Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Késve kezdődött, majd félbeszakadt az ajándékkoncert

Az eső miatt félbeszakadt csütörtökön éjszaka a Dóm téren az eleve késve kezdett ajándékkoncert. A zenekari árokban a muzsikusok gyorsan elcsomagolták kényes hangszereiket. A lelátó pillanatok alatt esernyőerdővé változott. Több tízmillió forintba kerülne a szabadtéri színpad és a zenekari árok lefedése, amivel a hasonló helyzetek elkerülhetők lennének.
Mentik a hangszereket a zenekari árokban és a színpadon. Fotó: Frank Yvette
Hiába telt meg a nézőtér csütörtökön este a szimfonikusok hagyományos ajándékkoncertjére, a műsort nem tudták a szokott időben elkezdeni. Ahogy Solymos László alpolgármester belekezdett köszöntőjébe, eleredt az eső. A zenekari árokban a muzsikusok gyorsan elcsomagolták kényes hangszereiket. A lelátó pillanatok alatt esernyőerdővé változott. Gyüdi Sándor, az est karmestere közölte: a meteorológiai állomás előrejelzése szerint valószínűleg negyed órán belül elvonul a zápor. A közönség az árkádok alá menekült, csak a legelszántabbak maradtak esernyővel a nézőtéren. Amikor a második, sőt már a harmadik negyedóra is eltelt, az eső pedig csak nem akart elállni, egyre többen elindultak haza. A szimfonikusok igazgató-karnagya azzal lelkesítette a maradókat, hogy 11 óráig biztosan kivárnak.

Közben arról tanácskoztak a szabadtéri vezetői, hogy mit tegyenek. Az ajándékkoncertnek ugyanis sosincs esőnapja, mert mindig két produkció közé tudják csak beszorítani. Ezúttal sem lehetne újabb estét elvenni a Bánk bán-stábtól, mert azzal kockára tennék az így is rohamtempóban készülő bemutatót. Felmerült, hogy tartsanak augusztus 21-én rendkívüli esőnapot. De mi van akkor, ha az egyik Bánk bán-előadást is elmossa az eső? – kérdezte a direktor asszony, Bátyai Edina. Azt is azon a napon kellene pótolni.

A tanácskozást megszakította, hogy kevéssel fél 11 előtt mintha elvágták volna, abbamaradt a szitálás. Húsz perc technikai felkészülés után kezdeni szeretnének, tájékoztatta a közönséget a hangosbemondó. Sokan ekkor adták fel. A színpadról söprűvel, partvissal, lapáttal próbálták letakarítani a vizet.

Drága az esőmentesítés

A hazánknál sokkal csapadékosabb országokban is egyre népszerűbbek a szabadtéri fesztiválok. Például Norvégiában és Németországban úgy építik fel a színpadokat, hogy azok a zenekari árokkal együtt állandó vagy néhány perc alatt kinyitható sátortetőt kapnak. A nézők pedig nem flitteres nagyestélyiben és szmokingban hanem esőkabátban, sőt síruhában járnak az előadásokra. Ha leszakad az ég, akkor is kitartanak. Bátyai Edina szerint a Dóm tér esőmentesítése sok tízmillió forintba kerülne.

Jó, ha negyed ház maradt. A szabadtéri vezérkara úgy döntött, nem tartanak szünetet, elhagyják a Mozart-szimfóniát, így Juronics Tamásék fellépésével másfél órányira rövidülhet a műsor. Amikor Gyüdi Sándor fellépett a karmesteri pulpitusra, ovációval fogadták. A Figaro-nyitánnyal indítottak a szimfonikusok, a Mozart-blokk a G-dúr zongoraversennyel zárult volna. A versenygyőztes Némethi Zsófia el is kezdte játszani, de már az első tétel közepén újra esni kezdett. A karmester elegáns volt, a tétel végén intette csak le a zenekart. Alig félórányi muzsikálást engedélyezett az időjárás.

– Örülök, hogy legalább a versenygyőztes fiatalok bemutatkozhattak. Nagyon sajnálom viszont, hogy nem tudta eltáncolni Bartók Táncszvitjét a Szegedi Kortárs Balett. Juronics Tamás együttesét először láthatta volna ajándékkoncerten a közönség. Remélem, a jövőben még találunk lehetőséget az együttműködésre – mondta Gyüdi Sándor, aki a ma esti újabb ingyenkoncertre is meghívta a közönséget: a Bartók-fiesztán a Magyar képeket adja elő zenekarával a Klauzál téren.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bukdácsolnak a gyalogosok

Megint a régi rendben közlekednek az autósok a szegedi Anna-kútnál, a gyalogosok viszont még egy… Tovább olvasom