Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Késve jött a segítség - meghalt egy kübekházi nő

Három órát várt a szegedi orvosi ügyelet megérkezésére egy kübekházi asszony, aki rosszul lévő édesanyjához hívott segítséget. Mire a segítség megérkezett, az idős asszonyt már nem lehetett megmenteni, meghalt. A szegedi ügyelet vezetője vizsgálódik az ügyben.
Meghalt nemrégiben egy idős asszony a Szegedhez közeli Kübekházán, mert túl későn jutott orvosi ellátáshoz.

Nagyjából két hete, hétköznap este fél nyolckor hívta föl a 104-et Lengyel Lászlóné, mert szívbeteg édesanyja rosszul lett. A szegedi orvosi ügyeleti központban dolgozó diszpécsernek a kübekházi nő beszámolt anyja panaszairól. Elmondta, hogy az idős asszonynál hirtelen látászavar lépett föl, a gyomrát fájlalja, és nemigen találja helyét a házban. Ahogy a kübekházi asszony meséli, a diszpécser megkérdezte tőle, hogy miért annyira ideges, mire a nő kifakadt: „Mégis, mit gondol, milyen legyek, ha rosszul van az édesanyám?!"

Vizsgálódást ígérnek

Szerettük volna megtudni a szegedi sürgősségi felnőtt ügyeletet működtető Országos Mentőszolgálat helyi vezetőinek álláspontját is a kübekházi tragédiával kapcsolatban. Zentay Attila, a szegedi ügyelet szakmai vezetője a jövő hétnél korábbra nem tudott nyilatkozatot ígérni. Előtte ugyanis ellenőriznie kell az akkor befutó hívásokat, amit fővárosi központjukban tárolnak. – Mivel Lengyelné őket nem kereste meg, a mi jelzésünket az ügyről bejelentésnek tekintik, amit felelősségteljesen akarnak megvizsgálni.

Teltek a percek, majd az órák, de a segítség nem jött. Közben az idős nő állapota még rosszabbra fordult. Este tízkor Lengyelné végül úgy döntött: újra fölhívja a szegedi mentősök központját, és újra segítséget kér. Ekkor már egy másik szolgálatirányító vette fel a telefont, aki kedvesen megígérte: megpróbálja megsürgetni a kollégákat, hogy mielőbb kiérjenek Kübekházára. A mentőkocsi végül háromnegyed tizenegykor érkezett meg az asszony portájára.

Lengyelné szerint ekkorra már vérnyomása, pulzusa sem nagyon volt édesanyjának, a nyelve se igen forgott, és magatehetetlen állapotba került. Az ügyeletes orvos – látva a helyzet komolyságát – rohammentőt hívott a Szegedtől húsz kilométerre lévő faluba, ami nagyjából tizenöt perc alatt érkezett meg. Lengyelné tudja: a szakemberek megpróbálták ugyan injekcióval stabilizálni édesanyja állapotát, de ennek ellenére meghalt. Az orvosok azt mondták, sok munkájuk volt, nem tudtak korábban jönni.

– Nem akarok pert indítani, de jó lenne, ha a szegedi ügyeleten is tudnák: ha mentőt hívunk, azt nem szórakozásból tesszük – beszélt a tragikus eseménytől megtörten Lengyel Lászlóné. – Tudja, Kübeken is emberek élnek – vagy halnak!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rossz szokás a sorbaállás Szegeden

Bővítette telefonos ügyfélszolgálatát az Égáz-Dégáz. Tegnap ki is próbáltuk. Miért tolong mégis a… Tovább olvasom