Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Kész átverés, avagy a vásárló megtévesztése?

Szeged - Ha az ember vásárol, nagyon résen kell lennie. Ezt a közhelyszerű tanácsot ezúttal a Delmagyar.hu egyik olvasójának története igazolja, akit egyetlen átgondolatlan vágy vezérelt: az akciós kerékpár.
El is látogatott a P-betűs barkácsmultihoz, hogy valóra váltsa az ígéretet, az olcsó kerekezés ködfátyolos álmát. Talált ott minden elgondolható fajtát: merev vázasat, félteleszkóposat, sőt összteleszkóposat is. Lássuk be, érthető, hogy ez utóbbi lett a nyerő. Irány a Balaton, suhanni a srácokkal, hekkszünet, suhanni a srácokkal.

Elégedetten pengette ki a 19990 Ft-ot, aztán az első meglepetés akkor érte, amikor közölték a pénztárnál, hogy a garancia csak akkor érvényes, ha az általuk megjelölt szakszervizben helyezik üzembe a kétkerekűt. Természetesen, mondta a vásárló, ha ez a szabály, akkor alkalmazkodni kell.

A következő, sejthetik, még nagyobb meglepetés már a K. téri szakboltban érte, amikor az üzembehelyzési metódus első másodperceiben közölték vele, ez a kerékpár nem neki való, ugyanis ez a 26-os kerékpár, ami a legmodernebb, csak olyan emberekre tervezték akik 15-20 kg-osok, valamint azt is, hogy a merev vázas kerékpárt is csak 90 kg-os emberekre tervezték. (A kerékpárra, persze, semmiféle tájékoztató nem volt kirakva, hogy milyen súlyú embereknek való.) Sebaj, üzembe helyezik ők, plusz négyezerért. Egye fene, gondolta, csak legyen már meg, ki is próbálta, pöpec.

Ez nem az a bringa...
Ez nem az a bringa...

Hanem a második próba után a váz középső részén, a csatlakozásnál valami szétesett. Amikor leszállt, hogy megnézze, kicsit megrángatta a pedált, mire az a kezében maradt. Na, akkor itt betelt a pohár.

Elvitte a szakszervizbe, írják be, kevésbé modern, működő biciklire szeretné cserélni. De visszakoztak. A pórul járt vásárló nyomatékosította, nem szeretne kicsúszni a 8 napból, akkor még cserélni lehet. Majd az elutasító hangulatra a fogyasztóvédelem rémét lebegtette meg.

Mindhiába. Ezt a választ kapta erre: a fogyasztóvédelem sem a régi, az sem tud mindent elintézni.

Együtt érez a balatoni cangázás reményét elvesztő olvasónkkal vagy éppen a kárörvendő „olcsóhúsnak…"-ozó oldalt képviseli? Írja meg véleményét!

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. Madzsar. 2008. június 03. 15:54
  „Aki a szutyok multik (teszkó, kora, praktiker, obi, baumax, stb) akciós szemeteiből vásárol, az meg is érdemli.

  Ha nem csak kerékpárnak látszó tárgyat szeretnél: Prolog, Author, Maniac...”
 • 47. Mese 2008. június 02. 18:41
  „46: köszi a linket,nagyon tanulságos:D
  Jót nevetek. Egyszer nekem is volt halálfélelmem párom bicaján:D Az is ilyen occsó :D
  Akkor még nem tudtuk,mire vállalkozunk:D”
 • 46. Aki szeret tapasztalatot szerezni és közben röhögni, katt ide: 2008. május 31. 14:20
  „.
  Nagyon jó kis információk, amik másra is jók!”
 • 45. Moon 2008. május 30. 22:35
  „Szomorú tény de bekellene látni végre hogy ami baromi olcsó ott ne nagyon várjon az ember minőségi terméket. Sokat nézegettem én is kerékpárt mielőtt megvásároltam a sajátomat de nálam kizáró ok volt az "Akciós bóvli" kerékpár. Volt szerencsém látni egy javításra behozott "gazdaságos" kerékpárt szétszerelve hát ott ahol lehetett spórolni a gyártásnál ott spóroltak is. Mindezt egy neves kerékrpár üzletbe mutatták meg.”
 • 44. Ful 2008. május 30. 19:52
  „Mórahalom, Kistelek, Rúzsa, Dorozsma.
  Apukám minden hétvégén végigjárja.
  Az én öreg Puch-omat 10 éve vette - azóta is csak kenni kell és fújni.
  A két fiamnak az elmúlt 5 évben folyamatosan cseréli a bringáit - ahogy nőnek.
  Kemény alkudozós az öreg 10.000 még életében nem fizetett és kettessével veszi a gépeket.
  Ja és ott helyben összerakják, beállítják; ha kell ülést vagy kormányt cserélnek.
  Üzembehelyezési költség??? - ettől besz@rok”
 • 43. blueshark 2008. május 30. 17:57
  „Én is bringás vagyok.

