Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Kész cirkusz a moziban

Megtartották a Belvárosi mozi őszi évadjának első premiervetítését Szegeden. Dyga Zsombor Kész cirkusz című alkotása tetszett a közönségnek. A fiatal rendező-forgatókönyvíróval beszélgettünk.
A Tesó sikerének köszönhető, hogy az új Dyga-filmben sztárok vállaltak szerepet. Fotó: Karnok Csaba
– Az elejétől próbáltunk arra figyelni, hogy ez egy hihető történet legyen. Aki megnézi a filmet, az bele tudja képzelni magát a szituációba. Ebben a moziban nincs vér, nincsenek fegyverek. Csak egyszerű, hétköznapi történések, amelyekre a film szereplői rosszul reagálnak, és ez a humor forrása – mondja Dyga Zsombor.

Akármelyikünkkel előfordulhatna, hogy egy mellettünk elszáguldó autóból kidobott táska a fejünkre esik. Mint becsületes megtalálók, vissza szeretnénk juttatni jogos tulajdonosának. S hogy azután mindenkinek valamilyen okból nagyon fontossá válik ez a tárgy, arról már nem tehetünk. – A párhuzamos szerkezet érdekelt legjobban: mi az az időintervallum, amíg – a végkifejletig – lehet fokozni a várakozást. A feszültség, a tempó volt a legfontosabb.

Dyga Zsombor nem ezzel a filmmel debütál a szakma és a közönség előtt: több kisjátékfilm után, 2003-ban elkészült Tesó című mozija elnyerte a nézők és a kritikusok tetszését. A még csak harmincéves rendező szerencsés embernek tarja magát, hogy idáig eljutott, de véleménye szerint, aki filmet akar csinálni, és ezt komolyan is gondolja, az előtt adott a lehetőség. – Megírtuk a forgatókönyvet, készítettünk egy minimum költségvetést, odavittük Durst György producernek, aki megszerezte rá az anyagiakat. Az, hogy valamire nincsen pénz, nem jelent olyan nagy akadályt: ilyenkor kreatívabbnak, átgondoltabbnak kell lennünk – vallja Dyga.

Ehhez képest igencsak ütős szereplőgárdát sikerült megnyernie a rendezőnek. Elég ha csak Udvaros Dorottya, Ónodi Eszter vagy Csuja Imre nevét említjük meg. A rendező úgy gondolja, az előző filmje sikerének köszönhető, hogy a neves színészek elvállalták a Kész cirkusz főszerepeit. – Amíg el nem kezdődött a forgatás, kicsit szkeptikusak voltak. De mikor látták, hogy tudjuk mit akarunk, és nem állunk le fél órákra gondolkodni, akkor felvették a ritmust, és ment minden, mint a karikacsapás – meséli élményeit a forgatásról Dyga Zsombor.

A filmről a napokban, a bemutató hetében az első vélemények már megjelentek. Jól vették a kritikusok. – Eddig tíz nagyobb vetítésen vagyunk túl. Az igazi megmérettetés az, amikor megy a film, te beállsz hátulra, és látod, hogy a közönség akkor és úgy reagál, ahogyan elgondoltad. Ez az igazi siker – mondja a filmrendező, aki már újabb ötleteken töri a fejét, és következő munkáiban újabb oldaláról is szeretné megismertetni magát.

Kiss Gábor Gergő

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adaiak Szegeden

Az uniós források felkutatásában, pályázatírásban, a sport és a kultúra területén képzeli el az… Tovább olvasom