Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Kész az M5-ös autópálya, két és fél hét múlva avatják

Az M5-ös Röszkéig tartó közel 15 kilométeres szakaszán a jó időnek köszönhetően óriási a nyüzsgés. A kivitelezők ezekben a napokban mindenkit munkába állítottak, akit csak lehetett, mivel március 11-én avatni szeretnék a pályát.
Elkoptatott kifejezés, hogy „az utolsó simításokat" végzik az M5-ös sztráda határig tartó 15 kilométeres szakaszán, de most nagyon igaz. A munkások az útburkolati jeleket festik és az útpadkát rendezik – mondta Piry Tamás, a Debmut Rt. területi főnöke. A cég egyike a kivitelezőknek, amelyek a DEHA konzorciumot alkotják, s amelyek a szegedi északi csomóponttól az 55-ös útig tartó szakaszt tartják kézben. Ezen a hat kilométeren három felüljárót adtak át a forgalomnak: az egyik a Kiskunhalas, a másik a Kiskunmajsa felé vezető utat viszi át a sztráda fölött, a harmadik pedig egy földútkeresztezést segít ki Dorozsma határában, Domaszék felé.

A tegnap átadott röszkei körforgalomban egyelőre csak 40 kilométeres sebességgel haladhatnak az autósok Fotó: Schmidt Andrea

Futnak a pályán

Az M5 Szeged és Röszke közötti szakaszának átadását március 11-én, 15 órai kezdettel sztrádaavató futóversennyel kötik össze. Az országhatártól startoló verseny – amelynek médiatámogatója a Délmagyarország és a Rádió Plusz – célállomása Szeged. A futáshoz bárki csatlakozhat, a rendezvénnyel kapcsolatban további információk holnapi lapunkban olvashatók.  
Vass Károly, a Strabag Rt. főépítés-vezetője tegnap arról számolt be, az ő kilenc kilométerükön – a bajai úti csomóponttól a határig – is már csak a forgalomtechnikai munkálatok vannak hátra. A jó időt igyekeznek kihasználni, mivel tartanak attól, ha még egyszer leesik a hó, az már nem olvad el március 11-éig. Tegnap átadták az autósoknak a röszkei körforgalmat, de korlátozva. „Kvázi adtuk át, hivatalosan nem" – tette hozzá a vezető, jelezve, hogy 40 kilométeres sebességkorlátozás van érvényben, és a szakaszon munkagépek felbukkanására lehet számítani. A Strabag a maga pályaszakaszán hat közúti és egy gyalogos hidat épített.

Garai Valéria, az AKA Rt. sajtószóvivője megerősítette: tartják a március 11-i tervezett átadási határidőt. A hatósági engedélyezési eljárások azonban még nem zárultak le.

Az őrbódét is elbontják

Meg vannak számlálva a napjai a bajai úti felüljáróhoz közeli faházikónak is a sztrádán: itt ma még huszonnégy órás szolgálatban váltják egymást az őrök, figyelik a mozgást, adják ki a belépőkártyákat az engedéllyel rendelkezőknek. Így nekünk is. Az őr elmondta, szerette ezt a munkát, azért is, mert az ajtóból még a tanyáját is látta. A pályán az utolsó réteg humuszt rakják le az elválasztó sáv növényeinek és az utolsó jeleket festik fel a burkolatra. Nincs kapkodás, a munkaidő fél ötig tart, ekkor a pálya szinte egycsapásra kiürül. A bajai úti csomópontban sokan kérik a munkások eligazítását: úgy megváltozott a táj és annyi az új aszfaltcsík, hogy csak a közelben élők ismerik ki magukat. Már Ruzsára sem ugyanaz az út vezet. 


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hamisítvány értékesebb, mint az eredeti?

Több mint kétszáz technikatörténeti értékű fényképezőgépet tekinthetnek meg az érdeklődők „A… Tovább olvasom