  Ajánlanám még az oskola utcai Aut...r-t.A hervis-es akciós bringákról még annyit az az első teló nem teló, meg kellene nézi a rugóutat és összehasonlitani egy márkás drága bicóéval!”
 • 42. egy bringas 2008. május 30. 15:33
  „Sztem harom bolt van Szegeden, ahol bringat arulnak. Az egyik a Csongradin, egy bizonyos P betus, a masik a Kossuthon M-mel kezdodik, a harmadik egy uj a Romai krton es H betus. Az ottani emberek minden napjukat bringat kozt toltik es ha nem dolgoznak, hat bringaznak egyet. Lehet szamitani a szakertelmukre. Sajnos ezt nem tudom elmonadni sok mas "szakuzletrol" vagy hipermarketrol! Es neha ezekben a draganak hitt boltokban is lehet olcso ES jo minosegu bringakat vasarolni. Csak korbe kell nezni es kerdezni.”
 • 41. kötekedő 2008. május 30. 10:34
  „A P boltnak a K anyukáját!
  Azt meg nehezen hiszem, hogy a fogyasztóvédelem sem tud tenni semmit. Ez a pofátlanság teteje lenne.”
 • 40. Bikerider 2008. május 30. 09:27
  „Én a nemrég megnyílt Hervisben vettem akciós kerékpárt 19900 Ft-ért. Kétezer volt az üzembe helyezés(ott helyben). Teljesen meg vagyok vele elégedve, jó a váltó, van első teló, jók a fékek, masszív a váz. Egy-két apró hibát kellett kiküszöbölni, de az előfordul.
  Szóval szerintem ki lehet fogni jó áruházi bringát, csak nagyon résen kell lenni.”
 • 39. Orsoly 2008. május 30. 09:13
  „Én a kisfiamnak szeretnék éppen bringát vásárolni...Bejártam egész Szegedet tájékózódás szempontjából.Akkor szembesültem én is az "egyéb költséggel",amikkel a "multikban" az áron felül számolni kell.Tehát a 10-12.000,-os "TESCO GAZDASÁGOS" kisbicaj (de mondhatnám a CORA vagy a Praktiker akcióját is) a végén ,összeszereléssel 16-17.000,-.Így hát,maradok a bringás boltban található,MINŐSÉGI, GARANCIÁS ,eredetileg is 17.000,-ért kapható (összeszerelve,beállítva) kisbicajnál.Amit mellesleg évekig fog használni,nem csak 2-3 hónapig....”
 • 38. méltatlankodó 2008. május 30. 09:02
  „Ez a rohadt billentyűzet ... :) Azért talán érthető volt.”
 • 37. méltatlankodó 2008. május 30. 08:58
  „Még annyit, hogy azt azért elismerem, hogy szívesen vennék magamnak egy jobb bringát. De ameggig minimum egy minimálbérnyit kell kipengetni érte és bármikor elloják fényes nappal még bekamerázott lépcsőházból is, addig maradok a gezdeságos ringáknál.”
 • 36. méltatlankodó 2008. május 30. 08:53
  „Én valamikor a Metroban kb. 12000 Ft-os tucatbringát vettem. Az ülést ki kellet cserélni rajta, mert az eredeti elviselhetetlen volt. Nem vittem szervízbe, inkább hagytam a fenébe a garanciát és magamnak raktam össze. persze az látszott, hogy a tengelyek egy kicsit görbék, a váltó sem egy tökéletes minőség, de 6 évig használtam tavasztól késő őszig, minden hétköznap, napi 13 km. Nekem megérte. Most tisza rozsda, de legalább még a Mars térről sem akarták eddig ellopni. A lánc tönkrement, vettem egy S. Csepel feliratú láncot. Na mi volt ráírva? Made in China. Csomagolta a S. Csepel. Ennyit az igazi magyar márkáról.”
