ceglédi vonalon is borult a menetrend.

Az emberek többsége – mikor szembesült a pesti vonat késésével – úgy döntött: nem várja meg érkező ismerősét. Kelemenné Szalma Mária kitartott: férje nagynénje elé sietett a vonatállomásra.

– Tudtam, hogy nagy havazás és hóakadályok alakultak ki a Dunántúlon. Nem gondoltam volna, hogy délutánra Pest megyében is hasonló lesz a helyzet – mondta. – Muszáj megvárnom a nagynénit, mert múltkor eltévedt Szegeden.

Hómentes szilveszter

A megyében legföljebb hószállingózás várható a következő napokban. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szegedi állomásán elmondták: karácsony óta átlagosan 30 milliméter csapadék hullott. Ez megfelel az elmúlt évek csapadékmennyiségének. Ha az átlaghőmérséklet fagypont alá süllyedt volna, Szegedet és környékét, 35-40 centiméteres hótakaró borítaná. A mai napon Szegeden erősen felhős, mínusz 7 fokos hideg várható. Hószállingózás előfordulhat, de jelentősebb mennyiségű csapadékra nem kell számítani. Vasárnapra 3-5 milliméter esőt jósolnak. Hazánkon egy mediterrán ciklon vonul végig, ami az ország többi részén hatalmas hószakadást idéz elő. A dél-magyarországi régió azonban ennek a ciklonnak a peremén helyezkedik el.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bagolyraj a Kemes utcában

Több mint száz erdei fülesbagoly költözött a szegedi Kemes utcába. Szokatlanul nagy számukat a… Tovább olvasom