 • 35. LoLLeR 2008. május 30. 08:43
  „Ez olyan, hogy műszaki cikket nem veszek olyan helyen, ahol kenyeret is árulnak!
  Ennyit megér az a pár ezer forint..., de ki hogy érzi és jó neki!”
 • 34. nagypappa 2008. május 30. 04:09
  „azért, ha a vásárban veszed a bringát érdemes megkérdezni, merre ne bringázz vele.”
 • 33. bringát a lomistól! 2008. május 30. 00:02
  „Ha olcsó bringa kell, menj ki a dorozsmai vagy mórahalmi vásárba. Ott kapsz peugot, puch stb bringákat, ami 10-15 év használat után is a porba alázza a barkácsmultis szarokat. 8-10 eft-ért olyat kapsz, amit ugyan min. 10 éves, de még 10-et simán kibír.
  Ha meg új kell, menj el egy szakboltba, ez van.”
 • 32. Akivel megtörtént 2008. május 29. 22:05
  „Változás a bicaj sztoriban.
  Örülök, hogy ennyien hozzászoltatok a témához. Szándékom a következő volt amit sikerűlt is elérnem, azaz nagyom gondolja meg mindenki, hogy hol vásáról.
  Nincs semmi bajom azokkal akik itt vásárolnak, hiszen valaki csak itt tud vagy legalább is nincs lehetősége a jobb minőségű dolgokra.
  Szóval a nagy változás a következő, a kerót visszavittem az üzletbe, ahjol kis huzavona után visszaadták a pénzemet. Ezt megelőzte egy kis felkészülés ami magába foglalja azt a tényt, hogy igen is nem árt elmenni a fogyasztóvédelemhez és kikérni a tanácsukat.
  Ne feledd, hogy bármikor bármit is vásárolsz, és ha az nem a te hibádból romlik el akkor az eladónak kárpótólnia kell téged.
  Egy kis jogi háttér: 40/2003.(VII.30.)GKM rendelet
  minden ami a fogyasztói kifogásról szól.
  A szakszervízben tapasztaltakról.
  Korrekt hozzáállás, (4000-ért lehet is:)) de a pénzt nem nézve igazat kell nekik adjunk. Szakik a maguk szakmájában azaz minden olyan infóval elláttak ami szóba jöhet egy jó kerékpár vásárlásnál. Utólag is köszönöm nekik a segítséget.”
 • 31. praline 2008. május 29. 21:59
  „Együtt tudok érezni, minden multiban vett kerékpártulajdonossal. Mi is a M-ban találtunk az ikreinknek kerékpárt. De jó, mert ha szakboltba akarom megvenni akkor 17E -be kerül darabja, így a 2-őt vettem meg 22-ért! Már előre örültem, hogy végre kaptam is. Ám a garancia (mint minden multis kerékpár esetében) 5000Ft/db. Na persze, inkább hagytuk veszni a garanciát, és 2 óra összeszerelésre ráfordított idővel megspóroltuk magunknak a 10ezret! Nem egy rossz órabér :D”
 • 30. Kő Pál 2008. május 29. 21:55
  „Én "Mese"-vel értek egyet, tartós használatra csak szakboltból.
  Saját tapasztalat, hogy ott vett bicaj két éve 22e Ft felkészítve garival csak annyit kért, hogy utánfutózás miatt a pedáltengely csapágyat kellett cserélni.”
 • 29. nagypappa 2008. május 29. 21:40
  „régen mondom én, az ember ha kijön egy áruházból azt kell megnéznie hol, b. szták át?
  Mert, hogy KÉSZ ÁTVERÉS az biztos!”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Draskovics a Csillagban - látogatás az életfogytosoknál

Szeged - Csütörtökön délelőtt a Csillag börtönbe látogatott Draskovics Tibor igazságügyi és… Tovább olvasom